Hlavní navigace

Vysílací rada si opět posvítila na „šmejdy“, v hledáčku má pořad Cenokat

20. 2. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Předsedkyně regulátora Kateřina Kalistová nedávno pro DigiZone.cz uvedla, že činnost Active TV dlouhodobě monitoruje a konzultovala ji dokonce i s maďarskou stranou

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) má v hledáčku opět tematický kanál Active TV, který se orientuje na věštění, esoteriku a teleshopping. Stanice má sice českou licenci, kterou drží firma TV CZ bývalé šéfky Public TV Renaty Peškové, ale fakticky je ovládána maďarským vlastníkem a provozovatelem Ezo TV, která se na pořady tohoto typu zaměřuje. Ze zápisu z posledního zasedání regulátora vyplývá, že žádá o pomoc Ministerstvo vnitra, konkrétně odbor Státního dozoru nad sázkovými hrami a loteriemi, ve věci posouzení charakteru služby nabízené v rámci pořadu Cenokat ze 2. a 7. ledna.

Z ARCHIVU: Active TV čeká odklon od původního zaměření, má se posunout k teleshoppingu

Jak Active TV tvrdí, Cenokat funguje na principu, kdy na jeho začátku je nabízenému produktu stanovena určitá a podle toho, jak volající o něho mají zájem, klesá jeho cena. Nikde ovšem není vidět, kolik v reálu tento produkt objednalo lidí. O tom informuje ve vysílání pouze moderátor, který Cenokatem provází. Ohledně stejného pořadu a stejných termínů se vysílací rada obrací také na Specializovaný finanční úřad. Třetím subjektem, který se zapojí do kontroly Active TV je Česká obchodní inspekce. Ta má konkrétně prošetřit legálnost nabízení prodeje výrobku Barevné pastelky.

ČTĚTE TAKÉ: Ezoterická Active TV chce přilákat diváky, nabídla věšteckou linku „zdarma“

Česká obchodní inspekce má taktéž prověřit, jakým způsobem probíhala 7. ledna nabídka čtyřiadvacetidílného setu „nerez nádobí v kufříku“. V posledním položce týkající se Active TV není regulátorovi jasné, zdali v pořadu Cenokat měla smluvní dohodu s mladoboleslavskou společnosti Škoda Auto, jejíž jméno, zboží a služby zde byly prezentovány. K pořadu Cenokat, který byl vysílaný 2. a 7. ledna si nechala RRTV vypracovat také znalecký posudek, a to jak obsahový tak i právní. Active TV, která vydělává na důvěřivosti a naivitě především starších občanů, se nedávno stala i předmětem rozhovoru se šéfkou rady Kateřinou Kalistovou.

BRAND24

ROZHOVOR K TÉMATU: Kateřina Kalistová: Na co si Rada pro rozhlasové a televizní vysílání „posvítí“ v letošním roce?

Trestní oznámení, která jsme podali – a netýkala jen této televize, i když se jednalo o stejný typ pořadů – byla odložena, takže podle Policie se o podvod nejedná. Rada na to měla jiný právní názor. Samozřejmě budeme tuto věc sledovat dál, konstatovala Kalistová a dodala: Chystáme se situaci dál monitorovat a nevylučuji, že podáme nějaké návrhy volebnímu výboru Poslanecké sněmovny na možnosti úpravy zákona, případně že je předáme ministerstvu kultury, až bude jmenován nový ministr. Zatím to ale vypadá, že takových televizí spíše přibývá.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).