Hlavní navigace

Vantage X221-TS CI: bohatě vybavený kombinovaný přijímač

19. 3. 2007
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 118483
Zpracuje signál z antény i ze satelitu, má dva sloty pro rozšiřující moduly a další dvě zdířky na karty Conax. Češtinu zvládá až na pár škobrtnutí dobře, má přehledné menu i několik her. A stojí přes pět tisíc. Na DigiZone.cz vám přinášíme recenzi set-top-boxu pro náročné.

Krabice digitálního přijímače Vantage X221-TS CI obsahuje jen to nejnutnější. Majitelé tu naleznou přijímač samotný, jeho dálkové ovládání spolu se dvěma malými tužkovými bateriemi a dvě uživatelské příručky. První má z jedné strany anglický text, ze druhé je německá, obsah je pro obě části stejný a na 34 stranách se zájemci dočtou o výrobku všechno podstatné. Druhá příručka je v češtině, místo knížky jsou to jen čtyři scvaknuté papíry A4 – navíc společné pro pět modelů. Text je věcný a pochopitelný, horší je to se třemi schématy, která mají špatnou kvalitu. Bez cizojazyčné předlohy se v nich uživatel snadno ztratí.

Vantage X221

Velikostí patří Vantage X221-TS CI mezi mohutnější set-top-boxy. Výrobek váží dva kilogramy a má rozměry 30×22×6,3 cen­timetru. Přední panel digitálního přijímače je rozdělený do tří částí. Vlevo jsou tlačítka pro ruční ovládání, která slouží na zapnutí produktu, vyvolání menu, potvrzení výběru a pro pohyb mezi položkami i na změnu hlasitosti nebo aktuálního programu. Uprostřed panelu je čtyřmístný displej se zelenými číslicemi. Čísla v pohotovostním režimu ukazují čas, za chodu odpovídají naladěné stanici. A konečně ve předu vpravo je záklopka skrývající dva sloty Common Interaface a dvě zdířky pro dekódující karty systému Conax.

Po vybalení set-top-boxu mě překvapilo, že jeho vrch a boky byly zabalené do igelitu. Umělohmotná fólie sice měla otvory na místech určených pro větrání, přesto bych chod přístroje v igelitovém zábalu raději neriskoval. Naštěstí šlo fólii poměrně snadno odstranit.

Vantage X221 zdirky
Vantage X221 tlacitka

Nabídka konektorů a dobře navržený ovladač

Zadní panel odpovídá svojí konektorovou výbavou určení přijímače. Vantage X221-TS CI má vstup a výstup pro kabel satelitního vysílání stejně jako pro anténu zemského vysílání. Terestrický digitální signál očekává konektor nejvíce vlevo označený jako DVB-T, druhý anténní vstup je určený pro smyčku analogového vysílání. Set-top-box má dvě zdířky SCART, sériové rozhraní RS-232 i vypínač přívodu elektrického proudu.

Dalšími konektory jsou kompozitní videovýstup, dva kanály analogového stereo zvuku a digitální zvukové rozhraní S/P-DIF v optické variantě. Citlivost ladicího obvodu pro DVB-T je –25 až –75 dBm, provozní spotřeba přijímače nepřesahuje 25 wattů. Pro majitele starších televizorů je jistě dobrou zprávou, že set-top-box má UHF modulátor a konektor SCART proto není nutností.

Vantage X221 zezadu
Vantage X221 zezadu II

Výrobce si zaslouží pochvalu za dálkové ovládání. Ovladač má odspodu zhruba do dvou třetin dvoucentimetrovou výšku, která se pak zmenší na polovinu. Přechod je přirozený a ideálně sedí jako opěrka pro ukazováček, alespoň větším mužským dlaním. Pod palcem je tlačítko OK, kolem kterého jsou směrové šipky. Nad i pod směrovým kruhem je čtveřice často používaných kláves, při testu jsem nemusel nic dlouze hledat. Hlasitost a programy může uživatel měnit buď speciálními tlačítky nebo směrovými šipkami. Pouze kvůli přístupu do teletextu musí divák dohmátnout až do spodku ovladače. Reakce na povely je rychlá, se směrováním není problém.

Vantage X221 ovladac

Možnosti uživatelské nabídky

Instalace set-top-boxu Vantage X221-TS CI je jednoduchá a rychlá. Po zapojení všech kabelů a zapnutí výrobku se ozve krátký trylek a na obrazovce naskočí výběr jazyka. Mezi 22 možnostmi je i čeština, uživatel se jí ale dohledá až ve druhé desítce. Po jazykové volbě se zobrazí už plnohodnotné menu.

Pohyb v uživatelské nabídce zpřehledňuje horní navigační lišta, na které každou stránku reprezentuje jeden piktogram. Instalaci má přístroj rozdělenou do částí nazvaných Satelit a Terrestrial, počeštění má tedy od pohledu své mezery. Terestrická část je stručná. Divák si může vybrat buď manuální, nebo automatické vyhledávání. Já jsem s automatikou neměl problémy, zhruba během minuty bylo hledání úspěšně hotové.

Vantage X221 menu

Možnosti satelitní instalace jsou obsáhlejší. V nabídce jsou položky: nastavení antény, nastavení motoru, automatické hledání, ruční hledání a Blind Scanning. Český překlad je tu trochu zavádějící. Pod nastavením antény se totiž skrývá seznam satelitů, kde si zájemci mohou upravovat jejich parametry. U automatického hledání se člověku otevře soupiska 114 družic. Tady si uživatel zaškrtne, na jakých satelitech má hledání probíhat a zda má zájem o všechny, nebo jen o bezplatné programy. Funkce Blind Scanning (v překladu „hledání naslepo“) je zjednodušeným manuálním hledáním. Divák nepotřebuje vědět nic o transpondérech na tom kterém satelitu, set-top-box prohledá všechno sám. Přijímač podporuje technologie DiSEqC 1.0, 1.1., 1.2 a USALS.

Kromě instalace jsou dalšími záložkami menu nastavení systému, nastavení kanálu, rodičovský zámek, hry, Common Interface a podmíněný přístup. Systémové volby dovolují změnit parametry menu jako průhlednost nebo dobu zobrazení informačního panelu. Pod šifrou systém a poměr se skrývá možnost výběru televizního systému, poměru stran obrazovky nebo typu video výstupu.

Vantage X221 programy

Funkce pro každý den

Vantage X221-TS CI má všechny funkce, které jsou u set-top-boxu obvyklé. Po každém přepnutí ukazuje informační panel se jménem aktuálního i následujícího pořadu na sledované stanici, a to po zvolený čas. Krom toho je na panelu i ukazatel síly a intenzity signálu, napravo pak podivně prázdný černý čtverec. Digitální přijímač má také elektronického průvodce programy (EPG), který je u něj v grafickém vydání. Obrazovka průvodce nabízí vlevo nahoře bližší informace o vysílaném pořadu, vpravo má okno živého vysílání, dolní polovinu pak zabírá přehled pořadů na čtyřech stanicích. Základní pohyb probíhá šipkami tam a zpět vždy o půl hodiny. Červené a modré tlačítko na ovladači ale umožňují skákat i po dnech.

Set-top-boxu nechybí ani teletext, který je vkládaný do obrazu. Zabírá ho téměř celý a jen po krajích nechává místo vysílání. Teletext má paměť na stovky stran, přechod z jedné na druhou je tak otázkou okamžiku. Časovač pro samočinné zapnutí a vypnutí digitálního přijímače je součástí výbavy také. Není bohužel propojený s EPG, údaje o pořadech musí proto divák zadávat ručně a najít si k časovači cestu přes menu. Volných pozic je šest, položky se mohou opakovat buď jen jednou, vždy v určitý den týdne, nebo denně. Zadávání údajů do časovače není příliš intuitivní a člověk si na něj musí zvyknout.

Vantage X221 info
Vantage X221 EPG

Čeština elektronického průvodce je dobrá, ale ne dokonalá. V multiplexu A jsem na vážnější problémy nenarazil, ale některé stanice multiplexu B měly místo svého programu nabídku úplně cizí. Například na TV Noe měly jít v 19:30 Televizní noviny a pak další pořady televize Nova. Set-top-box pracuje s jiným písmem na informačním panelu a s jiným v EPG. Zatímco na informační liště bylo chybné leda dlouhé i, které si čárku vleklo až za sebou, v programovém průvodci byla takových nedodělků celá řada.

Zajímavosti a shrnutí

Mezi speciální funkce digitálního přijímače patří možnost zvětšit si 2× nebo 4× obraz, ukázat si náhledy čtyř nebo šesti stanic najednou, případně si zahrát některou z her. Na výběr jsou Tetris, Tingtong, Lotto a Biorytmus. Ve hře Tingtong ovládá člověk pálku, která odráží míček ničící zdivo ve stropě. Pokud se odraz nepodaří, mizí míček pryč a hraje se nanovo. Lotto jsou domácí sázky, ve kterých si hráč vybere počet míčků a jejich maximální číslo a pak čeká, jestli padne to, co si předtím poznačil někam stranou na papír. Označovat Biorytmus jako hru je troufalé, tady se zájemce po zadání data narození a určitého dne dozví, v jaké bude kondici.

Televizní hry (Vantage X221-TS CI)
Vantage X221 hry - Lotto
Vantage X221 hry - Tetris
Vantage X221 hry - Biorytmus
Vantage X221 hry - Tingtong

Vantage X221-TS CI je digitálním přijímačem širokých možností. Dva sloty na rozšiřující moduly a dvě zdířky pro karty předurčují tento model pro příznivce kódovaného vysílání. Za cenu převyšující pět tisíc korun běžnému divákovi, kterému stačí programy šířené zdarma, přístroj asi moc neřekne. Dobrý pocit jsem měl při testu ze zpracování menu i z ovládání set-top-boxu, horší mi přišlo programování časovače. Dojem ze zvládnutí českého jazyka je spíš pozitivní, ačkoli tady by měl tuzemský distributor ještě zapracovat a odstranit některé nedodělky. Každopádně je dobře, že Golden Interstar a TechniSat dostaly na českém trhu kombinovaných přijímačů dalšího konkurenta.

Vantage X221
Celkové hodnocení 8,5 b.
Technická výbava a cena (max. 5 bodů) 4 b.
Podpora češtiny (max. 3 body) 2,5 b.
Instalace, obsluha a dojem (max. 2 body) 2 b.

Přístroj zapůjčil: obchod.digizo­ne.cz

Databáze: Vantage X221-TS CI

BRAND24

Orientační cena: 5090 Kč (Koupit)

Foto a screenshoty: Autor

Kolik slotů pro rozšiřující moduly na set-top-boxu využijete?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).