Hlavní navigace

Víme, co chystá Inzert TV, nová televize, která brzy odstartuje v multiplexu 4

12. 11. 2012
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

UVNITŘ VIDEO Na počátku prosince zahájí v Česku vysílání zcela nový typ nabídkové televize. Slibuje spolupráci s firmami Finep, Mall.cz a nabídne hybridní HbbTV.

Původní plán doznal po dvou letech řady změn

Tematický kanál Inzert TV není na českém trhu úplnou novinkou, respektive to není poprvé, kdy by se rád ucházel o přízeň televizních diváků. Společnost InzertMax už žádala o licenci pro vysílání stejného kanálu před dvěma lety, tehdy kromě zemského šíření v Praze se její žádost týkala i distribuce signálu na satelitu Astra. Plány jí však tehdy zkřížil Český telekomunikační úřad (ČTÚ), který provozovateli multiplexu 3, společnosti Czech Digital Group, odebral příděl týkající se vysílání na 46. kanálu v Praze. Regulátor bral tuto skutečnost jako zbytečné plýtvání kmitočtovým spektrem, jelikož operátor už pro Prahu a střední Čechy využíval kanál 59. Divákům tehdy také zmizela z obrazovek Prima HD a TV Noe.

A jak tehdejší projekt vypadal? Můžete se na něj podívat v této prezentaci. Nyní přichází Inzert TV jako stanice, která bude určena hlavně Pražanům a obyvatelům jižní Moravy a Moravskoslezského kraje. Program chce odstartovat na začátku prosince, bude to možná už hned první den. Místo milionu a půl lidí budeme mít najednou zásah čtyři miliony obyvatel, což je daleko větší kupní síla, zdůvodnil Tomáš Fuxa, jednatel společnosti InzertMax, která bude provozovatelem kanálu Inzert TV. Cena za distribuci signálu se podle jeho slov pohybuje u Digital Broadcasting, operátora multiplexu 4, v němž se nový program objeví, v řádech milionů korun měsíčně. S šířením programu prostřednictvím družice se zatím nepočítá. Jednání budou naopak probíhat s kabelovkami.

Původně se měl teleshoppingový kanál jmenovat InzertMax, jeho start však nepřímo zatrhl Český telekomunikační úřad odebráním kanálu 46 společnosti Czech Digital Group, ke kterému došlo před dvěma lety.

Původně se měl teleshoppingový kanál jmenovat InzertMax, jeho start však nepřímo zatrhl Český telekomunikační úřad odebráním kanálu 46 společnosti Czech Digital Group, ke kterému došlo před dvěma lety.

Inzert TV bude prezentovat i Finep nebo Mall.cz

V první fázi vysílání zatím nebude program řazen do bloků. Provozovatel Inzert TV oslovil několik velkých firem a ty dostanou v jejím vysílání prostor. Půjde například o Finep nebo Mall.cz. Finep je developerská společnost, která byla založena v roce 1995 a podle svých webových stránek postavila více než 6500 bytů a úspěšně dokončila desítky rezidenčních projektů v České republice a na Slovensku. Oproti tomu Mall.cz je jedním z nejznámějších hráčů na internetu v oblasti nakupování. Mall lze označit v podstatě za nákupní online galerii. Nabízí například chladničky, oblečení, LCD televize, hračky, notebooky či hodinky.

Dá se říct, že budeme televizní e-shop. V našem vysílání bude nabídka zboží těchto firem. Půjde v podstatě o teleshopping, popsal serveru DigiZone.cz Tomáš Fuxa. Stanice ale není první, která vstupuje do oblasti televizního nakupování. Prvenství v této oblasti u nás má TOP SHOP TV. Ta ovšem působí ve verzi pro východní Evropu hned na několika trzích, kromě České republiky také na Slovensku, v Maďarsku a Rumunsku. Pokud jde o teleshoppingový program výhradně pro naši oblast, tady si Inzert TV skutečně drží prvenství. Bude tedy možné obě stanice srovnat? Ne, TOP SHOP TV nabízí výrobky, které si sama prezentuje. U nás budou firmy, které budou prezentovat své zboží, upřesnil Fuxa.

Mall.cz patří k jednomu z nejznámějších interentových obchodů
Autor: repro foto Mall.cz

Mall.cz patří k jednomu z nejznámějších interentových obchodů

Spolupráce s inzertními periodiky se nechystá

Všechny nabídky, které budou ve vysílání prezentovány, by podle jednatele InzertMaxu měly být výhodnější, než je tomu ve skutečnosti, aby byly pro diváka zajímavé. Divák dostane produkt za zajímavou cenu, případně s nějakým bonusem navíc, konstatoval Tomáš Fuxa. Televize s největší pravděpodobností nebude spolupracovat s periodiky typu Annonce. Uvidíme, co čas přinese, ale v tuhle chvíli o tom neuvažujeme. Diváci pochopitelně budou mít možnost sami inzerovat prostřednictvím SMS. Bude to něco podobného, jako má například Óčko seznamku, uvedl Fuxa.

Vysílání se tedy, jak již bylo řečeno, bude skládat z bloků, ale diváci budou mít stále na obrazovce přehled o tom, co bude následovat v následujících minutách a hodinách poběží, aby zájemci nebyli zmateni. K dispozici bude i elektronický programový průvodce označovaný zkratkou EPG. Diváci tak budou mít informace o programu ve dvojím provedení a k dispozici jim budou i webové stránky.

Propagaci výrobků má pomoci i hybridní vysílání HbbTV

Inzert TV chce být také televizí interaktivní. Hned od začátku proto bude využívat takzvaného hybridního širokopásmového vysílání (HbbTV), kterého v současné době v zemském šíření využívá pouze Česká televize. Zatímco veřejnoprávní médium chce tuto službu využít jako rozšíření svého servisu divákům, v případě Inzert TV by HbbTV měla sloužit především pro obchodní účely. Když vás něco na obrazovce zaujme, budete se moci přesunout do e-shopu našeho klienta, popsal plánovanou technickou novinku serveru DigiZone.cz Tomáš Fuxa s tím, že operátor multiplexu 4 je na toto vysílání připraven. Má prý k dispozici „potřebné krabičky“.

BRAND24

Na straně diváka pochopitelně bude nutností, aby měl televizor, případně set-top-box, s podporou technologie HbbTV. Nutností na straně diváka bude pravděpodobně i to, aby měl televizor internetový prohlížeč. Žádné doplňkové stránky Inzert TV prozatím nechystá. Na podobné bázi fungují, dá se říci, i některé německé teleshoppingové kanály na satelitu Astra, jen s tím rozdílem, že provozují i vlastní portál a k němu případně některé doplňkové aplikace. Není však vyloučeno, že televize se tímto směrem časem také vydá. Máte-li přijímač s podporou HbbTV a přístup k orbitální pozici 19,2 stupně východně, můžete už si tuto technologii vyzkoušet dnes.


Repro foto HbbTV České televize

Možnosti hybridního vysílání HbbTV využívala doposud v pozemním vysílání pouze Česká televize.

Co nabídnou webové stránky

Webové stránky, které najdou diváci na této adrese, viz: http://www.inzertmaxtv.cz/, budou obsahovat kromě jiného také stream online vysílání. Stanici si tak budou moci pustit i diváci, kteří v praxi nejsou v dosahu terestrického multiplexu 4 společnosti Digital Broadcasting. Na webových stránkách zájemci dále najdou i seznam klientů, kteří na Inzert TV inzerovali. Chybět nebude ani vyhledávač, do kterého bude možné zadat libovolné klíčové slovo, například „Mercedes“, a stránka vám pak vygeneruje, kdo a kdy tento produkt ve vysílání nabízel a případné doplňkové informace.

Budete sledovat televizi Inzert TV?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).