Hlavní navigace

Vrtulník vyměnil vysílací anténu na vysílači Ploštiny

10. 7. 2010
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 322915
10. 7. 2010

O den dříve proti plánu začaly práce vrtulníkem na výměně vysílacích antén na vysílači Valašské Klobouky – Ploštiny. Díky dobrému počasí začal vrtulník s demontáží staré vysílací antény už ve středu 7. července, týž večer osadil ještě přechodový díl pro novou anténu. Nová anténa přišla na řadu ve čtvrtek 8. července brzy ráno, díky čemuž výměnu nemohly zachytit naše fotoaparáty ani kamery médií. Redaktoři České televize, Českého rozhlasu a Zlínského deníku dorazili na místo až asi půl hodiny po odletu modrého vrtulníku Mi-8 firmy Aerocentrum.

Nová anténa tradičního výrobce Kathrein je vyšší než původní, vysílač tak povyrostl z výšky 51 metrů na nových 58 metrů. Původní nosný systém se čtyřmi patry vysílacích „rakviček“ byl nahrazen výkonnějším desetipatrovým, s tlumičem kmitů na špičce. Do původního vysílaly tři analogové programy, každý s výkonem přibližně 27 až 32 kW ERP, nyní k nim postupně přibudou i dva digitální multiplexy, každý o výkonu 25 kW ERP.

K výměně byly potřeba tři lety vrtulníku. První, během kterého byl sejmut původní anténní systém, druhý, při kterém byl osazen přechodový adaptér pro novou anténu a poslední třetí, kdy byl osazen celý nový anténní systém, který byl už na zemi spojen s kapalinovým tlumičem kmitů. Čtyři anténní jednotky a osm kovových nádržek na kapalinu pro tlumič kmitů, však budou osazeny dodatečně pomocí lanového výtahu.

Práce na vysílači budou hotovy do 25.8., kdy během výluky bude převedeno vysílání z provizorních antén do nového hlavního systému. Digitální vysílání prvního multiplexu by odtud mělo být spuštěno do konce října 2010 společně se zlínským vysílačem Tlustá hora, druhého multiplexu o rok později. Na vysílači Zlín – Tlustá hora budou antény vyměněny jeřábem ve čtvrtek 15. července. Nyní je tam vysílání zajištěno z provizorních antén se sníženým výkonem.

fotoalbum firmy Aerocentrum:
http://www.fa­cebook.com/al­bum.php?aid=190318&id­=118012681643

BRAND24

reportáž Josefa Kvasničky z České televize (14,65 MB):
http://i.iinfo­.cz/urs-att/VK-1278747383235­51.wmv

Záznam reportáže ČT: Lumír Chlebík

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).