Hlavní navigace

Vladimír Mlynář: Probíhá divoká digitalizace

13. 9. 2007
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 322915
13. 9. 2007

V. kulatého stolu Žofínského fóra spolupořádaném Českou asociací kompetitivních komunikací se zúčastnil také bývalý ministr informatiky za US-DEU Vladimír Mlynář. Účastníkům tu nastínil svůj realisticko-skeptický pohled na přechod na digitální vysílání v českém podání. Já si myslím, že probíhá divoká digitalizace, zahájil Mlynář svoji řeč.

A probíhá – stejně jako dříve probíhala divoká licenční politika při přidělování dřívějších televizních licencí – ten stav prostě tak pokračuje a bude tak pokračovat. Je to takový Brownův pohyb, kde různé mocenské skupiny tu vítězí, tu prohrávají. Já pamatuji poslance, kteří bojovali proti České televizi ve dresu Novy. Teď bojují proti Nově a hájí reklamu na České televizi. Pamatuji poslance, kteří změnili ten dres čtyřikrát za tu dobu. A takhle to prostě je, nastínil hostům svůj pohled exministr informatiky.

Vladimír Mlynář pokračoval: Každou chvilku je někdo silnější, někdo slabší. Nějakým způsobem to půjde vpřed. Já sdílím názor pana Peciny (předsedy Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Martin Peciny, který vystoupil před Vladimírem Mlynářem, pozn. red.), že vláda to prohraje. Zatím to vždycky prohrála. Všechny předchozí vlády to také nakonec prohrály. Ale nějakým způsobem se ten zákon přijme. Budou z toho zase nějaké žaloby. Když budeme mít štěstí, tak se z toho nebudou platit nějaké miliardy. Někdo zas o tu licenci přijde, někdo bude vysílat. A tak to půjde močálem černým podél bílých skal, jak je v Čechách v mediální rovině zvykem.

BRAND24

Já to říkám takto cynicky, ale moje zkušenost mediální, potom poslanecká, potom ministerská mne k tomuto otevřenému závěru vede, … ale možná, že to není žádná katastrofa. A možná, že to je takový český trh, zakončil svůj diskusní příspěvek Vladimír Mlynář.

Na závěr konference, když už exministr informatiky nebyl mezi přítomnými, vystoupil Štěpán Kotrba z Britských listů. Skeptika-realistu Mlynáře označil za člověka, který za současné problémy s českou digitalizací může. Kotrba svoji kritiku zdůvodnil ministrovou koncepcí digitalizace, která byla v Česku sice první, ale podle Štěpána Kotrby řešila pouze začátek přechodu na digitální vysílání, nikoli dokončení procesu, ani výhled do budoucna.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).