Hlavní navigace

Zasedala RRTV. Potíže má Hyundai, Prima i Nova. Slušnej kanál může změnit název

1. 9. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Zvolena byla i nová místopředsedkyně a rozhodnutím Nejvyššího správního soudu bylo zrušeno rozhodnutí Rady o uložení pokuty společnosti Allivictus, s. r. o.

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV, Rada) na svém 14. zasedání konaném 29. 8. 2017 projednala 65 bodů programu, vyhodnotila 26 stížností diváků a posluchačů, vydala šest upozornění na porušení zákona a rozhodla o zahájení jednoho správního řízení a sedmi řízení o přestupku.

Vydala jednu pokutu ve výši 100 000 Kč společnosti Aidem & Vyšší odborná škola televizní Brno, a. s., týkající se porušení povinností stanovených licenčními podmínkami pro vysílání programu Brno TV.

Na 14. zasedání proběhla i dvě veřejná slyšení v řízení o udělení licence k provozování rozhlasového vysílání šířeného prostřednictvím vysílačů (Třebíč a Dačice). Rada také zvolila novou místopředsedkyni, Mgr. Miladu Richterovou. 

K TÉMATU: RRTV udělila licenci TV Nova k satelitnímu vysílání o hodinu posunutého programu Nova +1

BRAND24

RRTV: souhlas s převodem Fajn Rock Media na Radima Pařízka

Rozhlasové vysílání: konec TiP Rádio na DAB, změna vysílacích stanovišť pro Kiss a Country Morava

  • RRTV v řízení o udělení licence k provozování rozhlasového vysílání šířeného prostřednictvím vysílačů pro Třebíč 103,7 MHz, 100 W a Dačice 98,5 MHz, 250 W projednala s žadateli programovou skladbu.
  • Rada odsouhlasila, pro Radio United Broadcasting, změnu stanoviště kmitočtu Svitavy 90,8 MHz, 200 W na stanoviště Svitavy-Opatov 90,8 MHz, 200 W (stanice Kiss) a změnu pro stanoviště Třebíč 91,8 MHz, 300 W na Třebíč-komín 91,8 MHz, 300 W (Country Morava).
  • Společnosti JS mediální služby zanikla k 31. červenci 2017, na základě její žádosti, licence k vysílání programu TiP Rádio, šířeného prostřednictvím T-DAB.

TV vysílání: potíže Primy a Novy kvůli parkování v Praze, souhlas s přejmenováním stanice Slušnej kanál

  • Rada se seznámila s oznámením provozovatele Prague Digital TV spočívajícím v rozšíření programové nabídky o český televizní kanál Mňau TV.
  • Rada se rozhodla zahájit s FTV Prima řízení o přestupku pro možné porušení ustanovení § 31 odst. 3 zákona č. 231/2001 Sb., kterého se mohl dopustit tím, že v hlavní zpravodajské relaci Zprávy FTV Prima, vysílané na programu Prima, odvysílal dvě reportáže „Spor o parkování v Praze“ a „Parkovací zóny v Praze komplikují život“. Reportáže „obsahovaly jednostranně negativní redakční komentáře signalizující možnou redakční předpojatost“. Jako příklad je uváděno „Z parkování v Praze se stává černá můra“, „Městské části neřeší, kde parkovat, ale jen to, kde neparkovat…“ Podobné řízení o přestupku se rozhodla zahájit s TV Nova.
  • RRTV v rámci své kompetence žádá společnost Hyundai Motor Czech o podání vysvětlení v souvislosti s televizní reklamou na produkt Hyundai i30 kombi, na základě jakého výzkumu a na základě jakých konkrétních výstupů tohoto výzkumu uvádí v předmětné reklamě tvrzení, že model i30 kombi je „nejlepším českým kombíkem všech dob“.
  • Rada se seznámila s rozhodnutím Nejvyššího správního soudu, jímž bylo zrušeno rozhodnutí Rady o uložení pokuty 1,8 mil. Kč společnosti Allivictus, s. r. o.
  • Rada vydala provozovateli Fajn Rock Media souhlas s přejmenováním stanice Slušnej kanál na Rebel 2 Slušnej kanál (souvisí to s jejím převodem na RNDr. Radima Pařízka).

IPTV/VoD: kontrola reklam na Prima Play

RRTV požádala poskytovatele FTV Prima o podání vysvětlení, jakým způsobem v rámci služby Prima Play realizuje kontrolu audiovizuálních obchodních sdělení, která se uživatelům přehrávají při zhlédnutí pořadů určených dětem.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář a redaktor DigiZone.cz věnující se novodobému digitálnímu světu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).