Hlavní navigace

Videa z webu přímo do televizoru aneb vysílej bez licence

8. 3. 2009
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
Společnost Panasonic uvede ještě letos na jaře na trh televizory řady Viera, které umožní divákům přepínat mezi režimem sledování klasických televizních programů a internetových videí. Konkurenční Samsung oznámil podobnou novinku již na podzim loňského roku. Obě firmy mj. vyjednaly spolupráci s populárním videoserverem YouTube. Co na to řekne Rada pro rozhlasové a televizní vysílání?

Novinka od Panasonicu se jmenuje VieraCast a umožní sledovat vybrané internetové stránky. Pro českého diváka bude asi nejzajímavější exkluzivní dohoda této společnosti s televizí Nova o využívání obsahu na internetové stránce www.nova.cz, kde jsou k shlédnutí starší díly původních seriálů Novy, archiv Televizních novin a dalších publicistických i zábavných pořadů. V televizní kvalitě se tak divák zdarma dostane k obsahu, kvůli kterému by jinak musel čekat na konkrétní hodinu, kdy ho Nova vysílá klasicky v televizi.

Stejným způsobem už fungují videopůjčovny operátorů placené digitální televize přes internetový protokol (IPTV), ovšem přímý přístup k volně dostupnému internetovému archivu na internetu je uživatelsky mnohem příznivější. Nehledě na to, že skrze internetovou Novu se divák dostane i k videoreportážím na webu tn.cz, které se v televizi vůbec neobjeví. A právě v tom by mohl být háček. Jestliže se totiž na obrazovku klasické televize dostane videoobsah, který do ní nepřišel klasickou televizní cestou – z pozemního vysílače, přes satelit nebo kabelovou a IP televizi, jde o obsah, který není nijak regulovaný.

Divákovi samozřejmě taková situace nevadí, on si rád na své televizi pustí vtipná videa z YouTube, a je mu úplně jedno, jestli se tak děje na základě nějaké vysílací licence platné pro Českou republiku, nebo „pirátsky“. Jenže pokud pro videoobsah na televizní obrazovce, stažený z internetu, neplatí vůbec žádná pravidla, a vedle toho vysílají klasické televize, kterým naše Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) uděluje pokuty za nevhodné reportáže a sprostá slova jako na běžícím pásu, asi bude něco špatně.

BRAND24

Taková televize se rozhodně proti chování Rady ohradí. Proč by ona měla dodržovat pravidla, která pro druhého neplatí? A ještě k tomu neplatí pro toho, kdo má nejlevnější způsob šíření „signálu“, není zatížený složitou strukturou dramaturgů a desítek zaměstnanců, prostě si jen tak vysílá po internetu? Panasonic a Samsung tak nevědomky přispějí k tlaku na zákonodárce, aby se změnil zastaralý zákon o rozhlasovém a televizním vysílání. Není možné někoho regulovat a druhého ne.

Evropská komise sice počítá s tím, že i provozovatelé internetových videoportálů budou muset podávat registraci k národním vysílacím radám, režim internetových vysílatelů by ale měl být i nadále mnohem mírnější než u klasických televizí. Potom by bylo možná lepší veškerou regulaci obsahu zrušit a spoléhat na to, že od veřejně šířené pornografie a lží nás ochrání trestní zákoník. Nebo snad ne? Jenže k čemu by pak byla Rada pro rozhlasové a televizní vysílání?

Využili byste možnosti sledovat internetová videa na televizní obrazovce?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).