Hlavní navigace

Výrobci obrazovek zaplatí 52 milionů korun za kartel, prozradil je Samsung

14. 9. 2010
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
14. 9. 2010

Společnost Samsung prozradila regulačním orgánům, že od roku 1998 tvořila kartel s dalšími výrobci televizních obrazovek a společně uměle drželi vysoké ceny tohoto zboží. Český antimonopolní úřad udělil pěti těmto společnostem souhrnnou pokutu téměř 52 milionů korun. Samsung, který se kartelové dohody rovněž účastnil, odejde bez pokuty, protože úřadu celou věc sám dobrovolně nahlásil. Mezi postiženými firmami je ale například i Panasonic.

K TÉMATU: Televizor po záruce nešel opravit, Samsung zákazníkovi dodal nový

Nejvyšší pokuta, 13,858 milionu korun, připadá na společnost Technicolor. Dalších 11,726 milionu korun má zaplatit společnost Toshiba Corporation a 10,373 milionů korun Panasonic. Další dvě firmy mají zaplatit pod deset milionů korun: MT Picture Display 9,43 milionu korun a Chunghwa Picture Tubes 6,4 milionu korun. Nižší částky odpovídají pozdější době, kdy zmíněné firmy přistoupily na kartelovou dohodu. Té se účastnily i společnosti Philips a LG Electronics, ale v jejich případě je skutek už promlčený.

BRAND24

Zástupci firem, které vytvořily kartelovou dohodu, se poprvé sešli v roce 1998 a poté už plánovaně. Na těchto schůzkách probíhala zejména jednání o cenách a výměna citlivých obchodních informací. Jednání o cenách spočívalo ve stanovování cílových a minimálních cen, cenového rozmezí a cenových pravidel či udržování dohodnutých cen. Dodržování dohodnutých cen účastníci řízení následně kontrolovali, citoval zpravodajský server iDnes.cz předsedu Úřadu na ochranu hospodářské soutěže Petra Rafaje.

Udělené pokuty se týkají pouze České republiky, případem se ale podle Rafaje zabývá i Evropská komise a antimonopolní úřady jednotlivých evropských zemí. Rozhodnutí českého antimonopolního úřadu zatím není pravomocné, firmy se proti němu mohou odvolat.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).