Hlavní navigace

Zpravodajské kanály v HD: Rozmařilost, nebo v dnešní době už standard?

21. 12. 2012
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Ruský zpravodajský kanál RT zahájil o uplynulém víkendu jako první nekódovaná stanice tohoto typu vysílání v HD kvalitě. Podívejme se, jak jsou na tom v tomto směru ostatní kanály působící v Evropě.

Zpravodajství v HD? Zatím sváteční záležitost placené TV

Ačkoliv už je vysílání v HD formátu v současné době u řady převážně placených stanic vcelku běžnou záležitostí, u zpravodajských kanálů tomu tak není. Na konci roku 2012 jde o záležitost poměrně sváteční. V tomto směru je vcelku jedno, zdali mluvíme o programech kódovaných nebo nekódovaných, jelikož je jich v obou kategoriích jako šafránu. Na poli placené televize je situace ale pochopitelně trochu lepší. Lídrem v tomto směru je satelitní televize Sky, která provozuje mj. i zpravodajskou stanici Sky News. Tu znají velice dobře i čeští diváci z družice díky její SD verzi.

Britský zpravodajský kanál Sky News se snaží nabízet v HD většinu obsahu.
Autor: repfo foto Sky News HD

Britský zpravodajský kanál Sky News se snaží nabízet v HD většinu obsahu.

HD verze Sky News vysílá ve vysokém rozlišení veškeré pořady ze studií a také se snaží v odpovídající kvalitě připojovat i svoje zpravodajské týmy. Když se jí to podaří například i z válečných lokalit, jako je Sýrie nebo Egypt, působí to až kuriózně – klobouk dolů. Stejný případ je i italská Sky TG24. Není na tom nic překvapivého, Stanice je opět součástí gigantu patřícího mediálního magnátovi a miliardářovi Rupertu Murdochovi. Ten provozuje v HD i informační televize Sky Sport 24 (Británie, Itálie a Německo). Z dalších placených zpravodajských HD kanálů, které je možné najít na satelitu, můžeme jmenovat například německou N24, polskou TVN24 nebo katarskou Al-Jazeeru Sport News.

Moderátoři italské zpravodajské televize Sky TG 24
Autor: tg24.sky.it

Moderátoři italské zpravodajské televize Sky TG 24

Zpravodajských kanálů v HD je v placených nabídkách více. Zájemci se k nim ale nedostanou, i kdyby se snažili sebevíc. Ve svých nabídkách je exkluzivně šíří zahraniční kabeloví a IPTV operátoři. Ideálním příkladem je například rumunská Digi 24. Ta je sice v nabídce satelitní služby Digi TV šířena, ovšem pouze v SD rozlišení. Operátor totiž programy v HD prostřednictvím družice vůbec nenabízí. Symbol HD pod logem stanice Digi 24 pak působí poměrně kuriózně. Stejně je na tom i program Digi Sport, který se ovšem primárně věnuje sportovním přenosům. Takových programů bychom ale našli vícero.

Ani v Rumunsku nejsou v oblasti HD technologií pozadu.
Autor: repro foto Digi 24

Ani v Rumunsku nejsou v oblasti HD technologií pozadu.

Nekódovaná RT? Zlatá výjimka s propagandou Kremlu

Ruská zpravodajská televize RT je první evropskou nekódovanou stanicí tohoto typu, která začala vysílat ve vysokém rozlišení obrazu. V oblasti technologií jde skutečně o velký posun. Doposud jsme byli zvyklí u této stanice na obrazový formát 4:3, nyní vidíme studio v perfektní kvalitě obrazu (Full HD), kde je poměr stran 16:9 samozřejmostí. Provozovatel stanice, společnost ANO TV-Novosti, se snaží i po stránce materiálů z exteriéru, kde ovšem bývá problém u agentur, na což ale občas naráží i již jmenovaná Sky News. Ve Full HD jsou pak točeny i dokumenty z vlastní produkce.

U RT se ale obávám spíše jiné věci, než je obrazová kvalita, a to je kvalita informační. Jde o to, aby vizuální dojem nepřevládl nad onou zpravodajskou hodnotou. Při startu RT jsem byl z Full HD obrazu skutečně nadšený, a tak jsem sledoval tento program několik hodin v kuse. Jakmile ale došlo na samotnou zpravodajskou relaci, byl jsem poměrně rozladěn. RT po dobu čtyř hodin rotovala stále to samé zpravodajství. Jediné, co se změnilo, byl moderátor. Nejprve to byla žena, pak muž. Na jedné z předních pozic nesměl chybět prezident Vladimír Putin, kterého tato stanice záměrně líčí jako (nad)národního hrdinu. Kroky Kremlu má ostatně tato stanice přinášet jen v pozitivním světle.

Ruský kanál RT HD je v oblasti evropských zpravodajských kanálů jedinou výjimkou - vysílá nekódovaně.
Autor: repro foto RT HD

Ruský kanál RT HD je v oblasti evropských zpravodajských kanálů jedinou výjimkou – vysílá nekódovaně.

Volně šířené stanice se soustředily spíše na formát 16:9

O tom, že nekódované zpravodajská kanály nepovažují HD vysílání prozatím za svou prioritu, svědčí jejich postup v oblasti technologií. Spíše, než aby svůj signál šířily ve vysoké kvalitě obrazu, soustředily se raději na formát 16:9. V tomto směru je možné jmenovat například panevropský Euronews, anglicko-jazyčnou verzi katarské Al-Jazeery, francouzskou France 24, polskou TVP Info a řadu dalších. Ostatně, ve formátu 16:9 už několik let vysílá také naše veřejnoprávní „Čtyřiadvacítka“ a udělala to mnohem dříve než některé věhlasnější zpravodajské stanice.

O tom, že se časem dočkáme HD formátu i u některých dalších zpravodajských kanálů, vůbec nepochybuji. Otázkou je pouze, kdy to bude. V tomto směru záleží pochopitelně i na mnoha faktorech, jako hlavní bych ale pochopitelně viděl cenu, která souvisí především s distribucí. Provozovatel kanálu bude muset pochopitelně platit například na satelitu mnohem větší kapacitu, protože HD (logicky) potřebuje mnohem větší datový tok. V příštím roce spustí své HD vysílání do Evropy také evropská verze americké CNN. Bude ale tento program šířen nekódovaně?

BRAND24

France 24 je jednou z mnoha nekódovaných zpravodajských stanic, které vysílají ve formátu 16:9.
Autor: repro foto France 24

France 24 je jednou z mnoha nekódovaných zpravodajských stanic, které vysílají ve formátu 16:9.

HD zpravodajství v Česku? Nejsme na tom špatně

Když jsem si četl komentáře pod svojí zprávou věnující se startu HD verze ruské RT, hned jeden z prvních mě poměrně pobavil a upozornil zároveň na naivitu některých lidí. Tazatel se pozastavoval nad tím, proč ještě v HD formátu nevysílá také zpravodajský kanál ČT 24? Osobně jsem si myslel, že takovouto otázku náš čtenář položit nemůže, ale je vidět, že představy řady lidí o financování stanic jsou dosti zkreslené, zvláště tehdy, jde-li o veřejnoprávní kanál. Je pravda, že ČT 24 sice do této kategorie patří, ale kdyby nyní spustila vysílání v HD, většina diváků by ji asi ukamenovala.

Problémem pro ČT 24 by bylo nejen nutnost kompletně vybavit veškerá studia HD technologiemi, a to samé učinit i zpravodajských štábů, ale hlavním kamenem úrazu by byla distribuce. Česká televize by si nemohla dovolit šířit ČT 24 HD pouze někde. Primárním způsobem distribuce je pro ni stále pozemní vysílání a tento problém pro ni pravděpodobně vyřeší až přechod na technologii DVB-T2, ke kterému by mohlo dojít v horizontu několika let, podle Českých Radiokomunikací nejpozději do roku 2018. Zatím buďme rádi, že máme v HD alespoň ty Události, a v tom se od ostatních veřejnoprávních (a dokonce i řady komerčních) televizí ze zahraničí vůbec nelišíme.


Repro foto: ČT 1

Česká televize donedávna ještě vysílala svou hlavní zpravodajskou relaci z tohoto newsroomu. Nyní má nové moderní virtuální studio.

Předpokládáte, že do HD rozlišení přejdou v horizontu několika let i další zpravodajské kanály?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).