Hlavní navigace

Zpívá celá rodina – hrůza!

3. 5. 2015
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Je to další nepovedeně repasovaný pořad z éry socialismu. Pořad, v němž se kdysi dávno poprvé v televizi objevila Bára Basiková s písní Markéta.

Tenkrát byl pořad Zpívá celá rodina jakýmsi zjevením, do ČST přicházeli normální lidé, někteří s větším, jiní s menším talentem. Moderátorem byl mimořádně inteligentní člověk, zároveň skvělý autor Vladimír Dvořák.

Dnes má Zpívá celá rodina “moderní” háv. Z kukátkového divadla se stala aréna. Místo prostičké dekorace je blyštivá, používá se zadní projekce. Objevují se předtočené vstupy ukazující “zpěváky” v jejich zaměstnáních a domácnostech či mezi přáteli…

Moderátor Václav Kopta má podobnou postavu jako Vladimír Dvořák. No, to bych přehnal. Nicméně, tím veškerá podobnost končí. To, co má Kopta ve scénáři, není vtipné, není to ani milé a přátelské, ono to je nijaké. Pravda je, že moderátor má sladěný oranžový opasek s hodinkami a jejich řemínkem. Asi “nejlepší” jeho vtip je to, že když se dozví, že skupina členů jedné z rodin se jmenovala Bobři, konstatuje, že by to byl pěkný název pro dívčí kapelu.

Porotci – Ota Balage, Debbi, Heidi Janků, Ondřej Hejma – se projevují v průběhu písní povinným tleskáním a vrtěním se. Skoro bez úsměvu. Dámská část poroty hodnotí výkony soutěžících většinou výrazy jako super, výborný, nádhera, hlas je ohromující, srdíčko, to tam bylo, velký obdiv, prostě hustý, Helenka by odešla, protože tam bylo všechno, měla jsem husí kůži nebo vy tady prostě patříte (to není překlep, to Heidi skutečně řekla). Pánové jsou kapku přísnější – super, i když to neladilo, ale výborná košile i boty. Strašně sympatická rodina, nejlepší byla choreografie, něco jako karaoke v hospodě, solidní country výkon. Todle by Jarda Jágr nedal. Jeden je nejlepší… jeden nejhorší, ale jdou do toho jako rodina, pochvala. Někdy se porotce Balage ze zoufalství raději věnoval civilní profesi zpěvačky než jejímu výkonu v soutěži.

V posledním díle vystoupily rodiny Boteů (snad jim jméno neprzním), Tichých a Fečových, kteří nakonec slavně zvítězili. Mezi výstupy soutěžících zazpíval ještě David Deyl s maminkou a dětským sborem Koťata jako hosty. Jejich výkon byl o něco málo lepší než výkon soutěžících.
Rodina Tichých byla v soutěži kvůli vnučce, která chce být slavná a účinkovat v muzikálech. Rodina Fečových kvůli vnukovi, který v muzikálu již účinkuje. Také pěvecká čísla těchto dvou byla na velmi solidní úrovni. I když zázrak to nebyl.

O výkonech ostatních soutěžících se nebojím konstatovat, že byly otřesné. To bylo vidět i na porotcích, kteří prakticky nevěděli, co mají při hodnoceních říkat. Jenže zřejmě dostali předem pokyn být na soutěžící hodní nebo aspoň jakž takž hodní. Nakonec, o co jde?

Jde o to, že ČT vyrábí za peníze svých poplatníků pořad, který neměl být vůbec puštěn na obrazovku, jak je amatérský. Většina z těchto soutěžících by se vůbec nedostala na pódium, kdyby účinkovala v pěveckém pořadu na soukromé televizi. Někteří by snad pronikli do hvězdné pěchoty. ČT v těchto lidech pěstuje nezdravý pocit, že umějí zpívat. Pokud jim někdo jednou řekne pravdu, může to pro ně být i šok.

BRAND24

V restauraci, kam chodím na pivo, se jednou měsíčně schází parta lidí s kytarami a banji. Hrají a zpívají pro radost svou i těch, kteří je poslouchají. Nikomu nezáleží na tom, jestli je to úplně čisté, jestli si nemění texty, jestli hrají jako profesionálové… Musím ale říct, že většina soutěžících z posledního dílu pořadu Zpívá celá rodina by se mezi nimi nechytla ani náhodou.

Přijde mi to od ČT jako pokus o nějaké rovnostářství. Jako snaha říct, že do veřejnoprávní televize může každý – někdo, kdo má talent, a vedle něj neumětel. Pravda je, že neumětelů je v ČT hodně. A nejen v této pěvecké soutěži. A talentovaných jako šafránu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je televizní scénárista

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).