Hlavní navigace

Vysílací rada rozeslala rádiím seznam zakázaných vulgarit. Je neúplný

21. 1. 2011
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
21. 1. 2011

Manuál s vulgárními výrazy, které Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) nedoporučuje používat moderátorům, dostávají v těchto dnech provozovatelé rádií v České republice. Podle Lidových novin, které o této aktivitě RRTV informovaly jako první, jde o zkopírovaný seznam z Wikipedie. Listu to potvrdila šéfka rady Kateřina Kalistová. Nejde o žádnou metodiku či doporučení rady. Je to zkopírovaný seznam z Wikipedie a byl součástí upozornění na to, že ve vysílání zazněl vulgarismus, ře­kla.

K TÉMATU: Mareš i přes opilecký úlet moderoval na Evropě 2 a Hezuckému se omluvil

Seznam obsahuje i slova, která nejsou vyloženě vulgární, jen možná zní pejorativně: například podržtaška, cucák, prďola, bulík nebo smraďoch. Soupis nedoporučených slov dostávají ta rádia, která se provinila odvysíláním vulgarit. Naposledy se tak stalo Evropě 2 kvůli ranní show, s níž opilý Leoš Mareš urážel svého kolegu Patrika Hezuckého a nazval ho idiotem a debilem. Seznam jsme dostali poprvé. Původně jsem ho chtěl rozeslat do redakcí. Obávám se ale, že by to moderátory spíš rozesmálo a vytvořili by doplňovací anketu. Mnoho slov tam totiž chybí, řekl LN prezident Evropy 2 Michel Fleischmann.

BRAND24

ČTĚTE TAKÉ: Soulož ve filmu na Nově Cinema před desátou večer řeší Rada pro vysílání

Podle Kalistové je zaslání seznamu jedinou možností, jak může RRTV reagovat na vysílání vulgarit a obhroublých slov v rádiích. Zákon neumožňuje udělovat sankce. Na druhou stranu pokud nám přijde stížnost, nemůžeme ji přehlédnout a dělat, že se nic nestalo, říká. Výjimku mají umělecká díla, v nichž je použití hrubého výrazu nutné kvůli kontextu, nebo jde o autorskou licenci. Veřejnoprávní rozhlas používání vulgarit u svých moderátorů dokonce trestá pokutami.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).