Hlavní navigace

Atomový výbuch skupiny Ztohoven na ČT 2 zůstane nepotrestán

25. 3. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
25. 3. 2008

Členové umělecké skupiny Ztohoven nebudou pykat za to, že se loni v červnu nabourali do jedné z kamer, které zajišťují živé vysílání pořadu Panorama na druhém programu České televize a odvysílali z ní fingovaný atomový výbuch v krkonošském Černém dole. V Trutnově o tom dnes rozhodl soud, k němuž kauza doputovala poté, co ČT a provozovatel kamery podali na sedm členů skupiny trestní oznámení.

BRAND24

Soudkyně Stanislava Suchánková podle serveru iDnes.cz konstatovala, že fingovaný výbuch nemohl nikoho vyděsit, což byl hlavní argument státního zástupce. Trestní oznámení ČT se opíralo o fakt, že se skupina Ztohoven dopustila trestného činu šíření poplašné zprávy. Proti tomu ale stojí názor soudního znalce z oboru psychologie Jana Laška, podle něhož mohl výbuch vylekat jen minimum lidí.

Umělci se hájili tím, že fingovaný výbuch považují za druh umění, videoart. Naším primárním cílem nebylo, aby došlo k exemplárnímu potrestání těchto umělců, komentoval pro iDnes.cz rozhodnutí soudu mluvčí ČT Ladislav Šticha.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).