Hlavní navigace

Začalo druhé kolo připomínek k využití tzv. digitální dividendy

5. 2. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 322915
5. 2. 2009

Jak informovala server DigiZone.cz mluvčí Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) Dana Marklíková, tento orgán dnes zveřejnil k veřejné diskusi druhý informační a komunikační dokument k digitální dividendě, neboli využití kmitočtového spektra. Úřad považuje téma za velmi významné a je přesvědčen, že do debaty by se nepochybně měli zapojit všichni současní nebo budoucí uživatelé spektra, nebo služeb jeho prostřednictvím poskytovaných, konstatovala Marklíková.

DOKUMENT: Digitalizace a digitální dividenda II (DOC, 20 stran; 241 kB)

Současný dokument se týká využití pásma 470 – 862 MHz a je zaměřen zejména na otázky předpokládaného vývoje televizního vysílání s vysokým rozlišením, mobilních multimédií (mobilní televize) a zavádění širokopásmových mobilních sítí. Dokument se také věnuje poznatkům a závěrům z workshopu, který proběhl v září loňského roku, shrnuje současný postup digitalizaci a obsahuje otázky k diskusi na téma HDTV, místní vysílání, mobilní sítě a mobilní multimédia, dodala mluvčí.

BRAND24

Z PRVNÍHO WORKSHOPU: Operátoři odkryli rozvojové plány všech čtyř multiplexů

Konzultace i jednání podle ČTÚ potvrdily, že pro budoucí vývoj stávajících i nových mobilních služeb elektronických komunikací je velmi významné využití uvolněné části pásma 470 – 862 MHz. Podle Marklíkové tato jednání a konzultace vedly k tomu, že je nutné započít druhé kolo, které se zaměří konkrétně na využití digitální dividendy v tomto pásmu. Úřad očekává, že se k problematice vyjádří dotčené subjekty i veřejnost do 5. března 2009. 17. a 18. března se pak bude k této problematice konat v Praze další workshop.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).