Hlavní navigace

Záchrana kabelovek? Kombo set-top-box IPTV, DVB-T/-T2/-S/-S-2/-C

5. 3. 2010
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
5. 3. 2010

Jak by se kabelovým společnostem mohlo podařit zvrátit nepříznivý vývoj počtu zákazníků kabelové televize? Podle Petra Linka, ředitele nymburské společnosti Lica, která se specializuje na technologické úpravy kabelových sítí a set-top-boxů, je jednoznačnou budoucností kabelového vysílání kombinovaný „set-top-box snů“, který bude fungovat na IP bázi a bude schopný přijímat zemské digitální televizní vysílání ve formátu DVB-T a DVB-T2, satelitní DVB-S a DVB-2 a digitální kabelovou televizi DVB-C.

K TÉMATU: Z UPC se pomalu stává spíše poskytovatel připojení k internetu

Tyto set-top-boxy by samozřejmě měly zvládat příjem obrazu ve standardním i vysokém rozlišení. Zájem o klasické televizní služby u kabelu upadá, ale naopak roste počet zákazníků připojení k internetu. A ti chtějí místo placených služeb video on demand sledovat video obsah na internetu zdarma, míní Link. Pokud kabelové společnosti umožní svým zákazníkům kombinovat příjem klasických televizních programů se sledováním internetových videoslužeb na televizní obrazovce, měly by mít podle Linka vyhráno.

BRAND24

Otázka je, kolik lidí si bude chtít zpočátku tuto službu pořídit a jak rychle se ujme u většího počtu zákazníků, říká Link. Zpočátku podle něj bude záležet na „pionýrech“, kteří si rádi pořizují technologické novinky. Kabelová televize v současné době značně pokulhává za obchodními nabídkami poskytovatelů satelitní televize a neplacenou zemskou digitální televizí.

Rozhovor s Petrem Linkem ze společnosti Lica čtěte příští úterý na DigiZone.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).