Hlavní navigace

Většina zemí EU vypne analog v roce 2012, Polsko až v roce 2015

17. 2. 2009
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 322915
17. 2. 2009

Zemské analogové televizní vysílání ve většině členských států Evropské unie skončí do konce roku 2012. Oznámila to Evropská komise, podle níž bude výjimkou Polsko, které chce vypnout analog do konce roku 2015. Česká republika ukončí na většině svého území analogové vysílání v listopadu 2011, pouze na vysílačích Praděd a Tlustá hora, včetně dokrývačů závislých na těchto vysílačích, skončí toto vysílání až v červnu 2012.

V Evropě probíhá přechod podle plánu a je na dobré cestě, zejména ve srovnání se zbytkem světa. Věřím, že během příštích dvou let se k první skupině zemí, které vstoupily do digitální éry, připojí další členské státy EU. Znamená to, že pro nové televizní vysílání a bezdrátové služby bude nově k dispozici významná část spektra, prohlásila eurokomisařka pro telekomunikace a média Viviane Redingová.

Unie chce uvolněné kmitočty po analogovém televizním vysílání využít nejen pro digitální televizi, ale především pro nové technologie: bezdrátové připojení k internetu, mobilní televizi, mobilní telefony a televizi ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV). V České republice zatím nebylo o využití volných kmitočtů, tzv. digitální dividendě, definitivně rozhodnuto.

BRAND24

Zemské digitální televizní vysílání už bylo zavedeno ve 21 z 27 členských zemí Evropské unie. Konkrétně pak v Rakousku, Belgii, Bulharsku, České republice, Dánsku, Německu, Estonsku, Řecku, Španělsku, Francii, Maďarsku, Itálii, Litvě, Lucembursku, Lotyšsku, na Maltě, v Nizozemsku, Finsku, Švédsku, Slovinsku a v Británii. Pět zemí, Kypr, Irsko, Polsko, Portugalsko a Slovensko, hodlá zavést řádné digitální vysílání v příštím roce.

Sedm zemí EU už ukončilo analogové televizní vysílání: Lucembursko, Nizozemí, Finsko, Švédsko, Německo, Belgie (Vlámsko) a ve většina Rakouska. Do konce příštího roku by pak analogové vysílání mělo skončit také ve zbytku Rakouska, v Estonsku, Dánsku, Španělsku, na Maltě a ve Slovinsku. V letech 2011 a 2012 vypnou analogové vysílače v belgickém Valonsku a v Bruselu, Bulharsku, na Kypru, v České republice, Řecku, Francii, Maďarsku, Itálii, Litvě, Lotyšsku, Portugalsku, Rumunsku, na Slovensku a v Británii.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).