Hlavní navigace

Vánoce jsou stále ještě před námi, už však víme, co poběží v televizi na jaře

12. 12. 2015
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

TÝDENNÍ REVIZE – Česká televize svolala před vánočními svátky poslední tiskovou konferenci. Stejně jako loni představila novinářům jarní programové schéma pro příští rok.

Jaro ČT opět (nejen) s kriminálkami

Česká televize zahájí novou sezonu pětatřiceti novými hranými formáty. V osmi případech, natočených podle skutečných kriminalistických kauz, se na obrazovku vrátí tým prvního oddělení, diptych Zločin v Polné připomene období hilsneriády a dvě třídílné minisérie režisérů Jana Hřebejka a Viktora Tauše nabídnou pokračování Detektivů od Nejsvětější Trojice. Česká televize do programu rovněž zařadí film Každý milion dobrý s jubilantkou Jiřinou Bohdalovou a dva detektivní příběhy vycházející z předloh autorky Hany Proškové. Šestnácti novými soudními příběhy se na obrazovku v druhé řadě vrátí i Rozsudek.

Nadcházející sezona v České televizi je důkazem toho, jak velký význam pro nás má původní tvorba. Důraz, který klademe na vývoj a výrobu nových pořadů, je totiž na jedné straně přínosem pro diváky a obohacením vysílání, na straně druhé je ale i impulzem pro české tvůrce a autory, pro které vytváříme kreativní prostředí, říká generální ředitel České televize Petr Dvořák. Jen od ledna do listopadu letošního roku jsme odvysílali padesát devět tisíc premiérových pořadů, sedmaosmdesát procent z nich tvořily původní formáty. To je příjemné číslo, které je navíc zcela nadprůměrné v kontextu střední Evropy, dodává Petr Dvořák s tím, že v porovnání s německou, rakouskou nebo slovenskou veřejnoprávní televizí je objem původní tvorby České televize téměř třikrát větší.

Lukáš Polák: Jaro České televize: Případy 1. oddělení II, Modré stíny a Kde domov můj

Markíza tlačí svůj mezinárodní kanál

Pouze do 15. prosince dala slovenská televize Markíza čas českým kabelovým, satelitním a IPTV operátorům, aby s ní podepsali smlouvu na zařazení jejího nového programu Markíza International. Zároveň žádá, aby k tomuto datu vyřadili ze svých nabídek plnohodnotné vysílání TV Markíza určené pro slovenské diváky, pokud ji ve svých sítích šíří. Podle Markízy jde totiž o nelegální převzaté vysílání, k němuž provozovatel Markízy, společnost Markíza-Slovakia, nedal souhlas. Operátoři mají podle nejsledovanější slovenské televize šanci se vyhnout případným soudním sporům o neoprávněné šíření TV Markíza, pokud právě do 15. prosince uzavřou smlouvu o šíření nové stanice Markíza International, která nabídne pouze ty pořady, k nimž má Markíza vypořádána vysílací práva i mimo území Slovenska.

Má to ale háček. Operátoři se musí zavázat, že Markízu International budou šířit nejméně do konce roku 2017. Díky tomu by ale měli získat výhodnější cenu. Měsíční poplatek za každého zákazníka, který bude mít ve své nabídce dostupnou Markízu International, by byl v tomto případě méně než poloviční oproti zájemcům, kteří by chtěli podepsat smlouvu po 15. prosinci. V obou případech nejde o malou sumu. Server DigiZone.cz má k dispozici dopis, kterým provozovatel Markízy obeslal české poskytovatele placených televizních služeb, a z něj vyplývá, že si nejsledovanější slovenská televize cení Markízu International podobně jako prémiovější televizní kanály. I když půjde o placenou stanici, Markíza na ní plánuje již v průběhu příštího roku vysílat reklamu – klasické televizní spoty prodávané podle dosažené sledovanosti.

Jan Potůček: Markíza tlačí na české kabelovky: uzavřete smlouvu o Markíze International do 15. prosince

Ukázka z vysílání kanálu Markíza HD
Autor: repro foto Markíza HD (pro DigiZone.cz Čestmír Polák)

Ukázka z vysílání kanálu Markíza HD

Prima Comedy Central s promo smyčkou

V multiplexu 4 ostravské společnosti Digital Broadcasting bylo po pondělní servisní noci zahájeno zkušební vysílání nové televize Prima Comedy Central, jejímž provozovatelem je společnost MTV Networks. Ta v pozemní digitální síti, kterou vlastní ostravský podnikatel Radim Pařízek, nahradila Novu Cinema, jejíž vysílání zde bylo přibližně po dvou letech ukončeno. Filmový a seriálový kanál mediální skupiny Nova je možné pozemní cestou nadále naladit v konkurenčním multiplexu 2 Českých Radiokomunikací.

Součástí multiplexu 4 jsou v tuto chvíli na celoplošné úrovni stanice Fanda, Smíchov, Telka, Relax, Rebel, Mňam TV, Mňau TV (promo) a Prima Comedy Central. Poslední zmiňovaná stanice je, jak již bylo řečeno, šířena v promo režimu. Klasický program tento kanál ještě nenabízí, startuje až 14. prosince v 15 hodin. Nejsou tedy dodávána ani data elektronického programového průvodce (EPG). Ten bude pochopitelně po ostrém startu běžnou součástí vysílání. Prima Comedy Central bude stanice zaměřená na zábavu – zejména situační komedie a seriály.

Lukáš Polák: Prima Comedy Central spustila zkušební vysílání v pozemním multiplexu 4

Stručně

Generálním ředitelem Českého rozhlasu by chtěly být v tuto chvíli prozatím přibližně tři desítky lidí. Samo veřejnoprávní médium na svém webu informovalo, že do konkurzu se přihlásilo celkem sedmadvacet kandidátů.

Lukáš Polák: Šéfem Českého rozhlasu chce být prozatím téměř 30 lidí, jasněji má být příští týden

Telekomunikační operátor O2 Czech Republic se pouští do produkce českých filmů. Novinku, o které firma informovala, prezentuje jako součást své digitální IP televize. Je to vůbec poprvé, co se O2TV pouští do koprodukce filmů a přesouvá se tak z role pasivního sponzora k aktivní spolupráci s filmaři. Podporovat chce nejen český film, ale také české producenty, informovala Kateřina Mikšovská.

Lukáš Polák: O2 bude producentem filmů, podpoří nový český snímek Muzikál

Mediální skupina Nova po několika letech opět zveřejnila počet předplatitelů svého videoserveru Voyo.cz. Těch je aktuálně přes 30 tisíc. Přesnou cifru CET 21, která je provozovatelem stanic pod hlavičkou Novy, nezveřejnila.

Lukáš Polák: Nova po dlouhé době zveřejnila počet předplatitelů Voya, je jich přes 30 tisíc

Jako příliš ambiciózní cíl vyhodnotil s odstupem Show Leoše Mareše její dosavadní producent, společnost CE Media. Jako producent Show Leoše Mareše beru veškerou zodpovědnost za učiněná rozhodnutí na sebe a uvědomuji si, že jsme zřejmě mířili příliš vysoko, uvedl v tiskovém prohlášení Pál Milkovics, ředitel zmíněné firmy.

Lukáš Polák: Mířili jsme příliš vysoko, přiznal producent late night show Leoše Mareše

Lukáš Polák: O Show Leoše Mareše mají zájem tři televize, vysílat se ale možná vůbec nebude

Společný projekt německých veřejnoprávních televizí ARD a ZDF, který bude určen divákům ve věku od 14 do 29 let, odstartuje 1. října příštího roku. Informovala o tom zpravodajská agentura DPAs odvoláním na zasedání Spolkové vlády, které se uskutečnilo na konci minulého pracovního týdne.

Lukáš Polák: Společný kanál televizí ARD a ZDF pro mladé diváky odstartuje v říjnu 2016

Tipy C

Nová digitální rozhlasová síť ve standardu DAB+ začala koncem minulého pracovního týdne fungovat v sousedním Bavorsku. Multiplex na kanálu 10B obsahuje pouze tři programové pozice, respektive dva okruhy, přičemž jeden z nich nabízí oddělené vysílání v konkrétních časech pro dva regiony.

Lukáš Polák: V Bavorsku odstartoval nový rozhlasový multiplex s významným zásahem do Čech

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).