Hlavní navigace

Veleba se chce na změny koncesionářských poplatků lépe připravit, novelu odložil

18. 3. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

„Veřejnoprávní média by měla být i nadále nezávislá a jejich nezávislost mimo jiné garantuje způsob financování,“ zopakoval svůj postoj premiér Bohuslav Sobotka.

Senátorský návrh zákona o televizních a rozhlasových poplatcích, který předložil senátor a předseda Strany práv občanů Jan Veleba, se prozatím odkládá. Veleba chce nejprve vyvolat v horní komoře Parlamentu České republiky, tedy právě Senátu, veřejné slyšení nad tímto tématem. Přijdou odborníci, důkladně si to připravíme, požádám kolegy senátory, aby se toho zúčastnili. Pak přijde série bilaterálních jednání s jednotlivými senátory, sdělil České televizi, které by se případné změny v platbě koncesionářských poplatků přímo dotkly, sám Veleba, z jehož slov tak vyplývá, že nechce, aby návrh skončil případně jako fiasko.

K TÉMATU: Radní ČT o senátoru Velebovi: Jeho návrh zákona o ČT hraničí se slabomyslností

S nechápavým postojem se Velebův návrh setkal nejen u samotného managementu České televize, ale také u radních tohoto veřejnoprávního média. Na jejím posledním zasedání byl dokonce senátorský návrh označen za slabomyslný. V tomto duchu se vyjádřil radní Jan Prokeš. Veleba mimo jiné navrhuje, aby byl od koncesionářského poplatku na určitou dobu osvobozen ten, kdo byl ve vysílání poškozen a rady obou veřejnoprávních médií nebo vysílací rada (RRTV) tuto skutečnost uznala. Další možnost by podle České televize představoval soudní verdikt, který by přiznal poškozenému právo na uveřejnění odpovědi či dodatečného sdělení.

BRAND24

ČTĚTE TAKÉ: Šéf Rady ČT: Dvořáka není třeba odvolávat, k žádnému závažnému pochybení nedošlo

Zdůraznil jsem svůj postoj, který chci i nadále zastávat. Veřejnoprávní média by měla být i nadále nezávislá a jejich nezávislost mimo jiné garantuje způsob financování prostřednictvím koncesionářských poplatků. Nebylo by vhodné, aby se financování médií, která mají garantovat veřejnou službu, řešilo jinak, skrze reklamu, protože to by mohlo vytvořit závislost na komerčních subjektech, nebo skrze státní rozpočet, protože to by mohlo vytvořit závislost na aktuální vládě. Nic z toho by pro veřejnoprávní média ideální cesta nebyla, citovala premiéra Bohuslava Sobotku na svém zpravodajském webu ČT24.cz Česká televize.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).