Hlavní navigace

Vláda novelu proti hlasité reklamě v televizi nesmetla, ale ani nepodpořila

7. 3. 2012
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
7. 3. 2012

Neutrální stanovisko zaujala vláda k poslaneckému návrhu novely zákona o rozhlasovém a televizním vysílání, která televizím přikazuje vysílat reklamu, teleshopping a sponzorské vzkazy stejně hlasitě jako ostatní pořady. Podle informací serveru DigiZone.cz se některým ministrům nelíbily příliš obecné fráze v textu návrhu a kritizovali i fakt, že společně s novelou poslanci nepředložili i návrh prováděcí vyhlášky, která bude z celé úpravy nejdůležitější.

K TÉMATU: Vláda projedná novelu proti hlučné reklamě v televizi, má však připomínky

BRAND24

Právě prováděcí vyhláška, kterou má připravit Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV), má stanovit, jakým způsobem se bude měřit hlasitost reklam a porovnávat s hlasitostí ostatního vysílání. Jenže RRTV se ze své pozice zabývá pouze regulací obsahu a nikoli technickými záležitostmi, které před časem přešly výhradně na Český telekomunikační úřad (ČTÚ). Některým členům vlády se proto nezamlouvá, že by vyhlášku měla připravit RRTV a domnívají se, že Rada ji stejně nestihne zpracovat do 1. srpna, kdy by novela zákona měla podle návrhu poslanců začít platit.

Proti novele se už minulý týden ozvaly největší české televize, jejichž techničtí ředitelé prostřednictvím Asociace televizních organizací (ATO) navrhli, aby zákonná úprava vznikala za aktivní spoluúčasti televizí. ATO je připravena v této oblasti plnit úlohu samoregulátora.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).