Hlavní navigace

Z majitele Novy se stává světový distributor rumunských telenovel

8. 2. 2011
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
8. 2. 2011

UVNITŘ FOTO Prodejem práv po rumunskou telenovelu Ve jménu cti se na svém webu pochválila mediální skupina CME, majitel televize Nova. Její dceřiná společnost MediaPro Distribution dokončila prodej práv pro všechny latinskoamerické země, Spojené státy a francouzsky hovořící bývalé kolonie v Africe. V jednání jsme také s některými místními distributory a televizními kanály z Asie, například v Indonésii, Indii a na Filipínách, cituje web generální ředitelku firmy Ancu Trutu.

K TÉMATU: Tisíc a jedna noc na Nově úspěšná, ale ne suverénní: 1,341 milionu di­váků

Telenovela se podle šéfky MediaPro Distribution v blízké době objeví i v dalších středoevropských zemích, patrně i na televizních kanálech samotné CME. Skupina provozuje na Slovensku a v Chorvatsku ženský digitální kanál TV Doma, stejný chce v blízké době spustit také v České republice. Rumunské telenovely si v posledních několika letech zajistily významnou pozici na mezinárodním trhu s těmito formáty, konstatuje na svém webu CME.

ČTĚTE TAKÉ: Nenazývejte Tisíc a jednu noc telenovelou, žádá ředitel Novy Jan Andruško

Skupina dále vyjmenovává deset rumunských telenovel a romantických filmů, které se jí podařilo prostřednictvím MediaPro Distribution prodat do zahraničí. Zatím nejúspěšnější bylo Cikánské srdce, které vysílala i slovenská Makríza a nyní je k vidění na jejím sesterském programu TV Doma. CME ji prodalo do 32 zemí světa, mimo jiné i Turecka, Spojených států či na Ukrajinu. Na české Nově se zase objevila romantická komedie Little Angels, která bodovala v 26 zemích světa včetně Íránu a Kuby.

BRAND24

Rumunská telenovela Ve jménu cti, kterou CME prodala do latinské Ameriky, USA a Afriky (Foto: CME)

Vůbec první rumunskou telenovelu Jen láska prodala MediaPro Distribution například na Slovensko, do Srbska, Černé Hory, Bosny, Hercegoviny, Makedonie, Polska a na Ukrajinu. CME se vůbec poslední dobou orientuje na telenovely: její televizní stanice hromadně nakoupily vysílací práva pro tureckou telenovelu Tisíc a jedna noc, která patří mezi hlavní taháky jarního programového schématu Novy. Na nákupu údajně trval šéf CME Adrian Sarbu, který pochází z Rumunska a zakládal i firmu MediaPro Distribution.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).