Hlavní navigace

Z Bukové hory mohou vysílat multiplexy B i C. Zájem má „béčko“

12. 6. 2007
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
12. 6. 2007

Pokud by chtěly, mohou z Bukové hory vysílat všechny tři zemské digitální multiplexy, které lze v současné době naladit pouze v Praze a ve středních Čechách. Serveru DigiZone.cz to řekl předseda Rady Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) Pavel Dvořák s tím, že všichni tři operátoři mají pro Bukovou hory vydané kmitočty.

Kromě Českých radiokomunikací, které nejpozději 30. června zahájí z Bukové hory u Ústí nad Labem vysílání nynějšího multiplexu A (od července označovaného jako digitální síť 2), by tak mohly přijít na řadu i společnosti Czech Digital Group (CDG) a Telefónica O2 Czech Republic, které v Praze provozují přechodné multiplexy BC.

Uvedené firmy nemusí žádat o příděl kmitočtů, příslušné kmitočty jsou uvedeny v Technickém plánu přechodu (TPP – na základě příslušné přílohy plánu využití radiových kmitočtů). Plánované technické parametry pro všechny sítě a všechny uvedené ucelené oblasti jsou uvedeny v TPP, uvedl předseda Rady ČTÚ. Poslední verze TPP z loňského prosince však žádné parametry k vysílání definitivních multiplexů v oblasti Ústí nad Labem neobsahuje.

Text TPP pouze zmiňuje, že Ústecko se bude řešit mimo tento plán v rámci pilotního projektu a v tabulkách kmitočtových přídělů základních vysílačů jednotlivých multiplexů je Ústí nad Labem zmíněno pouze u multiplexu 4, provozovaného společností Telefónica O2 (kanál 62). Ten by měl být podle plánu zprovozněn letos v září, skutečný termín ale bude záviset na tom, jak rychle bude mít operátor k dispozici obsah (licencované programy).

Multiplex 2, dnešní digitální síť A, použije kanál 58. O vysílacím kanálu pro firmu CDG, která provozuje přechodný multiplex B s televizí Prima, není v TPP žádná zmínka. Pavel Dvořák však serveru DigiZone.cz řekl, že s CDG i Telefónikou O2 vedl telekomunikační úřad diskusi, zda a za jakých podmínek se zapojí do pilotního projektu v Ústí nad Labem. V průběhu jara se dotazovalo CDG na konkrétní podmínky vysílání na Bukové hoře v souvislosti s oznámením očekávaného termínu zahájení vysílání v síti A (resp.2) v červenci t.r., dodal Dvořák.

BRAND24

Předseda představenstva CDG Leoš Pohl však v rozhovoru pro server Parabola.cz uvedl, že multiplex B žádný kmitočtový příděl pro Bukovou horu nemá. Naše společnost v této chvíli nedisponuje kmitočty pro tyto nové oblasti. Nemyslím, že to by byl ten největší problém pro zahájení vysílání v těchto lokalitách. Snad až na Ostravsko, odpověděl Pohl na otázku Paraboly.cz, kdy se digitální síť B rozšíří do dalších lokalit kromě Prahy.

Čtěte také: Ústecko by mohlo chytat až 20 digitálních programů

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).