Hlavní navigace

Víte kolik elektřiny vám spolyká vypnutý televizor? Někdy i přes 20 W!

11. 3. 2011
Doba čtení: 13 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Na starých dobrých CRT televizorech byl vypínač odpojující je od 230 V snad pokaždé. S příchodem moderních plochých televizorů se to změnilo, i když v průběhu času jsme byli svědky zcela „bezvypínačové éry“ (byl jen u levných výrobců) a pak „různorodé éry“, kdy vypínače na televizorech někdy zabudovány byly a jindy nebyly. S příchodem zcela nového pohledu na energie se vše začalo rapidně proměňovat. Jaký je tedy vlastně – co do spotřeby – rozdíl mezi tím, když televizor vypnete přímo na něm a když na dálkovém ovladači?

Poslední dobou se i v televizorech masových výrobců objevuje to, co jsme byli léta zvyklí vídat u těch menších, či chcete-li, levnějších značek. Totiž tlačítko pro úplné vypnutí. Jenže ouha. Zdá se, že tahle věcička ne vždy funguje tak, jak jsme navyklí z dřívějších dob. Takže jí prozatím říkejme tlačítko pro „úplné vypnutí“ televizoru. Uvozovky nám pomohou nastolit dojem, který je momentálně správný. Totiž že tlačítko na televizoru jednou dělá tohle, podruhé tamto a do třetice všechno dobrého a zlého vám – u některých přístrojů a některých výrobců – skutečně televizor od elektrické zásuvky odpojí.

A protože jsme v průběhu testů minulý rok naráželi na různé poznámky a zvláštní formulace týkající se vypínacího tlačítka přímo na televizoru, rozhodli jsme připravit tento článek. Možná bude pro některé z vás představovat další dobré kritérium pro výběr toho ideálního televizoru právě pro vás.

Energetický štítek - televizory 2020

Energetické štítky, chvályhodná aktivita EU

Nové označení energetických tříd nejen u televizorů bylo vytvořeno proto, aby napomohlo snížit spotřebu a uspořit ji nejen u vás doma, ale i v rámci celé Unie. V praxi to má do roku 2020 znamenat úspory v objemu asi 6,5 miliardy euro, což není právě málo. A energii, kterou uspoříme, nemusíme ani vyrobit, ani dovézt… Vedle „bílé techniky“, u které jsme na energetické třídy zvyklí už dlouho, přibudou třídy a na ně navázané štítky ještě pro další oblasti, například i pro budovy, kde je to nepochybně nejdůležitější, protože na vytápění a ohřev teplé vody u vás doma padne 70 až 80 % z vaší celkově spotřeby.

V televizorech vše upravuje nařízení EU č. 1062/2010, kde jsou definovány i základní pojmy. Mimochodem, vypnutý stav je definován takto: ´vypnutým stavem´ se rozumí stav, kdy je zařízení připojeno k síťovému zdroji a neposkytuje žádnou funkci…. Zajímavé, že ano? Jeden by řekl, že vypnutý stav je hlavně takový stav, kdy zařízení neodebírá žádnou energii, no a k tomu – možná – ještě neposkytuje žádnou funkci.

V nařízení EU se k televizorům a televizním monitorům mimo jiné praví:

  • každá reklama na konkrétní model televizoru v případě, že jsou uváděny informace související se spotřebou energie nebo cenou, musí obsahovat odkaz na třídu energetické účinnosti a totéž platí o každém materiálu technického charakteru;
  • pro výpočet indexu energetické účinnosti EEI (tím se od sebe jednotlivé energetické třídy odlišují) musí být mj. v továrním nastavení televizoru aktivováno automatické řízení jasu (uvažován je pochopitelně režim „Domácnost“, nikoli režim „Obchod“);
  • na štítku musí být uvedena viditelná úhlopříčka obrazovky vyjádřená v centimetrech a palcích;
  • na štítku musí být uvedena roční spotřeba elektrické energie vyjádřená v kWh;
  • na štítku musí být uvedena spotřeba elektrické energie v pohotovostním režimu a ve vypnutém stavu (jak jsem koupil, tak prodávám) nebo v obou stavech, měřená v souladu s danou směrnicí.

Nově se televizory dělí (či postupně budou dělit) na: A+++, A++, A+, A, B, C, D, E, F, G. Jednotlivé třídy (týká se to těch nejvyšších) budou nabíhat postupně do roku 2020.

Philips Econova 42PFL6805H - s dálkovým ovládáním

Philips Econova 42PFL6805H (34.990 Kč, třída A+) je celohliníkový televizor (hliník je skutečně ze všech stran) s přepínačem pro opravdu nulovou spotřebu energie. Mimochodem, je zabalen tak, aby vše bylo 100 % recyklovatelné, dálkový ovladač má fotočlánek pro dobíjení a hliník použitý pro výrobu byl z více než 60 % získán recyklací. A aby toho nebylo málo, pokud se televizor rozhodnete časem pověsit na stěnu, nemusíte nic dokupovat – stačí k tomu použít dodávaný podstavec a šrouby.

Základní parametr: přichází třída energetické účinnosti

S příchodem nových tříd, které mají – obecně vzato – účinkovat od poloviny roku a které někteří (Philips) zavedli už v únoru, vznikne další tlak na snížení spotřeby. I když televizory to většinou ani nepotřebují. Na štítcích budou energetické třídy vidět tak, jak jsme zvyklí třeba u chladničky (obrázek takovéhoto chystaného štítku najdete u předchozí kapitoly).

Energetické třídy (a jim odpovídající energetické štítky) se v televizorech zavádějí postupně tak, aby každý měl šanci splnit je bez nějakých přehnaných nákladů. Přiznám se ale, že jsem minimálně třídy D, E, F a G nepochopil, ale zřejmě si někdo myslí, že jsou potřeba. Nebo jde o zachování kompatibility s dalšími obory. Tyto třídy ovšem dnes prakticky vymizely i z „bílé“ techniky.

Část úspor naprosto oprávněně požadovaných EU udělá provozní režim, což vidíme všude kolem sebe se zaváděním podsvěcování LED diodami. Další, možná větší část, udělají úspory získané díky kvalitnějším pohotovostním režimům a také úspory dané zavedením přepínače, který zajistí televizoru skutečnou nulovou spotřebu prostě tím, že k němu dojdete a vypnete ho. To už pochopitelně bude na vás. Mimochodem, pokud jde o pohotovostní režim, dnešní špička je v odběru pod 0,2 W a kupříkladu nejen v tomto směru excelující Philips Econova 42PFL6805H si v pohotovostním režimu vezme méně než 0,07 W! Je už dnes zařazen do třídy A+…

Vypnutí a „vypnutí“

Vypínací tlačítka v televizoru mohou být – co do spotřeby – tří druhů:

  • přepínač přerušující přívod napájení (odpojí přístroj od 230 V), což následně znamená nulovou spotřebu (typicky kolébkový);
  • „stand-by“ tlačítko fungující obdobně jako u dálkového ovladače – televizor pak má stejnou spotřebu jako v tradičním pohotovostním režimu, tedy při vypnutí přes dálkový ovladač;
  • a něco mezi tím… – tlačítko uvádí televizor do stavu nižší spotřeby, než jakou má v pohotovostním režimu, ale přes dálkový ovladač ho nezapnete; je třeba k němu dojít.

Spotřeba se může navýšit i jinde

Jak mi vysvětlili u Panasoniku, pokud máte televizor naprogramován na nahrávání na externí rekordér napojený přes SCART či HDMI, pak se ve chvíli, kdy se probudí z pohotovostního režimu a přepne na patřičný kanál, ze kterého bude nahrávat, spotřeba v pohotovostním režimu navýší. O kolik to bude, se však zjistit nepodařilo. Podle Panasoniku – a je to i logické – záleží také na tom, o jaké externí zařízení se jedná, resp. jak je napojené, protože podle toho se aktivují příslušné obvody.

Další případ, na který si musíte dávat pozor, ale podstatně větší, je volba tzv. rychlého spuštění, kterou najdete u Sharpu a u Sony. Ta zajistí rychlejší zapnutí televizoru (cca v řádech sekund), ale řekne si třeba o 15, 20 W. Televizor v tomto režimu žhaví obvody a čeká na pokyn. Za pohodlí se zkrátka platí a bylo by divné, kdyby ne.

Hyundai: ani se nezvedejte z křesla

Některé televizory možnost „vypnutí“ tlačítkem na přístroji mají, jiné nikoli. Například na DigiZone.cz testovaný HLH 26955 DVD ji má a firma k tomu píše „Možnost úplného vypnutí ON/OFF ano“, i když na webu už zase tvrdí, že nikoli. Nejnovější LLF 22914 DVD s podsvícením LED vypínací tlačítko sice má, ale pracuje stejně jako při vypnutí dálkovým ovladačem. Takže pouze pohotovostní režim. Komentář dovozce k současné nabídce, včetně známých modelů pro rok 2011, je takovýto: Všechny nové televizory nemají možnost vypnutí tlačítkem, pro úplné vypnutí je nutné televizor vypnout ze zásuvky.

LG LH4000

Některé modely LG mají „nulový vypínač“, jiné nikoli. Měl ho například LH4000.

LG: dříve ano, nyní nikoli

V minulosti u některých modelů tlačítko úplného vypnutí bylo, u jiných ne. Například u 42PJ650 (plazma) a M2380D-PZ (monitor s DVB-T) chybělo a daly se uvést pouze do pohotovostního režimu. Jak mě upozornil jeden z vás, čtenářů DigiZone.cz, u jeho LG LH4000 kolébkový vypínač je a jak jsem následně u firmy zjistil, pokud ho takto vypnete, dostanete skutečně 0 W. Vypínač tak funguje jako vytažení ze zásuvky.

LG vše u současných modelů komentuje tak, že televize se vypínají jak ovladačem, tak mají u nových přístrojů na panelu dotykové tlačítko, které je také možné využít pro vypnutí. Funkce je však stejná, tj. nevypnou se na 100 %, ale jen do pohotovostního režimu. Pokud by chtěl zákazník vypnout televizi úplně, musí ji vytáhnout ze zásuvky.

Panasonic: nikoli s nulou, ale o pořád se to vyplatí

Firma například i u zde testovaného LCD televizoru TX-L42D25 (a také TX-L32D25 a TX-L37D25) ke spotřebě v okamžiku vypnutí televizoru fyzickým vypínačem uvádí: Příkon v režimu vypnuto 0,3 W, 36 W se záznamem z výstupu monitoru. V případě 32", tedy úhlopříčky 81 cm, si pak televizor řekne o 13 W. U plazmové TX-P42GT20 – abych uvedl oba principy – pak říká, že Příkon v režimu vypnuto je 0,40 W, 32 W pak se záznamem z výstupu monitoru.

„Záznamem z výstupu monitoru“ myslí Panasonic tzv. aktivní pohotovostní režim, který si – když televizor vypnete – nechá přístroj ještě asi minutu zapnutý. Během té doby si osahá, zda nemá k dispozici nějaké aktualizace. Pokud ano, nainstaluje ji, pokud ne, vypne se, resp. přepne do běžného pohotovostního režimu. Zvýšená spotřeba však prý trvá opravdu jen max. minutu. Panasonic je jediný, u kterého jsem viděl udávat spotřebu i v tomto stavu.

Pokud jde o televizory z roku 2010, ty měly tlačítko „úplného“ vypnutí zřejmě všechny, a má ho i kolekce 2011. Nicméně i když nepředstavuje fyzické odpojení přijímače od elektrické sítě, televizory mají v tomto okamžiku ještě asi o třetinu nižší spotřebu než při uvedení do pohotovostního režimu prostřednictvím dálkového ovladače.

Philips 32PFL5405H

Výtečným televizorům řady 5 000 (na snímku 32PFL5405H) od Philipsu nechybí – stejně jako většině dalších modelů z roku 2010 – tlačítko úplného vypnutí.

Philips: nejrozsáhlejší nabídka s 0 watty

Jako zřejmě jediná se firma u svého úsporného a špičkově ekologického televizoru Econova 42PFL6805H (viz test na DigiZone.cz) dostala s pohotovostním režimem na méně než 0,07 W, samozřejmostí je také nulový odběr: Televizor je možné z pohotovostního režimu jediným tlačítkem úplně vypnout tak, že spotřeba elektrické energie se rovná nule.

Philips to bohužel na různých místech (leták s parametry, příručka, web) komplikuje různými formulacemi s tím, že se odvolává na směrnici EU číslo 1062/2010. Někdy tak mluví o nule, jindy příslušné tlačítko nazývá „přepínač s nulovou spotřebou energie“. Někdy naopak udává spotřebu elektrické energie v tomto okamžiku jako „méně než 0,01 W“. Prý podle směrnice… No nevím, když je odpojeno, tak je odpojeno.

Výše uvedená Econova je televizor za 34.990 Kč a tudíž jen pro někoho. Pro zbytek světa je ale tou nejlepší zprávou fakt, že Philips ve vše svých televizorech s výjimkou nejnižší řady 3000 (a k nám nedovážené 4000), používá jednopólový kolébkový vypínač představující odpojení televizoru od 230 V. Žádné jeho obvody nejsou tudíž napájeny a spotřeba je 0 W.

Firma také momentálně jako jediná nabízí nejrozsáhlejší nabídku televizorů s opravdu nulovou spotřebou při vypnutí tlačítkem na přístroji. Mimochodem, přístroje této značky jsou v kolekcí 2010 s pohoto­vostním režimem, tj. při vypnutí dálkovým ovladačem, většinou pod 0,2 W, špičkově pak dosahují méně než 0,1 W. Nemusím asi zdůrazňovat, jak je to na trhu ojedinělé.

Na modelech pro rok 2011, které byly uvedeny v březnu, se z výše uvedeného pohledu nemění nic, ještě níže by však měla jít spotřeba za provozu. Zatím se mluví o až 15,20 %, oproti stavu v roce minulém.

Samsung: zatím v klidu seďte, i když…

U této firmy v modelové řadě 2010 nemá smysl vypínání na televizoru řešit. Jsou bez tlačítka. V kolekci 2011 už má být vše jinak. Ne, že by firma změnila politiku, avšak přichází s něčím, co podle jejích slov snižuje průměrnou spotřebu elektrické energie o cca 15 % a zároveň o 20 % zlepšuje jas.

K dalšímu, 20% snížení má přispět algoritmus Motion Adaptive Dimming, a to díky regulaci jasu podsvícení LED na základě pohybových vektorů v obraze. Jak se však zdá, ne všechny televizory budou tyto funkce mít. Pokud jde o spotřebu, kterou firma bohužel často neuvádí, zdá se být v pohotovostním režimu typicky na méně než 0,3 W (LE40C750 – donedávna nejlevnější 3D televizor). U ještě vyšších přístrojů pak pod 0,1 W, což je opravdu výtečné.

Sharp LC-60LE925E

Sharp LC-60LE925E už i s energetickým štítkem EU řadícím ho do třídy A. Vypnete-li tlačítko hlavního napájení na televizoru, spotřeba se sníží až na výtečných 0,01 W nebo méně, od elektrické sítě se však úplně neodpojí. Pokud povolíte volbu „Rychlý start“, pak si v pohotovostním režimu řekne o nějakých 30 wattů.

Sharp: nula i 30 W, volba je na vás

Tato firma už dnes u některých přístrojů udává roční spotřebu energie a vypočítává ji na základě úvahy o čtyřhodinovém každodenním sledování televizoru, 365 dní v roce. Jak už bylo řečeno, tuto spotřebu budeme podle směrnice EU nacházet na štítcích televizorů čím dál tím častěji. Vedle toho Sharp – stejně jako Sony – nabízí někdy jak nulový režim, tak režim rychlejšího zapnutí. Nejprve se ale podívejme na několik testovaných přístrojů.

Sharp LC-32LE320E si vezme v pohotovostním režimu, i při vypnutí přes tlačítko na televizoru, 0,23 W, verze s 56 cm a 66 cm úhlopříčky pak 0,3 W, při vypnutí na televizoru 0,29 W. Špičkový LC-60LE925E je pak tak trochu překvapením. Vypnete-li tlačítko hlavního napájení na televizoru, spotřeba se sníží na 0,01 W nebo méně, od 230 V se však prý úplně neodpojí. Právě tento přístroj nabízí možnost tzv. rychlého zapnutí, pokud v menu „Nastavení“ a „Zobrazit nastavení“, povolíte volbu „Rychlý start“. Pak si ale v pohotovostním režimu řekne o 30 či více wattů.

Opět platí to, co u Sony – volba je na vás a tak je to nejlepší. Chybí jen plné odpojení od 230 V.

Sony Bravia KD-L46WE5 - boční pohled

Sony: tři modely s opravdovou nulou

Tahle firma patří k těm, které vybavují své televizory opravdovými vypínači poměrně často. Ne vždy ale dělají to samé. Například u KD-L32EX600 – jak jsem se dočetl ve specifikacích – se ve stavu „vypnuto“ udává spotřeba 0,18 W, takže tlačítko fyzicky televizor od sítě neodpojuje. V pohotovostním režimu si vezme 0,19 W, takže je to náš třetí druh tlačítka… Ještě zajímavější je to u KDL-32NX500, který je na tom se spotřebami zhruba nastejno, ale který se z pohotovostního režimu probudí za nějakých 24 s. To jsou ale levnější televizory a jak jsem se dozvěděl od Sony, ty ještě mají tzv. „elektronický“ vypínač a nikoli mechanický (kolébkový), který televizor skutečně odpojí od elektrické zásuvky stejně, jako kdybyste vytáhli síťovou šňůru.

Nicméně v této kategorii najdete například i 3D televizor KDL-40LX900, což opravdu není levná záležitost. Ten si v pohotovostním režimu vezme 0,2 W, ale pokud zapnete zmiňovanou volbu tzv. rychlého spuštění, řekne si o 20 W (viz dále).

A kde u Sony najdete tlačítka zajišťující skutečně nulovou spotřebu? Prvním modelem, který to uměl, byl KD-L46WE5 (viz foto) z roku 2009. V tuto chvíli podle údajů Sony disponují mechanickým vypínačem pouze následující modely:

  • HX800
  • HX900
  • NX700

Pokud u nich televizor vypnete na přístroji, má nulový odběr, pokud přes dálkový ovladač, vezme si asi 0,25 W.

U Sony se ještě vyplatí sledovat už několikrát zmiňovanou volbu tzv. rychlého zapnutí. Ta zajistí, že na zprovoznění televizoru nebude muset čekat řádově patnáct či více sekund, ale proběhne podstatně rychleji. Tuto možnost by měly mít všechny televizory z nabídky 2010, ale měly by ji mít jako volbu, kterou můžete povolit a ve standardním nastavení by měla být vypnuta. Za bleskurychlé uvedení do provozu ale zaplatíte – v pohotovostním režimu si například KDL-40LX900 odebere ze sítě plných 20 W a KDL-40ZX1 pro změnu 19 W.

I na Sony se mi líbí, že dává lidem vybrat, a to ještě více než Sharp. Je to opět zkrátka na vás – vysoký odběr a maximální pohodlí, nízký odběr a chvíle čekání. Nebo – u oněch třech řad – klidně i nulový odběr.

BRAND24

Shrnuto a podtrženo

Jako hvězda se jednoznačně jeví Philips, následován o něco opodál zejména Sony, u kterého máte nejvíce na výběr. Špatně na tom ale není ani Panasonic, který – podobně jako Philips – vykazuje jasný a konzistentní přístup. Na úplném chvostu tentokráte skončil Samsung, který to řeší jinak, a uvidíme, jak se mu s novinkami pro rok 2011 v tomto ohledu povede.

V praxi je třeba si uvědomit jednu věc – v provozu je televizor jen někdy (často se mluví o průměrných čtyřech hodinách denně), v pohotovostním režimu je skoro pořád. Proto se vyplatí při výběru televizoru myslet na spotřebu zejména v tomto okamžiku. No a pokud chcete být ekologičtí a šetřit zároveň vaši peněženku, ptejte se po vypínači odpojujícím televizor od 230 V. Ostatně, když odjíždíte na delší dobu z domova, měli byste elektroniku od elektrické sítě odpojit vždy. Už kvůli ochraně samotného přístroje a vaší domácnosti.

Zajímá vás, kolik vaše televize "žere" elektřiny?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).