Hlavní navigace

Výměna manželek. Drama jako od Šejkspíra

5. 4. 2015
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

To, co nedokáží geniální autoři Ulice, Ordinace v růžové zahradě, Doktorů z Počátků a dalších senzačních, divácky mimořádně oblíbených seriálů, to dokáže bez problémů život sám, natáčený ve Výměně manželek.

Slzy, divoké emoce, řev, málem i na facky dojde… Prostě “nedospělí” lidé předstírající vyzrálost se dostanou do nezvyklé – mezní situace a kamery, podle obvyklého vzorce, sledují jejich život po výměně životních partnerů.

V posledním dílu – 1. dubna – vysvětlí účinkující, jako v každém dílu, proč do toho šli. Pak ženy dlouze procházejí byty nových “manželů”. Přečtou si od kolegyň, kam to přišly. “Vtipně” to komentují, v čemž pokračují i dál. Seznamují se s manželi a dětmi. S domácností. Jedna žena (Martina) nastoluje tvrdou výchovu malé holčičky a nerespektuje pokyny kolegyně. Nedá dítěti dudlíka. Nenosí ho. Druhá (Veronika) ano, pokyny respektuje. Za to hned pacifikuje dominantního partnera. Rýpá do něj. Lezou si na nervy. Jedou na výlet k vodě s dětmi, jindy jedou sami na motorce. Martina griluje se sousedy, “manžel” Robert je nadšený. Veronika se pohádá s “manželem” Slávkem skrze děti a jejich pobyt na slunci. Létají sprostá slova. Ona se podřídí. Robert se zamiluje, ale Martina ho nechce. Slávek utíká z domova. Vykašle se i na děti. Robert se rozpláče. Slávek nekomunikuje. S Veronikou ani se štábem. Telefonuje s Martinou a taky brečí. Slibují si věčnou lásku a Martina rovněž brečí.

V druhé polovině natáčení přebírají velení v domácnostech ženy. Martina chce jet s Robertem na výlet – na koně, na vodní lyže. Veronika chce být sama a on, aby byl taky sám. Rozmyslí si to a pak budou společně grilovat. Veronika musí taky na koně, ale bojí se. Nakonec se uklidní. Ječí jako slepice. Zřejmě se domnívá, že je to rozkošné. Martina jezdí s Robertem na koních a jsou v pohodě. Slávek se rozčílí, protože nefunguje sporák. Chce jet pro Martinu. Veronika to spraví. Hádají se dál. Robert jezdí na vodních lyžích. Slávek se nehodlá přizpůsobit. Veronika je vzteklá. Martina se trápí Slávkovou nevěrou, ale miluje ho. Robert je zásadně proti nevěře. Slávek se pokouší zastoupit ženu, jak Veronika chce. Ona ho otravuje čím dál tím víc. Robert dá Martině klíč od domu, kdyby se chtěla vrátit i s dětmi… Ona bude radši dělat mrtvého brouka.

Slávek odmítne pustit Veroniku do bytu. Věci jí vyhodí z balkonu. Uzná, že je debil, ale na ni nemá. Veronika se těší domů, televize ji ubytuje v hotelu – tohle by ji zabilo. Je na dně. Slávek za ní přijede. Přizná, že chyby jsou u obou. Pochopil, že ubližoval manželce. Ona pochopí, že ubližovala svému manželovi. Pak Slávek odjede. Veronika miluje Roberta a on ji prý taky. Robert se loučí s Martinou na mejdanu ve velkém stylu. Martina pochopila, že život nekončí s jedním chlapem. Robert chce dát Veronice ještě jednu šanci. Ale tak, jak žili dosud, to nemá smysl. Ženy se vracejí domů – náhradní muži jedou s nimi. Setkání v půli cesty. Veliká láska Slávka s Martinou i Veroniky s Robertem. Všecko je v pohodě. Společně si to vysvětlí u stolu. Pak se všichni pěkně pohádají a řvou na sebe.

Robert vysvětlí Slávkovi a Veronice, že jsou stejní. Uzná, že je s Veronikou jen kvůli dítěti. Martina vrací klíč. Veronika slibuje, že na sobě zapracuje a brečí. Pak se může zbláznit ze své holčičky. Pochopila, že se láska mezi ní a manželem vytratila. Nemá sílu odejít. Vybudovala si to a jsou v tom peníze. Má k Robertovi odpor. Martina a Slávek jsou šťastní s dětmi a budou spolu šťastní na věčné časy a nikdy jinak.

Po natáčení se Veronika s Robertem rozvedli a opustili společný dům, jak informoval deník Blesk. Veliký Alžbětinec William Shakespeare by to nevymyslel lépe, jedině snad ten již výše zmíněný Šejkspír ano. Nebo Šejkrspír, jak říkal pan Werich.

Televize se snaží vydělávat na lidské malosti, na tom, že ukáže lidi, kteří spolu nemají nejlepší vztahy, a ona tyto vztahy ještě více vyhrotí. Nadšení diváci potom sledují, skoro bez dechu, tyto zmatené lidi, kteří se nedokáží ovládat a pro blaho svého televizního mecenáše ukazují navenek své city. Někdy, pravda, pro lepší efekt přehrávají.

BRAND24

Osobně nechápu, proč někdo do takovýchto pořadů vstupuje jako soukromá osoba? Pochopil bych, kdyby to byli placení herci, kteří odříkávají napsaný text. Ale takto dávat na obdiv své city, to prostě není nic než čirý exhibicionismus.

Zdá se mi býti smutné, kam dospěla televizní “zábava”, která podporuje v divácích jejich nejnižší pudy. Hlavně, když to Nově vynáší. Pro inteligentní diváky jsou takovéto pořady mimořádně ponižující (ponižují i své protagonisty) a tím zároveň hluboce odpuzující.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je televizní scénárista

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).