Hlavní navigace

Všechno při starém, tedy ve vší diskrétnosti

6. 1. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Bývalo dobrým zvykem, že se vládnoucí a opoziční strana navzájem podělily o správu nad veřejnoprávními médii. Českou televizi si tak nárokovala kdysi vítězná ODS a na tehdy opoziční sociální demokracii zbyl Český rozhlas.

Tuto relativně dlouho fungující tichou dohodu naboural až volební debakl a déletrvající klinická smrt občanských demokratů, z jejichž někdejšího impéria zbyly pouhé vzpomínky. A ANO, které ODS v pozici nejsilnější „pravicostředové“ partaje nahradilo, si médií dlouho nevšímalo. Také proč, když má vlastní.

Se zažitou rutinou mohl zamíchat nástup náměstka Reného Zavorala, který se náklonností k ODS víceméně netajil. Navíc dokázal na velmi exponovaných pozicích přežít nejméně tři generální a jednoho prozatímního ředitele, takže jsem určitě nebyl jediný, kdo ho považoval za favorita aktuálně probíhající volby generálního ředitele rozhlasu. Bohužel, finiš už ze Zavoralova pohledu tak suverénní nebyl a těžko říct, jaký je aktuální kurs na vítězství jednotlivých finalistů.

ANKETA: Podle čtenářů DigiZone.cz má René Zavoral slušnou šanci stát se generálním ředitelem Českého rozhlasu

I proto v tomto nejistém období působí údajně uniklá korespondence předsedy Rady ČRo Petra Šafaříka s premiérem Sobotkou jako závan starých dobrých časů, kdy vše bylo na svém místě. Politici se zajímali o rozložení sil ve veřejnoprávních médiích a jejich převodní páka v podobě radních spolehlivě fungovala a plnila stanovená zadání. A pochopitelně to ne vždy šlo sfouknout diskrétně.

Je logické, že Šafařík autenticitu mailů popřel. Na jeho místě by to nejspíš udělal každý. Navíc screenshot uveřejněný na nějakém obskurním webu toho věru moc nedokazuje. Nakolik může reálně ovlivnit průběh volby generálního ředitele, je otázkou. Nemyslím si, že by přehnaná snaha zalíbit se vrchnosti nějak narušovala volební mechanismus. I když politické zadání určitě existuje. Takže hlavně diskrétně! A asi by nebylo špatné používat nejen silnější, ale hlavně různá hesla. Toto jednoduché opatření většinou při prevenci podobných patálií pomůže.

PODROBNOSTI K CHYSTANÉ VOLBĚ ŘEDITELE ČESKÉHO ROZHLASU: 

O ředitele rozhlasu se utkají Končelík, Němeček, Zavoral, Kralert a Skřivánek

Tipy C

Pět nejlepších kandidátů na generálního ředitele Českého rozhlasu podle DigiZone.cz

O funkci šéfa Českého rozhlasu se utká 26 kandidátů, pět bylo vyřazeno pro formální nedostatky

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od roku 2016 do února 2019 vedl DigiZone.cz. Do redakce přišel z týdeníku Marketing & Media. V minulosti působil jako marketingový manažer Českého rozhlasu, redaktor týdeníku Strategie nebo reportér pořadu Občanské judo.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).