Hlavní navigace

Veřejnoprávní ORF chce v Rakousku spustit komerční videoportál, obává se Netflixu

22. 11. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Na přípravě této služby by mohla ORF spolupracovat podle svého generálního ředitele Alexandra Wrabtze i s komerčním sektorem. V portálu vidí velký potenciál.

Příchodu videoslužby Netflix na rakouský trh se obává tamní veřejnoprávní televize ORF. Podle informací deníku Handelsblatt proto začala budovat vlastní platformu, která by měla být spuštěna v zatím blíže nespecifikovaném horizontu. Očekáváme, že spuštění této služby v Rakousku by neměly provázet žádné právní problémy, konstatoval generální ředitel ORF Alexander Wrabetz a dodal: Nechceme čekat, až na rakouský trh vtrhne Netflix. O expanzi této videoslužby na vyžádání (VOD – video-on-demand) se spekuluje již delší dobu.

BRAND24

ČTĚTE TAKÉ: Videotéka ORF a předpověď počasí pro Rakousko dostupná i ze satelitu Astra

O podobný krok už se v minulosti pokoušela veřejnoprávní německá média ARD a ZDF, nepodařilo se jim ale „projít“ přes právní problémy, které je při realizaci tohoto projektu čekaly. Wrabetz předpokládá, že náklady na spuštění této služby nebudou malé. Například server DWDL.de uvedl, že by mohlo jít o desítky milionů eur. Generální ředitel ORF přiznal, že vysoké náklady se budou týkat nejen nákupu práv, ale také technologií a potřebného hardwaru. Wrabetz nevyloučil ani možnost, že by ORF spolupracovala s privátním sektorem.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).