Hlavní navigace

Volně šířené HD programy jsou čárou přes rozpočet kabelovkám a satelitům

5. 5. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Většina obyvatel Česka už může pozemní cestou zdarma přijímat přes DVB-T čtyři televize v HD kvalitě. Není to tak dávno, co stejný počet nabízely placené televizní služby.

HD programy jsou budoucností digitální kabelové televize, říkal mi ještě loni majitel jedné středně velké kabelové společnosti, který už před lety vsadil na HDTV. Jestli budou lidé ochotni za něco platit, bude to lepší kvalita než v pozemním vysílání, dodával. Měl pravdu, HD programy jsou skutečně divácky atraktivní a právě kvůli nim si řada lidí pořizovala satelit nebo digitální kabelovou televizi. Od tohoto týdne může většina obyvatel Česka přijímat čtyři HD programy i pozemní cestou – kromě Novy HD také ČT 1 HD, ČT 2 HD a ČT Sport HD.

Zatím to nevypadá, že by mělo jít o nějakou krátkodobou promo akci, jako tomu bylo při loňských letních olympijských hrách v Londýně, kdy bylo možné celoplošně přijímat přes DVB-T dva “olympijské” programy ČT. Nova HD v multiplexu 4 zůstane, Česká televize o aktuálním vysílání tří svých HD programů v Regionální síti 7 říká, že jím chce překlenout dobu do spuštění digitální televize druhé generace ve standardu DVB-T2. To není dobrá zpráva pro kabelové a satelitní operátory, pro které jsou HD programy jedním z největších lákadel na zákazníky.

Ještě do loňského podzimu bylo možné přijímat některé české HD programy zdarma v rámci základních bezplatných nabídek satelitních služeb Skylink a CS Link. Od září za ně zájemci zaplatí 29 korun měsíčně servisního poplatku. Kabelové společnosti si za příjem HD programů účtují ještě vyšší částky, zákazník si musí předplatit základní programovou nabídku a k ní většinou ještě nějaký tematický balíček. Diváci, kteří dávají přednost hlavním českým televizím, tedy už nemají důvod platit si kvůli jejich HD verzím kabelovku nebo satelit. A nemusí jít zrovna o malé procento zákazníků.

BRAND24

Stačí se podívat, co udělal servisní poplatek Skylinku/CS Linku společně s neuvěřitelným rozmachem volně šířených programů v DVB-T s počtem zákazníků dvou největších satelitních služeb u nás. Pozemní cestou lze i v odlehlejších regionech Česka naladit na dvacet televizních programů, ve velkých aglomeracích dokonce už skoro třicet. To je dostatečný počet na to, aby člověk zvážil, zda mu stojí za to platit – byť malý – poplatek za nabídku, která je kvantitativně hodně podobná a liší se snad jen v dostupnosti podobně zaměřených slovenských televizí.

Teď se rozdíl smazává i v oblasti HDTV. Samozřejmě to bude trvat ještě poměrně dlouho, než se počet HD kanálů v pozemních sítích vyrovná dnešní HD nabídce satelitních a kabelových společností (a pravděpodobně je nikdy nedožene), ale po zavedení standardu DVB-T2 se velmi pravděpodobně nebude moci HDTV považovat za konkurenční výhodu kabelu a satelitu. Ostatně, pro kabelovky je už nyní zajímavějším byznysem poskytování připojení k internetu než televizních služeb. A co satelit? Dokáže čelit rozvoji DVB-T/-T2, aniž by masově přicházel o zákazníky?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).