Hlavní navigace

Videotéky českých a slovenských televizních stanic nejen na televizorech

28. 12. 2015
Doba čtení: 13 minut

Sdílet

 Autor: Philips
Na rozdíl od předchozího článku „Pojďte s námi do archivu…“ se podíváme na VOD aplikace v trochu širším kontextu. Vždyť využít se dnes dá i mobil…

I když žádný chytrý televizor na českém trhu nenabízí všechny video a TV archivy či VOD služby (video na vyžádání, tedy on-line videopůjčovny), nemluvě o těch slovenských, které zatím chybí úplně, můžete si snadno vypomoci přenosným zařízením, které bezdrátově napojíte na televizor. Pořad si pak navíc prohlédnete podstatně pohodlněji.

Funkce „sdílení obrazovky“ je dostupná u drtivé většiny mobilů, tabletů a chytrých televizorů, ať už se jmenuje jakkoli. Pochopitelně to nemusí vždy klapnout, ale několikaleté testování mi ukazuje jednak na zvyšující se spolehlivost samotného bezdrátového propojení (a jeho kvalitu – viz 5 GHz), jednak také na zvýšený výskyt funkčních aplikací u mobilních zařízení s operačním systémem Android (s jiným je nemám možnost zkoušet).

Zájem o videotéky se navíc zvyšuje, a tak není divu, že na ně snad všichni výrobci mobilních zařízení, ale například i set-top boxů s Androidem, poslední dobou hodně dbají.

A i když v televizorech jdoucích na český trh nenajdete – nebo já je alespoň nikdy nikde nevidím – přístup do archivů slovenských televizí, na mobilu či třeba tabletu dostupné jsou. Díky Wi-Fi propojení tak můžete bez potíží shlédnout celou řadu pořadů, především původní tvorbu. A slovenské televizní stanice ji mají často kvalitnější, než je ta naše (už jen hudební stránka věci…). I na to asi slovenské TV stanice, které momentálně vstupují na český trh, sázejí.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT:

Jaká je nabídka

Tento článek bude trochu jiný v tom, že spíše než přehled widgetů a aplikací pro přístup do TV archivu a VOD služeb (ty se dají najít na výše uvedených odkazech) nabídne shrnutí zkušeností z testování nejrůznějších televizorů tak, jak mi v roce 2015 procházely rukama. Vše ještě doplním zmiňovanými aplikacemi dostupnými zejména přes mobilní zařízení, tj. telefony a tablety, i když i tady vždy záleží na značce a konkrétním typu. VOD aplikace tak ani zdaleka nejsou v rámci operačního systému Android k dispozici všude nebo v kompletní podobě, a protože se nabídka mění, vyplatí se z času na čas si to vyzkoušet.

S novou verzí aplikace se tak na mém mobilu LG Flex 2 objevila i Prima Play…

Celková situace se na trhu od loni vydaného materiálu „České widgety v chytrých televizorech“ (odkaz výše) s přehledovou tabulkou příliš nezměnila, a i když se typicky v HbbTV změny zjevně blíží, zatím nikdo s výjimkou ČT a Óčka do nich nevykročil otevřeně a se vším všudy.

Voyo bylo letos inovováno na řadě televizorů, včetně těch, které ho měly vysloveně nefunkční (Hyundai či Gogen), více se rozšířil Filmbox Live a hodně svižně se šíří Horizon Go od UPC.

Televizory mají nejčastěji k dispozici zejména Voyo, technologie HbbTV je pak dostupná všeobecně, a to snad na každém chytrém televizoru.

Na archivy slovenských stanic, tedy typicky Joj a TV Markíza, jsem v televizorech instalovaných do českého prostředí (volba jazyk, resp. země při prvotní instalaci) nenarazil nikde.

V mobilu jsou ale dostupné téměř pravidelně, i když ne každý obsah je následně k dispozici. A protože se v televizorech nabídka prakticky nezměnila (viz ještě Prima Play), platí to, co je uvedeno v tabulce v článku „České widgety v chytrých televizorech“.

Protože aplikace (widgety) v chytrých televizorech, v mobilních telefonech a v tabletech zkouším dlouhodobě (u TV k tomu přistupuje ještě HbbTV), moje testovací sada se v případě volných i placených TV archivů a služeb VOD skládá z:

  • ČT (iVysílání, ČT 24, ČT Sport – TV archiv a živé vysílání) – aplikace (mobil) nebo HbbTV (TV)
  • Filmbox Live (TV kanály a on-line videopůjčovna) – aplikace (mobil, TV) nebo widget (TV)
  • Horizon Go (UPC – živé vysílání a videotéka) – aplikace (mobil)
  • Joj (TV archiv a živé vysílání) – aplikace (mobil)
  • Markíza (TV archiv) – aplikace (mobil)
  • Prima Play (TV archiv) – aplikace (mobil, TV) nebo widget (TV)
  • Voyo (TV archiv a videopůjčovna) – aplikace (mobil, TV) nebo widget (TV)
Česká televize využívá HbbTV i pro přípravu povedených specializovaných aplikací, třeba k MS v hokeji.
Autor: archiv autora

Česká televize využívá HbbTV i pro přípravu povedených specializovaných aplikací, třeba k MS v hokeji.

Co jsem využil ke zkoušení

Vedle celé řady televizorů, které pro DigiZone.cz průběžně testuji, zejména mobilní telefony a tablety značek Energy Sistem, iGet, Lenovo, LG a mj. Samsung, zkoušené (silně výběrově) pro Digirevue.cz.

Základní infrastruktura je poslední asi rok takováto:

  • Wi-Fi směrovač (router) Netgear R7000. Je schopný duálního provozu, podporuje mj. i Wi-Fi ac a dovoluje naprosto všestranné napojení jakéhokoli, resp. jakkoli vybaveného zařízení.
  • Ultraboook Acer Aspire S3, 1366 × 768 bodů, Intel i5–3217U, 1,7 GHz, 4 GB RAM, Windows 8.1. Na nich běžel plně aktualizovaný prohlížeč Google Chrome, který jsem po problémech zaměnil za Firefox, což je nyní podstatně lepší volba.
  • Mobilní telefon LG Flex 2 s Android 5.1 a displejem s rozlišením Full HD.
Kabel PremiumCord MHL pro propojení Micro USB a HDMI (350 Kč).
Autor: CZC.cz

Kabel PremiumCord MHL pro propojení Micro USB a HDMI (350 Kč).

Způsoby napojení mobilních zařízení na televizor

I když bezdrátové propojení televizoru a nějakého externího zařízení není stoprocentní, můžete si s ním krásně vypomoci a rozšířit tak funkčnost vašeho televizoru.

A někdy i podstatně.

Způsoby jsou dva, v praxi je použitelný, resp. se používá, téměř výhradně jeden – napojení bezdrátové. Připojit mobil či tablet na televizor lze ale i kabelem, přes tzv. HDMI (MHL). Je to ale podstatně náročnější, protože musíte mít specializovaný kabel někdy i pro konkrétní zařízení a také kompatibilní rozhraní HDMI (MHL) v televizoru. Na straně mobilu či tabletu se tudíž propojení napojuje do rozhraní Micro USB.

Chtěl jsem tento způsob vyzkoušet už několikrát, ale nikdy se mi to nepovedlo. Pokud s ním máte někdo zkušenosti, dejte prosím vědět v diskusi.

Bezdrátové propojení probíhá přes Wi-Fi a jmenuje se různě jak na straně televizorů, tak u mobilních zařízení. Dnes nejčastěji jde o využití Wi-Fi Miracast, i když pojmenování tohoto typu najdete málokde a typicky jen u LG, které na to dbá. Nicméně mi z mého telefonu LG Flex 2 pracovalo například s televizory Panasonicu a Samsungu.

Na řadě mobilních telefonů najdete funkci pojmenovanou jako „Bezdrátový displej“. Přes ni jsem se na televizory často napojil také, a to někdy jen přes TV volbu Wi-Fi Direct.

Pamatujte jen, že pro bezdrátový přenos videa není frekvence 2,4 GHz právě ideální jak z důvodu rušení linky, tak pro její nižší průchodnost. Nejlepší je v tomto okamžiku přepnout váš směrovač na frekvenci 5 GHz (Wi-Fi n), anebo pokud máte tu možnost, rovnou pracovat se standardem Wi-Fi ac. Ten ale letos podporují jen málokteré televizory a u nás v podstatě pouze Samsung nejvyšší třídy (mj. SUHD).

Kupodivu jsem na „ac“ narazil před nedávnem na webu společnosti Thomson…

Pod HbbTV na stanicích České televize najdete nejen archiv pořadů, ale můžete si přes internet vyzkoušet i podporu kodeku HEVC. Zatím bohužel jen v rozlišení Ultra HD a nikoli ve Full HD v němž se bude od poloviny loňského roku přes DVB-T2 vysílat i u nás. Pamatujte jen, že podpora H.265/HEVC při příjmu z internetu neznamená automaticky tu samou podporu při příjmu přes tunery. (Panasonic TX-65CZ950 - OLED.)
Autor: archiv autora

Pod HbbTV na stanicích České televize najdete nejen archiv pořadů, ale můžete si přes internet vyzkoušet i podporu kodeku HEVC. Zatím bohužel jen v rozlišení Ultra HD a nikoli ve Full HD, v němž se bude od poloviny loňského roku přes DVB-T2 vysílat i u nás. Pamatujte jen, že podpora H.265/HEVC při příjmu z internetu neznamená automaticky tu samou podporu při příjmu přes tunery. (Panasonic TX-65CZ950 – OLED)

ČT iVysílání: solidní, opět až na zpracování obsahu

Na televizoru pracuje pouze přes HbbTV, na mobilu pro změnu jako běžná aplikace stažitelná přes Google Play/Store (zase se mění název…).

Na počítači iVysílání využívá různých webových prohlížečů – jako prakticky všichni ostatní – i když i zde se objevují první aplikace jako takové. Něco málo naleznete – pokud o to stojíte – ve Windows Store.

ČT iVysílání doplňuje možnost sledování stanic ČT 24 a ČT Sport on-line, což se ovšem týká pouze aplikací v mobilech a tabletech, resp. v dalších zařízeních pod OS Android. Výjimkou je i zde Android TV, u něhož jsem nic nenalezl.

Aplikace i HbbTV fungují spolehlivě, potíže jsou občas především s napojením na server a vcelku pravidelně se skokem na určitou stopáž pořadu. HbbTV a ani aplikace si totiž nepamatují pozici, na které jste skončili, resp. kde jste sledování přerušili.

Na některých mobilech narazíte i na to, že i když ČT 24 a ČT Sport plně pracují, iVysílání z neznámých důvodů vypadává přesně po pěti minutách a tu a tam také někde nepracuje zvuk.

Celkově vzato jde o velice dobře odvedenou práci, až na obsahovou stránku. Ta trpí značně nedbalým a nesystémovým uspořádáním. Vyznat se typicky v seriálových dílech je pak prakticky nemožné a nikde bohužel nedohledáte tak důležitou informaci, jakými je „expire date“ konkrétního pořadu. Tedy do kdy ho vlastně můžete sledovat, což je důležité zejména u zahraničních materiálů.

Filmbox Live: stav poněkud proměnlivý

Na tuto VOD službu zaměřující se na vlastní televizní kanály a zejména na on-line videopůjčovnu se podívejme co do zařízení důkladněji. Ne vždy je totiž k dispozici, a pokud je, může se vám klidně stát, že narazíte na aplikaci či widget, který je sice v češtině, nebo je alespoň částečně v češtině, ale nepřipojíte se na něj ani s platnými přihlašovacími údaji. V minulosti se mi to stalo i u televizorů.

Z masových značek nenajdete Filmbox u Panasonicu, naopak často nechybí u LG, Philipsu a Samsungu.

Jinak například s nejnovějším multimediálním 4K přehrávačem/streamerem Evolveo Android Box Q4 4K (mimochodem, výborná obrazová kvalita) či mobilem Lenovo Vibe Shot aplikace fungovala, na televizoru Philips 48PFH5500 občas ano a občas ne a s hlášeními možná v turečtině. Ze třech zařízení iGet nebyla – s výjimkou mobilu Blackview V3 – aplikace pro Android vůbec k dispozici.

U dalších zařízení jako Lenovo Vibe X2 (mobil) či televizoru Panasonic TX-55CS620E se Filmbox Live vůbec nenabídl, resp. nebyl zabudován.

Filmbox momentálně v DVB-T (nikoli v DVB-T2) testuje svůj placený televizní kanál a i toto by časem mohla být cesta, jak se dostat k video-on-demand, tedy videoobsahu na vyžádání.

Jinak služba by potřebovala především sjednotit přístupovou stránku a vyloučit nechtěné přechody mezi jednotlivými databázemi, ve kterých jsou uložena přístupová práva. Těžko zákazníkovi vysvětlovat, proč se z přístupu zaplaceného v ČR dostane – u v ČR zakoupeného televizoru – třeba na maďarský server, a tudíž aplikaci či widget nemůže vůbec využít.

Horizon Go: prakticky bez podpory v TV, ale dobrá práce

Na aplikaci od UPC zaměřenou na živé vysílání a videotéku jsem u televizoru snad nikdy nenarazil, nebo možná tak jednou. Poměrně často je však k dispozici u mobilu a tabletu, byť se mi nikdy nevyhledala ani u Android TV, což je na druhou stranu možná zapříčiněno mizerně fungujícím vyhledáváním Googlu. To je u televizorů s tímto operačním systémem skutečně nepoužitelné.

U mobilů a tabletů fungoval Horizon Go překvapivě spolehlivě, pokud tedy byl pro dané zařízení k dispozici. Běžně pracují obě její části, tj. jak živé vysílání, tak videotéka MyPrime.

Z mého pohledu je to slušně odvedená práce i přesto, že se nedá nahrávat a není možné využít krátkodobého archivu pořadů řekněme den, dva zpětně. Na nešvary narazíte u obsahové stránky, kdy je typicky seriál rozptýlen do dvou různých sekcí, nebo se tváří, že je k dispozici, ale při spuštění se ukáže, že nikoli.

Joj: i přes reklamu pohodička. Tak by se to mělo dělat.

Archiv a živé vysílání této slovenské televize je ukázkou toho, jak by se VOD služba, která je sice zdarma, ale s reklamami, měla dělat. Reklam je uměřeně, aplikace je na zařízeních s Androidem ve většině případů, možná v drtivé, k dispozici, a pokud se nainstaluje, prakticky vždy spolehlivě pracuje.

Hardwarové zázemí, tj. servery s pořady, byly dostupné taktéž bezproblémově a na poruchovost, resp. výpadky této části si opravdu stěžovat nemohu, a to jsem měl jeden čas v podstatě v kuse puštěny tři řady Paneláku.

Joj a stanice Plus a Wau jsou ukázkou výborné práce a také toho, že s reklamami může být zacházeno – stejně jako s divákem – rozumně tak, aby to bylo výhodné pro obě strany.

Markíza: v podstatě není na co se dívat…

Aplikaci jsem zatím zahlédl pouze v mobilu či tabletu, na televizoru či nějakém jiném zařízení, které jsem měl v průběhu letošního roku k dispozici, nikoli.

Na Androidu je pohodlně použitelná a solidně dělaná, jen se v ní poslední dobou dá kvůli chabému obsahu sledovat máloco a seriálové epizody se tu vyskytují takříkajíc jako úder blesku.

Co jsem si všiml, obsah tvoří více či méně výplňové materiály typu o „seriálových hercích“, „Jaký bude Štědrý večer u toho a toho“ atd. atd.

Markíza je tak v podstatě jako TV archiv nepoužitelná, i když mi není jasné, zda to platí jen pro české podmínky, nebo se podobně chová i na Slovensku.

Prima Play: stará verze v pohodě, nová, na mobilu a v PC, katastrofální

První verze widgetu byla dostupná pouze pro televizory Panasonic (tuším roční opce) a zatím, co se tak dívám, žádnou jinou u televizoru jiné značky nevidím. Aplikace se sice na Panasonicu nechovala zcela ideálně a nedalo se v ní například vyhledávat jinak než prostým posunem po obrázkovém seznamu (9 pořadů na stránku), ale fungovala a byla tuším bez reklam, nebo jich měla jen minimum. A časem jsem objevil vychytávku, díky které, pokud jsem chtěl jít dále od kraje abecedy, šlo využít „Doporučujeme“ či volbu „Filmy“ a pak si vše uložit mezi „Oblíbené pořady“. A protože Prima Play už nějaký čas funguje přes přihlášení, mělo to v tomto případě své nepochybné výhody…

Absence vyhledávání u widgetu/aplikace pro Panasonic (existuje na platformu Viera i na Firefoxu) nakonec nebyla takový problém. Problémem byl/je poněkud zmatený přístup FTV Prima. Když už konečně přes Doporučujeme najdete, co chcete, zjistíte, že přehrání (nalezení dalšího dílu k přehrání) není jednoduché a je škoda, že se prostě nenabídl sám. Prima je v tomto okamžiku zcela sama proti sobě.

Aplikace pro Android byla v původní podobě naprosto v pohodě, byla ryze funkční a chovala se lépe než na TV Panasonic a měla i vyhledávání. Nová verze je bohužel nesrovnatelně, ale nesrovnatelně horší, a nejde jen o funkčnost, i když ta se v některých okamžicích zhoršila k nepoužitelnosti. Jde o naprosté zahlcení reklamou, takže před pořadem běží klidně i tři. A pokud jsem na některou v okamžiku, kdy mi to bylo umožněno, ťukl se snahou přerušit ji, aplikace buď spadla, nebo na konci reklamního bloku prostě pořadem nepokračovala.

To samé je bohužel k vidění i na počítači a archiv je v podstatě nesledovatelný.

Chápu, že vše je zadarmo a že nějak se náklady zaplatit musí. Je to ale třeba dělat s rozumem a zahlcení reklamou, jaké předváděla FTV Prima na podzim a do konce roku 2015, našince od sledování minimálně odradí. A navíc to nefungovalo, jak mělo.

FTV Prima by si měla vzít příklad především ze slovenské Joj, protože jinak to může zabalit nejen u diváků, ale i u inzerentů.

Voyo: spolehlivě fungující a výrazně pohodovější

To druhé v poslední době opravdu platí, i když jsem si vědom, že s touto aplikací byly dlouho problémy na všech možných platformách zejména kvůli ochraně autorských práv, která byla provedena poněkud rigidně.

V každém případě se poslední minimálně půlrok, či spíše déle, vše usadilo a nacházím ji velmi často jak v televizorech, tak v mobilech i tabletech a v dalších zařízeních a prakticky vždy je bezproblémová. Právě nyní se ji chystám vyzkoušet i na zařízení Google Chromecast…

Voyo nyní provází spolehlivost chodu prakticky na všech platformách a také rozumná ovladatelnost. Snad už také konečně (!) zmizel příšerný zvuk po zmáčknutí klávesnice…

Výjimkou z výše uvedeného byla letos Android TV, kde jsem s Voyo měl problémy jako náhlé ukončení aplikace či nezapamatování si pozice při přehrávání. Naštěstí se mi to stalo u televizorů Philips, kde bylo k dispozici také v druhé verzi na platformě Net TV(jde o jakýsi simulovaný režim).

Zde už Voyo fungovalo bez potíží.

BRAND24

U jediného televizoru Sony, který jsem měl možnost letos vyzkoušet, se mi ale Voyo pod stejným operačním systémem Android TV vůbec nenabídlo. To ale bude nejspíše věc Googlu a jeho vyhledávání, o němž jsem se už zmiňoval.

Nevím, co Voyo za poslední půlrok, možná rok udělalo, ale vše je funkčnější a pro zákazníka pohodovější. Navíc má našinec pocit jistého tahu na bránu, což vždy potěší.

Využíváte nějakou VOD službu, ať už zdarma, nebo placenou? (Je možné více odpovědí.)

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).