Hlavní navigace

Vu+ Solo SE: Miniaturizovaná, ale velmi zajímavá linuxová novinka

26. 7. 2014
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Vu+ Solo SE je nástupcem vybavenějšího modelu VU+ SOLO od korejské společnosti Marusys, který přichází do prodeje. Je téměř kapesních rozměrů a pracuje se systémem Enigma 2.

Rozměry má pouze 211×40×185mm. Miniaturizaci umožnilo umístění síťového napáječe 12V mimo přijímač a místo pro jeden výměnný tuner. Malé rozměry však neznamenají, že jsou funkce přijímače dále nějak zvlášť omezeny. 

Přijímač byl poprvé představen na výstavě ANGA COM, která se konala od 20. do 22. května 2014 v německém městě Köln.

Přední panel

Na předním panelu není žádný displej, je zde pouze stavová LED, která svítí, nebo bliká a čidlo dálkového ovládání, nejsou zde žádné další ovládací prvky. Vu+ Solo SE je vyráběn s černým a bílým designem.

Porty pro podmíněný přístup jsou situovány na levém boku přijímače (1× UNI čtečka karet a 1× CI slot).

Zadní panel

Přijímač má jeden slot pro tunery, je ale výměnný. Lze jej osadit podle přání single DVB-S2 nebo hybridním DVB-T2/C. Možností je také osazení tunerem DVB-C/T. 

Porty od leva jsou: LNB IN, Loop Out, kompozitní výstup video/ audio L/R, SPDIF, HDMI 1,4, E-sata, Ethernet ( pouze 100Mbit LAN port), USB 2×, IR senzor a napájecí konektor pro externí napáječ 12 V/2 A.

Dálkové ovládání

Dálkové ovládání se dodává podle barvy přijímače v černém a bílé

Dálkové ovládání se dodává podle barvy přijímače v černém a bílé

Přijímač má podporu HbbTV, prohlížeče Opera), www prohlížeč, internet. portály (CSFD, ImdB), zobrazení HD PIP z jednoho transpondéru a další multimediální funkce. Možnost nahrávání na externí HDD (USB, eSATA) nebo síťový NAS. Nahrávky je možno editovat i mimo přijímač, protože jsou ukládány odkódované! VTI Image umožňuje instalovat pluginy s dalšími funkcemi a rozšířit tak jeho komfort. Modulární systém Enigma 2, je největším přínosem, protože máme na výběr stovky aplikací a sami se rozhodujeme, které bude využívat a které nepoužijeme.

Při použití externího čidla lze přijímač umístit na skryté místo, například za televizor. Délka kabelu IR čidla je dostatečná.

Srdcem přijímače je rychlý procesor BROADCOM BCM7241 Dual Core 1.3GHz. Některé zdroje uvádějí, že zde může být použit i procesor Dual Core Broadcom BCM7356

Je zde možnost také ovládání přes standardní webové rozhraní (OpenWebif) a případně streamování obrazu do PC, nebo jiných zařízení, dále EPG a další ovládání přijímače a nastavení.

Další specifikace

1 GB DRAM, 256 MB Flash, DiSEqC 1.0/1.1/1.2, USALS, trochu slabší LAN 10/100Mbit Ethernet kompatibilní rozhraní, podpora seznamů Bouquet, OSD v mnoha jazycích a podpora skinů. Automatické / manuální vyhledávání kanálů.

Spotřeba elektrické energie: <13W (v provozu, s LNB), <12W (v provozu, bez LNB), <0,5 W (hluboký spánek -StandBy-Mode) Externí napájení: vstupní: 110–240V AC / 50–60Hz / 1,0 A, výstupní: 12V = / 3,5 A
Po prvních krátkých zkušenostech se zdá přijímač standardně dobře vyladěn.

VTI image pro Vu+ SOLO SE je ke stažení zde

Za možnost prvního seznámení s přijímačem děkuji firmě IPON s.r.o. se sídlem v Rokycanech
Web přijímače Black: http://www.tvdigitalne.cz/vu-solo-se-black.html
White: http://www.tvdigitalne.cz/vu-solo-se-white.html
e-mail: info@tvdigitalne.cz
Orientační cena: 5 990 Kč včetně DPH
Oficiální stránka dovozce: http://www.abcomeu.com/vu-solo-se

VU+ SOLO SE je od minulého týdne také v prodeji na Slovensku, Zde se jeho maloobchodní cena pohybuje kolem 220 € s DPH.

Foto a screenshoty autor s použitím oficiálních fotografií

BRAND24

Balení obsahuje:

• Přijímač Vu+ SOLO SE
• Externí IR čidlo
• Napájecí adaptér 110–240V AC / 50–60Hz / 1,0 A – 12V = / 3,5 A
• Dálkové univerzální RCU
• HDMI kabel
• Síťový kabel
• 2 x AAA baterie
• Manuál anglicky a německy

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Externí spolupracovník DigiZone se specializací na satelitní a terestrické vysílání, dálkový příjem televize i VKV rozhlasu a přítel elektroniky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).