Hlavní navigace

Vláda schválila novelu zákona o ČRo, která umožňuje návrat Rádia Wave

29. 6. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
29. 6. 2009

Vláda v pondělí schválila novelu zákona o Českém rozhlase, která má umožnit návrat Radia Wave do analogového vysílání s pokrytím až 40 % obyvatel v ČR. Jako první o tom informoval internetový deník Aktuálně.cz. Nyní předloha poputuje do Poslanecké sněmovny a pokud projde, rozhodovat bude ještě Senát. I v případě kladného výsledku bude mít poslední slovo prezident Václav Klaus.

PSALI JSME: Vláda dnes projedná návrh na vrácení Rádia Wave do analogu

BRAND24

Rádio Wave by se po případném schválení novely mohlo vrátit do analogového vysílání prostřednictvím několika FM frekvencí. Původně vysílalo na kmitočtu 100,7 MHz pro Prahu a střední Čechy z vysílače Cukrák. Loni v létě ho ale generální ředitel Českého rozhlasu Václav Kasík nechal vyjmout z analogového vysílání na nátlak Rady ČRo. Nedávno Kasík řekl, že pokud by se mohlo Rádio Wave vrátit zpět do analogu, rozhlas by dokázal pro toto vysílání uvolnit pět kmitočtů, na kterých teď analogově vysílají jiné stanice ČRo.

Rádio Wave nyní působí jen jako digitální stanice. Vysílá v rozhlasovém balíku DVB-T multiplexu 1, v satelitní službě Skylink a CS Link a na internetu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor byl šéfredaktorem severu Digitálně.tv, oficiálního státního informačního webu k přechodu na digitální televizní vysílání. V minulosti vedl internetové deníky RadioTV.cz a RadioTV.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).