Hlavní navigace

Děti, mládež a vysokoškoláky jsme zaspali, říká šéf ČRo Peter Duhan

10. 8. 2011
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
10. 8. 2011

Český rozhlas podcenil náročnost posluchačů mladé generace. Ve včerejším odpoledním vysílání Rádia Wave to řekl generální ředitel tohoto veřejnoprávního média Peter Duhan. Zanedbali jsme děti, zanedbali jsme mládež školou povinnou a zanedbali jsme svým způsobem i vysokoškoláky, konstatoval Duhan. Rozhlas si podle jeho slov dobře neuvědomil, co informační boom a boom informačních technologií způsobuje.

AUDIO: Peter Duhan hostem Rádia Wave – 9. srpna 2011 (MP3, 24 MB)

Veřejnoprávní rozhlas by se měl naučit pracovat s fenoménem nových médií a nabídnout příštím posluchačům užívání technologických výdobytků ve spojení s Českým rozhlasem – s jeho primární službou (vysíláním obsahu). Posluchači by však nestačil pouze klasický obsah, ale je nutné mu nabídnout také obsah multimediální. Je třeba se naučit myslet v širších souvislostech, dodal Duhan. Staronový šéf Českého rozhlasu opět stručně připomněl, jak by chtěl koncipovat reorganizaci veřejnoprávních stanic, která by měla probíhat v období 1. ledna 2012 až 31. prosince 2014.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Staronový ředitel Českého rozhlasu chystá radikální změny. Začne už dnes

Dělení na čtyři okruhy není můj výmysl. Takto standardně se postupovalo i na západ od našich hranic. Přiznávám, že jsem se spíše inspiroval kontinentální tradicí, konkrétně dánskou, uvedl Duhan a dodal: Výhodu takto profilovaných stanic vidím v tom, že na základní modul se pak dají naskládat nebo naložit digitální fousy, jak já tomu říkám. To znamená digitální projekty, které základní modul posluchačů ve věku 20–40, 40–60 přetahují k mladším a starším podle zájmu. V tom vidím obrovskou budoucnost, konstatoval generální ředitel Českého rozhlasu.

BRAND24

ČTĚTE TAKÉ: Radio Wave slaví pět let vysílání, zve na sobotní koncert v Praze zdarma

Co se týká veřejnoprávního okruhu pro mladé, tedy Českého rozhlasu – Rádia Wave, Peter Duhan uvedl, že tuto stanici poslouchá rád a myslí si, že jeho formát je dobře vymyšlen. Hudba, kterou vysílá, se mi líbí. Je mnohem lepší než na Radiožurnálu, neodpustil si poznámku vůči Haně Hikelové, šéfce zpravodajských stanic ČRo, Duhan. Start Rádia Wave v minulosti nebyl podle něho dobře marketingově ošetřen. Důraz na to, že jde o alternativu, mohl u posluchačů vyvolat určitou averzi, konstatoval Duhan. Do budoucna se rozhodně nevyhýbá existenci takovéto stanice, ale vidí ji v digitální éře. Na VKV bohužel není pro tento okruh prostor.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).