Hlavní navigace

Za ironizaci "dopravního desatera" dvoumilionová pokuta pro TV Joj

9. 1. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
9. 1. 2008

Slovenská komerční televize Joj vloni v létě zesměšnila dopravní rady řidičům sepsané Vatikánem, nyní jí za to Rada pro vysílání a retransmisi (RPVR) vyměřila pokutu dva miliony slovenských korun (zhruba 1,57 milionů Kč). TV Joj odvysílala 25. června 2007 ve zpravodajsko-publicistickém pořadu Črepiny (Střepiny) reportáž Nové desatero, která ironizovala vatikánský dokument obsahující deset pravidel pro slušnost na silnicích.

Ve Vatikánu mají dva kilometry silnic a poslední nehodu tu zaznamenali někdy před rokem a půl, zaznělo na úvod v reportáži, která se nesla celá v duchu toho, že církevní metropole radí lidem ve věcech, se kterými sama nemá zkušenosti.

RPVR o dvoumilionové pokutě rozhodla na svém včerejším zasedání. Prostřednictvím kritiky dehonestovali i věřící a jejich víru, řekl ČTK k případu ředitel kanceláře rady Ľuboš Kukliš. Ve zdůvodnění pokuty RPVR uvádí, že TV Joj nezajistila všestrannost informací a názorovou pluralitu, mezi dalšími důvody se pak mohla dopustit znevážení nebo hanobení na základě víry a náboženství. Televize rozhodnutí nekomentovala.

BRAND24

Na Slovensku je sedm z deseti obyvatel římskokatolického vyznání, každý desátý pak protestantem, další čtyři procenta lidí tu mají pravoslavnou víru a pouze 13 procent obyvatelstva je bez vyznání. Platilo to alespoň v roce 2001, kdy v zemi, stejně jako v České republice, proběhlo poslední sčítání obyvatelstva.

REPORTÁŽ: Nové desatero (YouTube.com – poslouchatelný zvuk, velmi nekvalitní obraz)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).