Hlavní navigace

Vzniká „nový Skylink“ se základními programy zdarma. Chystá ho původní majitel Skylinku

23. 6. 2015
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Co na plány slovenské společnosti Towercom říká zástupce Skylinku a CS Linku v České republice Jaromír Glisník? A chystá nová satelitní služba expanzi i na český trh?

STV, Markíza a JOJ už souhlasily

Základní televizní programy ze satelitu navždy zdarma. Takovou reklamní kampaní před lety válcovala český a slovenský trh nová satelitní služba Skylink, která vznikla z původní ostravské platformy Trade&Technology. Když ji v roce 2011 stejně jako konkurenční CS Link koupila lucemburská společnost M77 Group, nynější M7 Group, netrvalo dlouho a základní bezplatná programová nabídka byla zpoplatněna „servisním poplatkem“, který od té doby neustále roste. Původní majitel Skylinku, slovenský telekomunikační operátor Towercom, nyní připravuje novou satelitní službu, která by byla založená na stejném principu jako kdysi Skylink: základní televizní programy v SD kvalitě budou mít zákazníci zdarma, za HD verze a tematické stanice si zaplatí.

Towercom je ve svých plánech už docela daleko, podle slovenského serveru Živé.sk se dohodl s veřejnoprávní televizí RTVS a komerčními skupinami Markíza a JOJ na šíření jejich volně vysílaných programů z DVB-T zdarma i na satelitu. Určitý problém měl pouze s Markízou, která souhlasila pouze s časově omezeným zařazením stanic Markíza, Doma a Dajto do této bezplatné nabídky. Jisté je, že nová satelitní služba má vysílat na satelitu Astra ze stejné pozice jako Skylink s CS Linkem. Towercom tak začne přímo konkurovat svojí původní službě a využije k tomu stejný obchodní model, s nímž pro Skylink a CS Link získal miliony klientů, které později výhodně prodal lucemburské skupině M7 Group. Té se dozajista nová aktivita Towercomu nebude líbit.

Člen představenstva M7 Group Jaromír Glisník
Foto: Channels

 Jaromír Glisník stavěl pro Towercom satelitní službu Skylink a zůstal v ní i po jejím prodeji lucemburské skupině M7 Group. Nyní Towercom chystá Skylinku konkurenci.

Co na to Jaromír Glisník ze Skylinku?

Spuštění služby, která bude zadarmo, považuji za velmi málo pravděpodobné. Vznikající náklady někdo zaplatit musí. Pochybuji, že vysílatelé programů budou ochotni provoz nové satelitní služby dotovat, odpovídá na dotaz serveru DigiZone.cz zakladatel Skylinku a nynější manažer lucemburské M7 Group Jaromír Glisník. Jak je tedy možné, že Skylink před časem několik let nabízel za jednorázový poplatek za kartu a aktivaci tutéž službu rovněž zadarmo? Jednoduše proto, že pro televize byla satelitní trasa na pozici 23,5 stupně východně distribučním kanálem na některé z pozemních vysílačů a pro poskytovatele kabelové televize. Provozovatelé televizí si tedy sami platili satelitní kapacitu a zároveň Skylinku (a CS Linku) ponechali své volně šířené programy do jeho bezplatného balíčku.

Pro televize to nemuselo být nevýhodné: po přechodu z analogového na digitální vysílání podíl domácností, které začaly využívat satelitní televizi, stoupl na 30 procent. Na Slovensku je jich ještě více, protože v členitém terénu se nevyplatí terestrickým signálem pokrývat každé údolí. Slovenský Towercom má navíc výhodu v tom, že provozuje všechny celoplošné pozemní multiplexy DVB-T a k tomu sjednává pro řadu televizí satelitní kapacitu u provozovatele satelitů Astra, společnosti SES, na nejpoužívanější české a slovenské pozici 23,5 stupně východně. Z této pozice tedy může s televizemi vyjednat výhodnější podmínky k jejich zařazení do své připravované satelitní služby. Spousta českých a slovenských programů navíc na této pozici vysílá volně a zákazníci nové satelitní platformy je naladí také. Namátkou jde o ČT 24, TA3, TV Noe, TV Lux, Óčko, Relax-Pohodu, Rebela, Šlágr TV a další.


Foto: archiv DigiZone.cz

Takto hackeři „ocenili“ zavedení servisního poplatku u Skylinku a CS Linku.

Bude to satelitní „Volná telka“ a „Plustelka“?

Towercom je ohledně své nové satelitní služby zatím velmi tajemný, prozradit nechce ani její název, ani další podrobnosti o programové nabídce. Nebylo by ale divu, kdyby využil názvů svých stávajících bezplatných a placených programových nabídek v pozemním vysílání. Přes DVB-T totiž šíří nejen bezplatné televize v rámci „služby“ Volná telka, ale také zakódované placené kanály v balíčku Plustelka. K jejich příjmu potřebují diváci speciální set-top-boxy schopné přijímat signál v kompresním standardu MPEG-4 a dekódovací karty. Za využívání Plustelky pak platí pravidelné měsíční poplatky. Stejný model, včetně názvů služeb, by mohl Towercom překlopit i na satelit. V době, kdy se stále častěji mluví o uvolňování UHF pásma pro mobilní operátory, by si tím jistil televizní část svého byznysu.

Vyloučit nelze ani expanzi nové satelitní služby na český trh. V této souvislosti není bez zajímavosti, že Towercom má od loňského srpna shodného vlastníka s Českými Radiokomunikacemi – skupinu Macquarie Infrastructure Funds. A od letošního ledna České Radiokomunikace zajišťují satelitní vysílání HD verzí programů České televize, ke kterým od poloviny května přidaly i HD verze všech tří kanálů skupiny Barrandov. České Radiokomunikace jsou díky špičkovým technologiím i personálnímu obsazení schopny nabídnout komplexní služby v oblasti televizního vysílání ve vysoké kvalitě. A to nejen v oblasti terestrického vysílání, ale také právě v satelitní distribuci, řekl k tomu tehdy generální ředitel ČRa Martin Gebauer.

BRAND24


Screenshot: DigiZone.cz

Bezplatná a placená programová nabídka Towercomu v pozemním digitálním vysílání DVB-T na Slovensku.

Půjdou do satelitu i České Radiokomunikace?

Půjdou snad České Radiokomunikace ve šlépějích své sesterské firmy Towercom ze Slovenska a pustí se i do poskytování satelitní televize pro koncové uživatele? Těžko říct. Když si před časem, ještě za krátkého ředitelování Michala Čupy, pohrávaly s myšlenkou poskytování placené televize v budoucích sítích DVB-T2, zdůrazňovaly, že si chtějí ponechat roli technického operátora, tedy poskytovatele datového toku v multiplexech, a riziko podnikání s placenou televizní službou v DVB-T2 ponechají na poskytovatelích obsahu. Navíc pokud se soustředí na zprostředkování satelitního vysílání HD verzí televizních programů, zřejmě by nešly do bezplatné satelitní služby, protože HDTV je považována za prémiovou, a tedy zpoplatněnou záležitost (vyjma ČT).

Problém by byl i se zařazením základních programů českých komerčních televizí. Například skupina Prima žádá od všech provozovatelů převzatého vysílání za zařazení svých stanic, včetně SD verzí, pravidelné měsíční poplatky za každého zákazníka. Skupina Nova sice poskytuje SD verze svých programů zdarma, zpoplatňuje ale možnost používání TimeShiftu, televizního archivu a dalších nadstandardních služeb nad rámec klasického lineárního vysílání ve standardním rozlišení obsahu. Naopak Česká televize opakovaně deklarovala, že signál svých programů, ať v SD či HD verzi, poskytne všem zájemcům zdarma.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).