Hlavní navigace

Vánoce v HD kvalitě: kdy vám která televize nabídne vysoké rozlišení?

23. 12. 2010
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
Opravdovým lídrem programu ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV) bude o letošních vánočních svátcích Česká televize. Celkem nabídne osmnáct pořadů ve vysoké kvalitě. Jako třešničku na dortu pak odvysílá remasterovanou pohádku Byl jednou jeden král s Janem Werichem. Stydět se naopak může Nova, která za celou dobu nabídne divákům pouhé dva (slovy DVA) snímky v HDTV, a to ještě z oblasti americké kinematografie. Stejně na tom bude i sesterská Markíza. Na pár zajímavých pořadů ve vysokém rozlišení narazí diváci i na německých nekódovaných programech Das Erste a ZDF.

Česká televize: Lídr vánočního vysílání v HD kvalitě

Z tuzemských stanic udělá divákům opravdovou radost snad jen Česká televize. V době od 23. do 26. prosince odvysílá ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV) osmnáct pořadů. A to už je i ve srovnání například s německou veřejnoprávní ZDF slušné číslo. Diváci se mohou těšit pochopitelně na všechny obvyklé pořady a také něco navíc. V HD kvalitě jsou pro ně připraveny například Malá farma, britský seriál Milenky nebo výběr příběhů Trapasy. Na 23. prosince jsou připraveny čtyři pořady ve vysokém rozlišení, na pátek tři, na neděli čtyři a v sobotu jich bude dokonce sedm. Z pohádek půjde konkrétně o Anděla Páně, Peklo s princeznou, Škola princů, Ať žijí rytíři nebo Dům U zlatého úsvitu. Pomyslnou třešničkou na dortu pak bude do HD převedená a tím pádem znovu digitálně zpracovaná klasická pohádka Byl jednou jeden král, ve které se představí nezapomenutelný Jan Werich a v roli jeho dcery herečka Milena Dvorská.

Česká televize ale bude pochopitelně myslet i na dospělé diváky. Ty by měl potěšit záznam koncertu Karla Gotta a Evy Urbanové, kteří se letos opět sešli po deseti letech v pražské Lucerně. Jejich společné česko-slovenské turné odstartovalo naprosto vyprodaným koncertem 1. listopadu v Pardubicích a setkávalo se pak celou dobu s obrovským zájmem. Na diváky čekal téměř tříhodinový program, ve kterém se Eva Urbanová na pódiu střídala s Karlem Gottem. Zazněly samozřejmě i společné duety. Zahajovací a zároveň společná skladba je z muzikálu Fantom opery, pak následují v podání Evy Urbanové populární a rockové písně. Karel Gott připravil procházku celým svým repertoárem (Lady Carneval, Kdepak ty ptáčku hnízdo máš, Dám dělovou ránu, Být stále mlád, Oči sněhem zaváté a další). Oba dva umělce doprovázel Boom!Band Jiřího Dvořáka. Záznam, který poběží na ČT 1 a zároveň programu ČT HD, bude mít osmdesát minut. Česká televize ho nabídne v neděli 26. prosince od 21:50.

ČT HD - Vánoce 2010

Programové schéma ČT HD od 23. do 26. prosince. Tabulku lze rozkliknutím zvětšit (Zdroj: Česká televize)

Nova by se měla za počet pořadů v HD kvalitě pořádně stydět

Vánoční vysílání na Nově je opravdovým průšvihem. Nehodnotíme teď obsahovou kvalitu, vždyť česká televizní jednička stejně vybere do svého programu ty nejlepší pohádky, problémem je však technická kvalita. Právě svátky, kdy se sejde celá rodina pohromadě, by měly být více méně přehlídkou snímků nejen pro celou rodinu, ale divák by měl také ocenit jejich obraz. Přijde vám snad, že dva pořady ve vysokém rozlišení v době od 24. do 26. prosince jsou dostatek? Ono je to v podstatě ještě horší. Nejen, že se jedná o pouhé dva filmy v HD kvalitě za tři svátky vánoční, ale on je jich stejný počet dokonce i za celý týden. A spokojit se s Okresním přeborem nebo Televizními novinami, to už snad diváky po pár měsících od startu Novy HD přešlo. Oněmi dvěma filmy, které tedy budou ve vysokém rozlišení dostupné, jsou americké snímky Budiž světlo (středa 20:00) a Koření života (pátek 21:40 a sobota 3:00). Oba snímky jsou komedie a divákům se v nich představí v hlavních rolích Matthew Broderick, respektive Catherine Zeta-Jones a Aaron Eckhart.

Koření života - film

Americký snímek Koření života. Jeden ze dvou filmů, které Nova HD odvysílá na Vánoce ve vysokém rozlišení (Zdroj: Warner Bros.)

Markíza zachraňuje čest své sestry

Úplně stejně jako Nova je na tom i její sesterský kanál ze Slovenska – Markíza HD. Ta však bohužel doplácí pro změnu na skutečnost, že na rozdíl od tuzemské televizní jedničky je dostupná pouze v některých sítích na Slovensku, především pak u tamních IPTV operátorů. Na žádném ze satelitů ji prozatím nenajdete. Pokud však přece jen k této stanici přístup máte, můžete se těšit například na čtyři roky starou australsko-americkou animovanou pohádku Happy Feet (sobota, 17:10) nebo na stejnou skupinu cílený snímek Madagaskar 2: Útěk do Afriky (sobota, 20:00), ve kterém se partička zvířat vydá ze zoologické zahrady amerického velkoměsta do pravé africké džungle. Diváci, kteří si tento film oblíbili, jistě vědí, že tučňáci, jenž v něm vystupují, získali dokonce takovou popularitu, že se dočkali dokonce i vlastních minifilmů a seriálu. V neděli pak oba snímky Markíza divákům ještě zopakuje v průběhu dopoledne (9:35), respektive na přelomu poledne a odpoledne (12:50).

BRAND24

Mamma Mia! - film

Muzikálový film Mamma Mia! si jistě své diváky najde (Zdroj: Universal Pictures)

Další pořady v HD kvalitě nabídnou nekódované stanice ze satelitu

Nejsme si jistí, zdali si o vánočních svátcích budete pouštět zrovna pořady na německých nekódovaných kanálech, ale pokud si náhodou tento jazyk budete chtít procvičit, popřípadě už jím mluví i vaše ratolest, můžete zkusit například vysílání veřejnoprávní stanice nebo ZDF HD. Například 24. prosince, tedy na Štědrý den, nabídne v 10:40 britskou animovanou pohádku Der Grüffelo. Její producent se mimochodem podílel na hitu Wallace & Gromit. Příběh vypráví o malé myši, která se vydala za velkým dobrodružstvím. V HD odvysílá ZDF také Mein allerschönstes Weihnachtslied 2010, tedy Nejlepší vánoční píseň roku 2010. Hodinový pořad vysílaný ze studia nabídne stanice od 18 hodin. Zajímavým tipem by mohla být také TOP 10 nejkrásnějších kostelních písní. Ta je připravena na 25. prosince v 12:30. V 17 hodin je pak připravena britská romantická komedie Notting Hill a od 20:15 americký snímek Mamma Mia! s Meryl Streepovou. Milovníky Abby pak jistě potěší dokument o této hudební legendě, který ovšem bude pouze v SD. Program sesterské stanice Das Erste příliš zajímavý nebude, jeden snímek však rozhodně za zmínku stojí – Moje borůvkové noci, které jsou připraveny na 26. prosince od 23:25. Objeví se v něm mimo jiné i Natalie Portman, Norah Jones a Jud Law.

Budete o Vánocích vyhledávat pořady v HD kvalitě?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).