Hlavní navigace

Zdeňka Šámala jsme podpořili, protože ho chtěl Petr Dvořák odvolat, tvrdí redaktoři ČT

1. 11. 2013
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Redaktoři zpravodajství České televize zveřejnili už třetí prohlášení k situaci v redakci. Tvrdí v něm, že Zdeňku Šámalovi hrozilo odvolání, tak se ho zastali.

Čtvrteční prohlášení 61 redaktorů České televize na podporu ředitele zpravodajství Zdeňka Šámala vzniklo proto, že se jej generální ředitel Petr Dvořák chystal odvolat. V novém prohlášení, které dnes zveřejnil server Médiář.cz, to tvrdí 17 redaktorů ČT. „Po včerejším zveřejnění podnětu Radě ČT v médiích dostala redakce od svých nadřízených informaci, že právě kvůli tomuto podnětu má být v nejbližší době odvolán ředitel zpravodajství pan Zdeněk Šámal. A právě proto se redakce velmi spontánně rozhodla vyjádřit podporu řediteli zpravodajství,“ vysvětlili.

ANALÝZA: Petru Dvořákovi teče do bot, jeho muž ve zpravodajství Petr Mrzena to přehnal. Obětuje ho?

Podnět k Radě ČT kvůli zasahování Šámalova přímého podřízeného, šéfredaktora Petra Mrzeny do dramaturgie vysílání zpravodajské ČT 24 a nadržování stranám a politikům nakloněným prezidentovi Miloši Zemanovi, podalo začátkem října 23 redaktorů zpravodajství ČT. Jejich jména zná pouze předseda Rady ČT Milan Uhde, veřejně se ke stížnosti přihlásila pouze moderátorka Daniela Drtinová a vedoucí regionálního zpravodajství a odborový předák Adam Komers. Stížnost ve čtvrtek ráno pronikla do médií a následně se k ní vyjádřil i generální ředitel ČT Petr Dvořák, který ji označil za „anonym“, kterým se bude vážně zabývat.

K TÉMATU: 23 redaktorů zpravodajství si stěžuje Radě ČT, vedení televize mluví o “anonymu”

Ještě ve čtvrtek odpoledne pak tiskové oddělení ČT zveřejnilo prohlášení 61 redaktorů zpravodajství ČT, kteří v reakci na stížnost vyjádřili podporu řediteli zpravodajství Zdeňku Šámalovi (nikoli však šéfredaktoru Petru Mrzenovi). V tomto případě ČT zveřejnila celý dokument i s podpisy, údajně omylem. Dnes 17 redaktorů ČT v novém prohlášení upřesnilo, proč vznikla petice na podporu Šámala. O obavách z odvolání ředitele zpravodajství ČT promluvil v dnešním rozhovoru pro server Lidovky.cz i člen Rady ČT Radek Mezuláník. Podle něj existovaly obavy, že Petr Dvořák svede kritiku ze stížnosti redaktorů k Radě ČT na Zdeňka Šámala, ačkoli se výslovně týkala Petra Mrzeny.

ČTĚTE TAKÉ: Zpravodajství ČT se štěpí: proti 23 stěžovatelům stojí 61 zastánců vedení

BRAND24

„Dnešní prohlášení redaktorů beru jako podporu Zdeňku Šámalovi, o kterém se v původním podnětu nemluví. Tam je zmiňován Petr Mrzena. Chápu, že redaktoři nechtějí, aby se to vše nakonec svezlo na Šámala. Objevila se totiž informace, že generální ředitel chce kvůli prvnímu podnětu propustit právě Šámala a vše ostatní zůstane při starém,“ řekl Mezuláník. „Podepsalo se to údajně právě na podporu Šámala. Petra Mrzeny se v něm nikdo nezastává,“ dodal. Petr Mrzena, kterého si do vedení zpravodajství instaloval sám Petr Dvořák (v době jeho působení na Nově byl Mrzena šéfredaktorem zpravodajství Novy), pro stejný web jakákoli pochybení popřel a odmítl úvahy o své rezignaci.

Případem se bude příští středu 6. listopadu na svém veřejnémk zasedání na Kavčích horách zabývat Rada ČT. Podnět redaktorů a situaci, která se okolo něj rozvinula, radní rozhodně nepodceňují. Za vážná označil obvinění i předseda Rady ČT Milan Uhde. Nelze vyloučit, že některý z radních dokonce navrhne hlasování o odvolání Petra Dvořáka z funkce generálního ředitele ČT.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).