Hlavní navigace

Způsobí EPG krach programových magazínů?

8. 8. 2006
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 29
Kupujete si na konci týdne noviny hlavně proto, abyste měli televizní program na další týden? Nebo si do bytu pořizujete pravidelně specializované programové časopisy? Ačkoli se tištěných programů povaluje v českých domácnostech každý týden přes tři miliony, za pár let možná odevzdáte poslední z nich do sběru. Digitalizace televizního vysílání totiž s sebou přináší i službu, která umí zobrazit nabídku stanic až na sedm dní dopředu. Novinka se jmenuje elektronický programový průvodce (EPG).

3 241 555. Takový je průměrný prodaný náklad tištěných programových magazínů za letošní květen. Číslo zahrnuje televizní časopisy i novinové supplementy a vychází z ověřených dat, která pravidelně publikuje firma ABC ČR. Jediné květnové vydání všech časopisů zaměřených na televizi přineslo průměrnou tržbu 13,5 milionu korun. Dočkáme se ale doby, kdy se na místě obou údajů bude jediná číslice – nula? Není to tak nepravděpodobné, jak by se ještě dnes mohlo zdát. Zásadní bude, jak si lidé v domácnostech vybavených set-top-boxy zvyknou na funkci shrnutou do zkratky EPG.

Náklady supplementů/Prů­měrný/ prodaný náklad (deníky a supplementy), květen 2006
supplement deník den vydání prodaný náklad
Aha! TV Aha! čtvrtek 76 489
Blesk magazín Blesk pátek 403 992
TV magazín Regionální deníky Vltava-Labe-Press pátek 648 984
Šíp pátek 84 670
Víkend Hospodářské noviny pátek 69 979
Pátek LN Lidové noviny pátek 100 629
Magazín DNES + TV Mladá fronta DNES čtvrtek 427 500
Magazín Práva Právo sobota 363 687
Sport magazín Sport pátek 72 358
CELKEM 2 248 288

Zdroj: ABC ČR

Náklady programových magazínů/Průměrný/ prodaný náklad (týdeníky, 14deníky a měsíčníky), květen 2006
televizní magazín cena výtisku prodaný náklad tržba
TV magazín 8 Kč 441 073 3 528 584 Kč
TV Plus 7,50 Kč 80 288 602 160 Kč
TV Revue 10,50 Kč 79 643 836 251,5 Kč
Týdeník Televize 17 Kč 127 387 2 165 579 Kč
Týdeník Televize s DVD 99 Kč 2 787 275 913 Kč
TV Duel a film 36 Kč 15 521 558 756 Kč
TV Duel a film s DVD 99 Kč 23 204 2 297 196 Kč
TV Duel a film – společný prodej 20 Kč 21 680 433 600 Kč
TV Star 14 Kč 201 684 2 823 576 Kč
CELKEM 993 267 13 521 615,5 Kč

Zdroj: ABC ČR

Tabulky berte jako námět k zamyšlení a úvod do děje. Bude zajímavé podívat se na podobná čísla po 10. říjnu 2010, kdy bude televizní vysílání v České republice už jedině digitální. Analogová tma nastane možná už 9. září o rok dříve, to ale na podstatě věci nic nemění. Digitální přijímače pro DVB-T se každopádně vyšvihnou z exotického kousku elektroniky na předmět, který bude běžnou součástí každé domácnosti. A každý, i ten nejlevnější set-top-box umí zobrazit EPG. Neznamená to ale totéž, jako že elektronický programový průvodce vypadá všude stejně. Vysílaná data od provozovatele multiplexu jsou sice jen jedna, jejich podání bývá rozdílné a mnohdy i problematické.

Homecast T3000 EPG

Co nabízí elektronický průvodce vysíláním?

Program až na sedm dní dopředu, přečtete si snad na každé krabici od set-top-boxu. Věta upozorňuje na fakt, že provozovatel multiplexu, ve kterém cestuje čtyři až šest televizních programů, k nim může přidat i jejich týdenní nabídku. Doprovodná data obsahují informace o názvu pořadu, času jeho vysílání, jeho kategorii a případně i další podrobnosti. Sem patří stručná charakteristika děje a personální obsazení (hlavní role, režisér), tedy náležitosti důvěrně známé čtenářům tištěných magazínů.

Důraz na slovo „může“ má své opodstatnění, digitální program pro každého připomíná totiž zatím spíš ementál než eidam. Leckdy se o vysílaném pořadu nic nedočtete zkrátka proto, že vysílatel nedodal data. V tištěné praxi byste viděli stránky s řadou bílých míst. Televizních magazínů s poloprázdnými stránkami by se asi mnoho neprodalo, digitální programy a multiplexeři si něco takového ale zatím dovolují bez uzardění.

Ohlédnutí do analogových časů

Přibalený televizní program není žádnou digitální novinkou, známe ho už z éry analogu. Standardně bývá dostupný na teletextové straně 300. Problém je v tom, že načítání dat na teletextu běžně dlouho trvá a jejich čtení schází pohodlí. Kvůli omezenému prostrou si navíc nemohou dovolit zacházet do detailů. Grafické i funkční vylepšení údajů z teletextu nabídly svého času např. některé televizory Thomson. Divák si je mohl vyvolat jediným stiskem tlačítka a dostal je v přehledném podání a šedivém pokladu. Dokonce je mohl využít i na programování televizoru. Funkce ale časem zmizela.

TechniSat Digit EPG
EPG (Humax F3-Fox T)

EPG rozšiřuje možnosti, které Thomson s pomocí teletextu nabídl už dříve. Jednotlivé digitální přijímače se liší v tom, jak vysílaná data interpretují. Někteří výrobci sází na strohý text – sem patří např. v Česku neprodávanější rodina produktů od firmy TechniSat. Jiné značky set-top-boxů převádějí informace do grafické podoby plné různě velkých obdélníků, jmenujme např. výrobky společnosti Humax. Digitální přijímače zpravidla zobrazují přehled aktuálně vysílaných programů na půltuctu stanic zároveň, nebo programovou nabídku jedné stanice. Mezi oběma režimy si divák může často vybírat.

Rozšiřující dovednosti

Programový průvodce umožňuje, aby si člověk přečetl detaily o pořadu, který ho zajímá. Cesta za popisem vede klasicky dvěma způsoby. Jednou bývá vstup přes EPG, druhou pak dvojitý stisk tlačítka Info. Zmíněné tlačítko je na televizních ovladačích spíše neznámou. Set-top-box po jeho stisku nahlédne do dat vysílaných v EPG, z nich si vybere jméno pořadu současného a příštího, obojí pak ukáže zájemcům na dolní liště. Vysílaný program přitom nerušeně běží dál. Druhý stisk ukáže podrobnosti o pořadu, okno na jejich vypsání bývá už ale zpravidla větší. Divák zemské digitální televize získá rychlý přehled o tom, na co se právě dívá i co na zvoleném programů následuje.

Další vlastností EPG bývá možnost nastavit si na set-top-boxu jednoduše časový záznam pro vybrané pořady. Údaje si majitelé digitálních přijímačů mohou samozřejmě zadat i ručně, přes programového průvodce je to ale o řád pohodlnější. Nemůžete se splést v tom, co chcete nahrát. Tedy spíš v přání, kdy se má set-top-box kvůli nahrávce na videorekordér zapnout a následně vrátit zpět do pohotovostního režimu. Jinou otázkou zůstává, zda provozovatelé vysílání skutečně dodrží časy pořadů, které předtím provozovateli multiplexu nahlásili. Komerční praxi jasně říká, že konec celovečerního firmu je lepší kvůli reklamám alespoň čtvrthodinou pojistit. Úprava záznamu v časovači ale není ničím obtížným.

BRAND24

Jazykové problémy průvodce

Umí dobře česky - pečeť

Největším problémem elektronického průvodce v českém jazykovém prostředí je rozhodně podpora diakritiky. Naučit set-top-box správné interpretaci písmen s čárkami, háčky a kroužkem, to bylo ještě do loňského podzimu pro výrobce a distributory digitálních přijímačů něčím zbytným. Situaci razantně změnil až TechniSat DigiPal 2, který se české řeči dobře naučil jako první. Jeho příkladu následovaly později i další modely a tvůrci set-top-boxů. Pro jazykové kódování existují různé normy. Pro českou kotlinu je relevantní ISO 8859–2 (známá též jako Latin 2) a ISO 6937, dalším řešením je i Unicode, tedy jednotná sada pro větší počet jazykových rodin. V současnosti vysílají RadikomunikaceCzech Digital Group češtinu ve standardu ISO 6937, i tady se však najdou mírné odlišnosti. Pokud na obrazovce s digitálním vysíláním nechcete sledovat zkomolené znaky, ale uvítáte raději správnou češtinu, věnujte pozornost symbolu „Umí dobře česky“. Naleznete ho na krabicích výrobků, které splnily předpoklady pro plnohodnotné správné fungování v České republice.

Výhled do budoucna

Kdy odevzdáme do sběru poslední programový magazín, to je zatím nezodpovězenou otázkou. Možná zmizí televizní program z novin a časopisů už za čtyři roky, v roce 2010. Sám ale myslím, že nás bude v tištěné podobě provázet ještě o pár let déle. Argumenty nabízím dva. Na novinku, jakou je EPG, si lidé musí nějaký čas zvykat. Představuje pohodlí, které představení vysílacího schématu teletext ani Internet zatím nenabídly – je rychlé a přístupné z křesla v obývacím pokoji. Televizní magazíny ale najdeme často tam, odkud na obrazovku samotnou nevidíme. Počtení v programu na toaletě EPG zatím nahradit nedokáže.

Budete si kupovat televizní program, i když budete mít EPG?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).