Hlavní navigace

Vu+ Solo 2: HD dvoutunerový satelitní PVR přijímač s Linuxem

18. 1. 2013
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

Vu+ Solo 2 je nový korejský satelitní přijímač disponující dvěma tunery DVB-S2, MPEG2/H.264. Přišel na trh ke konci minulého roku, má dvě čtečky karet a jeden slot pro CI modul.

Je výkonnější než jeho předchůdce Vu+ SOLO. Řízen je dvoujádrovým procesorem Dual Core CPU 1.3 GHz, má 1 GB RAM, 256 MB Flash a HDMI rozlišení až do 1080p/60. Podporuje i 3D. Pracuje s otevřeným OS LINUX (Enigma 2). Přijímač je dodáván výrobcem se základním image, který neumožňuje využít všechny jeho možnosti, a proto je zvykem instalovat si alternativní. Kromě originálního image nebo zde popisovaného VTI si tak můžete pro tento přijímač nainstalovat i BH, VIX,nebo AAF. Dobrá adresa je například zde: http://www.vuplus-support.org/wbb2/index.php

Přijímač jsem k testu neobdržel s originálním software, ale s již předinstalovaným OS VTI v 5.0.1 z prosince 2012, který umožňuje instalaci mnoha doplňků a pluginů. V přijímači můžete použít interní HDD 2.5“, nebo připojit externí USB disky. Někteří prodejci již prodávají tyto přijímače i s instalovaným interním diskem se zvýhodněnou cenou.

Přední panel

Přijímač je vyroben v černé barvě. Přední panel přijímače je vlevo ze dvou třetin plochy opatřen průhledným černým plexisklem, za kterým se nachází dotykový podsvícený vypínač z/do StandBy a vpravo je dvanáctimístný VFD displej ve světle modré barvě a několik informačních ikon. Na displeji se zobrazují různé stavy přijímače. Nachází se zde i čidlo dálkového ovládání.

Vpravo pod odklopným víčkem imitovaným černou metalízou najdeme odleva jeden ze tří portů USB HOST a vpravo odshora je jedna šachta pro CI modul a po ním dvě štěrbiny pro smart karty. Ve čtečkách po instalaci plugins pracují výborně karty ICE Irdeto. Čisté Irdeto karty ve čtečkách přijímač nenačte.

Zadní panel

Zadní panel má odleva F porty pro připojení dvou LNB bez smyčkového výstupu na jiný přijímač. Tunery nejsou výměnné a jsou zabudovány přímo do základní desky plošného spoje. Dále jsou zde tři RCA analogové výstupy (2× audio a 1× video). Pod nimi je jeden TV SCART. Dalšími porty jsou S/PDIF – digitální optický audio výstup, 1× HDMI 1.4, ETHERNET, 2× USB 2,0 (5V/500mA max.), dalším portem je RS232 a posledním zdířka pro externí napáječ 12V/3,5A. Na zadním panelu je ještě kolébkový síťový vypínač a zcela vpravo mřížka interního větráku, který je v provozu velice tichý. Rychlost větráku řídí teplotní čidlo.

Dálkové ovládání

Ovládání je vyrobeno v černé barvě, je střední velikosti a obsahuje 45 tlačítek. Gumová tlačítka s větším zdvihem jsou rozmístěna dále od sebe, takže omylem nezmáčknete jiné. Tlačítka jsou popsána, rozlišena barvou, nebo symboly. Každý stisk jakéhokoliv tlačítka je indikován červenou diodou umístěnou pod bílým tlačítkem TV vlevo nahoře. Přepínání programů je velice svižné.

Popis tlačítek dálkového ovládání s nápovědou najdeme v Menu přijímače stiskem tlačítka HELP.

Popis tlačítek dálkového ovládání s nápovědou najdeme v Menu přijímače stiskem tlačítka HELP.

Napáječ

Přijímač je napájen externím síťovým napáječem (100 – 240V/ 50/60Hz) – (12V/3,5A) s dostatečnou délkou kabelů.

Menu přijímače

V nastavení přijímače najdeme také položku k redukci jasu a kontrastu pro perfektní spolupráci a sladění s vaším zobrazovačem.

V nastavení přijímače najdeme také položku k redukci jasu a kontrastu pro perfektní spolupráci a sladění s vaším zobrazovačem.

PVR

Přijímač pořizuje záznamy ve formátu *.ts v dekódovaném tvaru, takže jejich pozdější editace v PC je možná. Je možno pořizovat i šest záznamů současně! Umožňuje nahrávání na interní nebo externí USB úložiště.

Interní disk 2,5“ SATA, který si můžete přikoupit instalujeme do přijímače na kovový rám (na obrázku vlevo dole) pomocí montážních šroubků a podložek a připojíme dodávaným kabelem z příslušenství. Externí disky můžeme připojit na kterýkoliv z tří USB portů.

Interní disk 2,5“ SATA, který si můžete přikoupit instalujeme do přijímače na kovový rám (na obrázku vlevo dole) pomocí montážních šroubků a podložek a připojíme dodávaným kabelem z příslušenství. Externí disky můžeme připojit na kterýkoliv z tří USB portů.

Uprostřed přijímače se nachází nový řídící procesor Broadcom BCM 7356 1,3GHz, který je chlazen pouze pasivním chladičem. Pokud se přijímač během provozu zahřeje, iniciuje se větrák (na obrázku vlevo nahoře), který odvede přebytečné teplo. Vpravo dole jsou na obrázku čtečky karet a CI slot situované pod sebou.

Pokud se vám automaticky instalovaný seznam stanic nelíbí, a to se vsadím, že ne, můžete si jej upravit. K tomu ale potřebujete program s názvem settings editor (například DreamBoxEdit), který si do PC stáhnete z některého z internetových fór. Po jeho spuštění a nastavení sítě si stáhneme ze satelitního přijímače seznam stanic. V hlavním okně s tímto seznamem můžeme pak stanice přesouvat, mazat či je seskupovat do skupin. Po provedené práci musíme ještě upravený seznam přesunout zpět do satelitního přijímače tak, že zvolíme FTP a odeslat soubory do DreamBoxu. Nyní již stačí satelitní přijímač restartovat.

EPG (programový průvodce) je zobrazen s grafy, které vypovídají o aktuálním průběhu daného programu a názvu relace. Vpravo nahoře je v malém okně online zvolený program a pod ním je podrobný popis daného programu. Jak je patrné z obrázku, můžeme se v programu pohybovat na další stanice a také na následující programy. Můžeme zde také programovat nahrávky, nebo pouze přepnutí na zvolený kanál.

Výběr kanálů podle satelitního operátora.

Výběr kanálů podle satelitního operátora.

Další ze zajímavých funkcí přijímače je například obraz v obraze (PIP), který zvládá zobrazit i dva HD kanály najednou. Pokud například čekáte na začátek dalšího programu na jiném kanále, je tato funkce neocenitelná.

Další ze zajímavých funkcí přijímače je například obraz v obraze (PIP), který zvládá zobrazit i dva HD kanály najednou. Pokud například čekáte na začátek dalšího programu na jiném kanále, je tato funkce neocenitelná.

Pro kartu Skylink ICE je třeba si stáhnout cccam 2.3.0 nebo scam 3.59. Po připojení k internetu na dálkovém ovládání stiskneme modré tlačítko, zvolíme Moduly. Zeleným tlačítkem stáhneme přídavné moduly a na cams potvrdíme OK. Poté najdeme scam 3.58 a opět potvrdíme OK. Tlačítkem EXIT se vrátíme do VTI panelu a zvolíme VTI Cam Center. Zvolíme scam 3.59 a potvrdíme OK. Tím je instalace hotova a ICE karta bude ve čtečce fungovat.

HbbTV

Hybridní aplikace, která je již standardem a používá ji i Česká televize, je zobrazována svižně bez chyb. Zcela nedávno byla rozšířena i o programového průvodce všech čtyřech programů České televize včetně video ukázek pořadů. V sousedním Německu je několik stanic na Astře 19.2E např. ZDF, které vysílají HbbTV. Samozřejmě, abychom mohli aplikaci použít, musíme být připojeni k internetu. To lze u tohoto přijímače pomocí LAN kabelu, nebo s pomocí WiFi routeru a WLAN USB klíčenky.

V přijímači můžeme také aktivovat internetový prohlížeč Opera ve kterém se navigujeme pomocí šipek (zeleným tlačítkem – plugins), nebo stránku s aktuálním počasím (Menu – Black Hole). Stačí zvolit svoji polohu. Podpora je také u YouTube a Vu+ Air playeru.
Přijímač můžeme také pomocí domácí sítě použít ke kopírování souborů z PC do satelitního přijímače, nebo si spouštět video z externího, nebo interního disku Vu+. Přes PC budeme moci také satelitní přijímač ovládat. Na obrazovce PC můžeme pak například také sledovat televizní program nebo poslouchat rozhlas.
Naopak na satelitním přijímači přes televizní zobrazovač můžeme z PC přehrávat různé multimediální soubory. Musíme však mít instalovaný například VLC player.

Kvalita obrazu je u HD programů vynikající, lepší už být snad ani nemůže. U SD programů záleží na nastavení, pak docílíte také výborný obraz. Přijímač při provozu nezamrzal a funkce jsou daleko svižnější než u jeho předchůdce. Manuál přijímače má pouze třináct stran velice „vzdušného“ textu, je velmi strohý vzhledem k tomu, že se práce s přijímačem může lišit podle toho, který image si do něho instalujete. Obsahuje pouze základní popis, pár pérovkových obrázků a základní instalaci. Proto se s dalšími funkcemi a návody můžete seznámit na internetových fórech. Při změně image na novou verzi doporučuji provést si zálohu stávajícího. Poté musíme ze zálohy obnovit tyto data: VTI Panel, VTI Backup Tools/Obnovit systémové nastavení.
Do přijímače je možno použít settingy z přijímačů Dreambox, Vu+ včetně settingu editoru.

Spotřeba při provozu s LNB je <13W, bez LNB <12W a v Deep-StandBy je <0,5W. Hmotnost přijímače je 2kg bez interního disku, rozměry jsou: (Š x Hl x V): 280 mm x 200 mm x 50 mm.

Zajímavé adresy fór, které se zabývají tímto přijímačem jsou například:
www.ab-forum.info
www.cssf.cz
http://www.vuplus-support.org/wbb2/thread.php?thre­adid=26715&page=1, http://sateliti.info/show­thread.php?17568-Original-Images
http://www.satforum.cz/vu-firmware-software-hardware/

YouTube: http://www.satforum.cz/vu-firmware-software-hardware/

Stránky výrobce: http://www2.vuplus.com

Balení obsahuje

• Přijímač Vu+ Solo²
• Dálkové ovládání
• Síťový napáječ
• 2 x baterie AAA
• Síťový kabel
• HDMI 1.4 kabel
• Kabel pro interní disk
• Instalační šroubky a antivibrační podložky pro interní disk

BRAND24

Přijímač zapůjčila firma IPON, s.r.o. se sídlem v Rokycanech.
email: info@tvdigitalne.cz
web přijímače: http://www.tvdigitalne.cz/vu-solo2.html, s instalovaným interním diskem: http://www.tvdigitalne.cz/vu-solo2–1tb-hdd.html
Cena přijímače Vu+ Solo 2 je cca 8 290 Kč
Cena přijímače Vu+ Solo 2 + 1TB HDD je cca 10 690 Kč

Do článku bylo použito několik upravených oficiálních fotografií. Další foto a screenshoty autor.

Líbí se vám tento přijímač?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).