Hlavní navigace

Veřejnoprávní média dnes čelí politické revizi

4. 10. 2007
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
4. 10. 2007

Výroční zpráva o hospodaření České televize (ČT), Českého rozhlasu (ČRo) a České tiskové kanceláře (ČTK) je tématem jednání dnešní schůze Stále komise pro sdělovací prostředky (SKPSP) v Poslanecké sněmovně. Jednání začalo ve 15:00.

Stejnými dokumenty se včera zabýval také sněmovní kulturní výbor (VVVKMT). Přes poměrně hladké přijetí návrhu o doporučení ke schválení zpráv ČRo a ČT Poslanecké sněmovně – výbor měl pouze drobné výhrady a doporučení – poslanci ke zprávě ČTK nepřijali usnesení a navíc na základě návrhu místopředsedy kulturního výboru Vítězslava Jandáka (ČSSD) odsouhlasili další projednání situace managementu ČTK v rámci Podvýboru pro kulturu a mediální legislativu. ČTK se podle více hlasů z výboru potýká s problémy v hospodaření, někteří poslanci rovněž poukázali na nedostatky v hlavní agenturní činnosti, informoval o včerejším jednání VVVKMT server Česká média.

BRAND24

Sněmovní výbory doporučují Poslanecké sněmovně, jak by se měli poslanci k výročním zprávám zachovat. Opakované neschválení výroční zprávy vede k odvolání členů jednotlivých rad, tedy kontrolních orgánů ČT, ČRo a ČTK. A protože zmíněné rady zase volí šéfy veřejnoprávních institucí a dále mohou zasahovat do jejich chodu, drží si politici prostřednictvím výročních zpráv a volby členů rad na celý trojlístek organizací vliv – byť nepřímý a odlišný od dřívější státní kontroly.

U ČT a ČRo navíc poslanci určují svými zákony výši koncesionářských poplatků, které jsou pro rozhlas a televizi hlavním zdrojem financí. To je druhá nit mezi Sněmovnou a veřejnoprávními médii. Rozpočet ČTK vytváří pouze její hospodářská činnost.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).