Hlavní navigace

Zájem o Českou televizi neutichá, dává o sobě vědět stále víc

10. 3. 2012
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 115393
TÝDENNÍ REVIZE - Kavčí hory měly v uplynulých týdnech kvůli chystaným novinkám ve zpravodajství zajištěnou značnou publicitu, a to především díky moderátorce Anetě Savarové, která se dostala do hledáčku bulvárního tisku. DigiZone.cz vás tento týden však informoval o jedné významné technické novince - hlavní zpravodajskou relaci Události bude Česká televize od dubna vysílat v nativním HD rozlišení. V zemském multiplexu 3 pak ve čtvrtek začalo testování takzvaného audiopopisu, který by měl v budoucnu posloužit nevidomým.

Události budou od dubna v nativním HD rozlišení

Česká televize přistoupila od 1. března k pevnému umístění programu ČT 1 na pozici ČT HD, čímž pochopitelně rozezlila některé sportovní fanoušky a milovníky dokumentů. Zásadní novinkou ovšem bude vysílání hlavní zpravodajské relace Události ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV). V rozhovoru pro DigiZone.cz to potvrdil technický ředitel ČT Rudolf Pop. Budou vysílány v HD rozlišení včetně grafiky. Další novinkou je, že budou vysílány z prostředí virtuálního studia, to znamená, že tam, kde jsou každý týden vysílány Otázky Václava Moravce. Půjde o studio SK8. Úpravy, které nyní probíhají, tedy souvisí s přípravou prostředí na hlavní zpravodajskou relaci, uvedl Pop. Významná část interview, ve které odpovídal i vedoucí Audioinženýringu Milan Gazdík, ovšem byla věnována i dalšímu zajímavému tématu – hlasité reklamě na našich obrazovkách. Nový přístup k tomu, jak diváka uspokojit, aby hlasitost měla vyrovnaný charakter, spočívá v tom, že se musí změnit metodika měření zvukového signálu, přiblížil Gazdík.

Lukáš Polák: Události nabídneme od dubna v HD, říká šéf techniky České televize

Česká televize „dala ochutnat“ z chystané tvorby

Kvalita, respekt, odvaha a kreativita. To má být hlavní charakteristika České televize v oblasti vlastní tvorby. Veřejnoprávní médium pozvalo včera novináře na Kavčí hory, aby jim odhalilo prvních sedm projektů, které pod novým generálním ředitelem Petrem Dvořákem vzniknou. Diváci se mohou těšit na pořady, které se ohlížejí do minulosti, nebo se naopak zabývají tématy velice aktuálními. Na podzim se pak můžeme těšit na další StarDance, který Česká televize vysílá podle britského vzoru BBC Strictly Come Dancing. Nejde už o věci z minulých dob. Všechny projekty už jsme schvalovali v průběhu letošního roku na Programové radě, sdělil novinářům generální ředitel České televize Petr Dvořák. Programová rada se schází každý týden a posuzuje a schvaluje nabízené projekty. Tvůrci, jejichž projekty byly schváleny a představeny včera, jsou podle Dvořáka elitou ve svém oboru. Projekty by měly mít takový přesah, aby dokázaly veřejnoprávní médium odlišit od komerčních televizí.

Tereza Vrabelová, Pavel Anděl a Lucie Konečná - foto ČT

Tereza Vrabelová, Pavel Anděl a Lucie Konečná na středeční tiskové konferenci. (Zdroj: Česká televize)

Lukáš Polák: Jaká bude Česká televize Petra Dvořáka? Kavčí hory to včera naznačily
Lukáš Polák: ČT představila sedm cyklů a seriálů, které vznikly už za Dvořákova vedení

V DVB-T probíhá test audiopopisu pro nevidomé

V rámci třetího digitálního pozemního multiplexu se objevila čtvrtá programová pozice označovaná jako TEST. Vysílání „programu“ se skládá z monoskopu s nepřehlédnutelným nápisem „Test Audio Description“ a zvukovým doprovodem automatu, který ohlašuje, že se jedná o testovací stereofonní stopu. V multiplexu 3 v Praze jsou tak v tuto chvíli šířeny programy Prima love, TV Metropol a Rádio Proglas plus pozice označená jako Test. Podle informací serveru DigiZone.cz se jedná o takzvanou Audio Description, tedy audiopopisek. Televize se tímto krokem připravují na řešení výtky Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV), která nedávno Novu, Primu a TV Barrandov upozornila, že neopatřují alespoň 2 % ze svých pořadů audio stopou, v níž je kromě klasických dialogů obsažen také komentář toho, co se děje v obraze. Iniciátorem celé akce je Asociace televizních organizací (ATO). Blíže se bude DigiZone.cz tomuto testu věnovat v pondělním článku.

Test Audio Description - multiplex 3

Testovací monoskop audiopopisu v terestrickém multiplexu 3. (Screenshot: autor)

Lukáš Polák: Czech Digital Group testuje pro ATO v multiplexu 3 audiopopis pro nevidomé

Stručně

Čtenáři DigiZone.cz si všimli, že v zemském digitálním multiplexu 3 došlo k poklesu velikosti datového toku kanálu Prima love. Ještě dva týdny zpátky měla nahrávka o délce 110 minut velikost 3GB, nyní je to při stejné délce skoro o 800MB méně. A opravdu, MediaInfo hlásí rozdíl mezi těmito nahrávkami více než 1Mb/s, popsal aktuální situaci našemu webu čtenář Ondřej Uher.

Lukáš Polák: Prima love snížila velikost datového toku v síti 3. Stále je však v normě
Lukáš Polák: Prima love dnes slaví první narozeniny

Do prvního výkopu letošního Mistrovství Evropy v kopané zbývají ještě tři měsíce, čeští fanoušci ale už mají jistotu, že Euro 2012 s českým komentářem neuvidí ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV). Česká televize totiž od UEFA nakoupila základní balík vysílacích práv jen pro přenosy ve standardním rozlišení. Přesto existuje několik možností, jak fotbalové Euro sledovat v HD kvalitě i u nás, v České republice. Bohužel, vesměs se omezují výhradně na satelitní příjem. Určitou šanci budou mít ale i diváci kabelové televize a lovci přeshraničních signálů DVB-T.

Jan Potůček: Kde sledovat fotbalové Euro 2012 v HD kvalitě, když ho nebude dávat ČT?

Tak masivní konkurenci jako letos nečelila televize Nova nikdy od svého vzniku. Prima family, ale i Česká televize útočí na její hlavní zpravodajskou relaci Televizní noviny, podvečerní seriál Ulice i hlavní seriálový tahák – Ordinaci v růžové zahradě 2. Některé dny už Nova po osmé hodině večer nebývá nejsledovanější českou televizí. Konkurence přibývá i na internetu. Videoportál Voyo.cz od Novy není rozhodně jedinou službou svého druhu u nás, a tn.cz musí čelit dalším zpravodajským webům. Ustojí Nova bitvy na tolika frontách najednou?

Jan Potůček: Frontální útok na Novu: nejen na televizní obrazovce, ale i internetu

Televizní noviny 2011

Pravděpodobně největšímu útoku čelí na Nově od konkurenčních stanic prozatím neporazitelné Televizní noviny.

Odlišný přístup Primy a TV Joj k novému jarnímu programovému formátu Hotel Paradise přinesl své ovoce. Zatímco slovenská televize ho vysílala na svém hlavním kanálu od 21:30, Prima Group ho nasadila na dámskou Primu love až od 22:15. To se pochopitelně podepsalo jak na počtu diváků, tak i na podílu na publiku (share). Reality show z luxusního prostředí Dominikánské republiky nepřilákala napoprvé ani 200 tisíc diváků.

Lukáš Polák: Hotel Paradise se uvedl podle očekávání. Příliš nelákal: 164 tisíc diváků
Jan Potůček: Hotel Paradise na Jojce oslovil půl milionu Slováků, podlehl Markíze

Ve vysílání digitální plnoformátové televize TV Barrandov se od dubna objeví další programová novinka. Stanice představí formát Legendy televizní zábavy. Vzhledem k tomu, že pořad nabídne 2. dubna jako první zpěvačku Ivetu Bartošovou, která je doslova lahůdkou pro české bulvární deníky, je pravděpodobné, že se u diváků setká při svém startu s úspěchem. 16. března pak uvidí zájemci díl Ostravské slavice, 23. dubna Petra Muka a o týden později frontmana Olympicu Petra Jandu.

Lukáš Polák: Bartošová jako legenda televizní zábavy? V dubnu na Barrandově

BRAND24

Jednodušší uživatelské rozhraní a obsah ve Full HD rozlišení nabízí nová verze boxu Apple TV, multimediálního centra od společnosti Apple. Malá krabička připomínající set-top-box umožňuje po napojení na televizor využívat službu iCloud, jejímž prostřednictvím si uživatelé mohou přehrávat filmy a seriály, ale také fotografie. Firma novinku představila na středeční tiskové konferenci ve Spojených státech.

Jan Potůček: Apple inovoval box Apple TV, multimediální centrum k televizoru

Nejzásadnější událost tohoto týdne byla (je):

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).