Hlavní navigace

Vítězslav Jandák: Digitální novelu je potřeba schválit do voleb

5. 2. 2006
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
5. 2. 2006

Ministr kultury Vítězslav Jandák je přesvědčen, že novela zákona o rozhlasovém a televizním vysílání, která upravuje podmínky přechodu na digitální vysílání a jejíž třetí čtení sněmovna v pátek podruhé na popud poslaneckého klubu ČSSD odložila, bude schválena do červnových parlamentních voleb. Vítězslav Jandák to řekl v nedělním pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

Zákon být schválen musí, to nejde dál odkládat. Legislativa musí být pružnější, protože jinak se udělí licence, všechno to začne fungovat a teprve potom by se schvaloval zákon, podle kterého se to má řídit? uvedl ministr Jandák. Jeho oponent, předseda KSČM Vojtěch Filip, podotkl, že k poslednímu odkladu třetího čtení novely došlo kvůli rozdílným názorům na více než sto pozměňovacích návrhů: Nám se už deset dní nedaří dopracovat k dohodě, je tam i celá řada kontroverzních návrhů.

BRAND24

Vítězslav Jandák je však podle svých slov přesvědčen, že poslanecký klub ČSSD bude v případě digitální novely jednotný a že k dalším odkladům třetího čtení tohoto zákona nedojde. Musí být jednotné všechny kluby, uvedl ministr, podle něhož ve sněmovně na toto téma probíhá „lítá bitva“. Vojtěch Filip se domnívá, že bude potřeba i další novelizace vysílacího zákona, která zpřísní křížení vlastnictví elektronických médií, zvláště pak televizí. Před přijetím rozhodnutí o udělení digitálních licencí je potřeba si na toto dát velký pozor. Může se stát cokoli a pak dojde třeba k tomu, že všechny tyto licence bude ovládat jeden majitel, varoval předseda komunistů.

Podle Vojtěcha Filipa by měl být stát připraven na situaci, kdy dojde v přechodům a pádům jednotlivých provozovatelů digitálního vysílání. Předtím, než vznikne taková situaci, musí být jasno, že tyto licence bude řídit Rada pro rozhlasové a televizní vysílání a ne antimonopolní úřad, uvedl Vojtěch Filip. „Digitální“ novelu vysílacího zákona má sněmovna ve třetím čtení projednat v pátek 10. února. Zákon je hned prvním bodem dopoledního jednání dolní komory parlamentu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).