Hlavní navigace

Václav Moravec se opět pustil do vedení ČT. Prý teď pochlebuje Dvořákovi

23. 9. 2011
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
23. 9. 2011

Týden po první veřejné kritice současného managementu a dva dny po zvolení Petra Dvořáka novým generálním ředitelem České televize se moderátor Václav Moravec znovu pustil do veřejné kritiky současného vedení ČT. V rozhovoru pro Hospodářské noviny prohlásil, že by současní manažeři ČT měli odstoupit a nevtíral se do přízně nového ředitele. Logicky by měli všichni nabídnout funkce, a ne blahopřát novému řediteli, chtít se s ním scházet, aby mu vyprávěli, že vždycky stáli za ním, uvedl Moravec.

K TÉMATU: Václav Moravec: O Bradáčovi a spol. se mluví jako o mordpartě ČT

Moderátor už minulý pátek, ještě před volbou generálního ředitele, označil v rozhovoru pro MF Dnes současné vedení ČT za „mordpartu“. Odvolal se přitom na zaměstnance ČT, kteří prý management takto označují. Konkrétně pak mluvil o řediteli zpravodajské ČT 24 a svém nadřízeném Romanu Bradáčovi. V dnešním rozhovoru pro HN označil šéfa ČT 24 za „mrtvolu, do které se nekope“.

KOMENTÁŘ: Štábní kultura a la Moravec

Pokud budu mluvit proti Romanu Bradáčovi, se dostávám na tenký led. Protože myslím, že do mrtvoly se nekope. Můžu ale říci, že se proti mně hrála v zákulisí podobná hra jako dříve proti Janu Krausovi. Byl jsem třeba upozorněn zaměstnanci, že se o mně říká, že za Otázky prý beru jako honorář 650 tisíc korun měsíčně. Takový mimochodem není ani rozpočet celého pořadu…, řekl Moravec, jehož favoritem na funkci generálního ředitele ČT prý byl Fero Fenič, který ale nepostoupil mezi finálovou pětici kandidátů.

ČTĚTE TAKÉ: Novým ředitelem ČT zvolen Petr Dvořák, nastoupí 1. října

Nikde jsem neřekl, že podporuji Petra Dvořáka. Jako nejlepší kandidát mně připadal Fero Fenič. (…) Chtěli mě zničit jako Krause, uvedl moderátor. S Krausem ale Moravce pojí i způsob vystupování proti vedení ČT. S jediným rozdílem: Kraus vystupoval proti tehdejšímu generálnímu řediteli Jiřímu Janečkovi, zatímco Moravec se ho zastává. Oba ale kritizovali vedení televize v době, kdy pro ni zároveň pracovali. Moravec na tom nevidí nic nepatřičného a upozorňuje na příklad legendárního moderátora BBC Jeremyho Paxmana, který protestoval proti výměně tradiční ranní znělky BBC jejím zařazením na závěr svého diskusního pořadu.

V ČT by chtěl Moravec zůstat (Petr Dvořák již prohlásil, že s ním počítá), přičemž doufá, že nový ředitel zásadně změní programování kanálu ČT 1. Na něm je totiž podle něj závislá i zpravodajská ČT 24: Zpravodajská „Čtyřiadvacítka“ nikdy nebude mít sledovanost čtyři a půl procenta, pokud bude osamocena a nebude se opírat o silnou Jedničku. Úterý na ČT 1 je skandál, dodal moderátor na adresu zářijových výsledků sledovanosti, kdy v úterý podíl ČT 1 na dospělém publiku klesá až k hodnotě 10 procent.

Moravec se pustil i do jednotlivých pořadů Jedničky. Jen se podívejte. Malý pitaval z velkého města, Pokondr Live… a mezi to je vložený cestopisný pořad Na cestě, který přesunem z pondělka přišel o dvě třetiny diváků. To je jedna z věcí, za které se opravdu stydím, řekl. Hlavní zpravodajskou relaci, kterou Dvořák při veřejných slyšeních před volbou generálního ředitele ČT silně kritizoval, Moravec naopak hájí. Myslím, že Události to schytávají trochu neprávem. Jejich problém je v tom, že se vytratili výrazní reportéři. S jakou výraznou osobností si má divák například identifikovat politické zpravodajství? Koleduji si, že mě nikdo nebude zdravit, ale myslím, že lidé, kteří jsou dobrými reportéry, byli vytaženi coby moderátoři do různých pořadů na ČT 24, míní.

Události podle Moravce ztratily svoji pozici kvůli existenci kontinuálního zpravodajského kanálu ČT 24. Nikdo ze současného managementu neměl odvahu říci – ty jsi dobrý reportér, tak dělej reportéra! Všichni chtějí moderovat, tak moderují. A v Událostech zbyli reportéři elévové -to přece nedává smysl! Výrazné osobnosti zůstaly jen v zahraniční rubrice v osobách zahraničních reportérů. Ale jinak se Události rozpadly pod rukama, pustil se Moravec opět do současného vedení zpravodajství ČT.

BRAND24

Roman Bradáč společně s šéfredaktorem ČT 24 Karlem Novákem připravovali podle Moravce vznik dvou paralelních hlavních zpravodajských relací, které by vysílala ČT 1 a ČT 24. Hlavně doufám, že spadne pod stůl nápad současného vedení, že by se Události měly zkrátit na 15 minut a vytvořila se zpravodajská relace na Čtyřiadvacítce. Pokud má mít ČT 1 smysl, musí mít velké zprávy, dodal. Novák v dřívějším rozhovoru pro DigiZone.cz plán na dvě relace potvrdil, zároveň ale řekl, že konečné rozhodnutí bude na novém generálním řediteli ČT.

Moravcova vyjádření pro tisk považuje Novák za neetická. Když pominu fakt, že pro Události pracují ti nejzkušenější reportéři, jejichž práci mimochodem využívá i Václav Moravec ve svém pořadu, tak je nepřijatelné, aby z pozice moderátora snižoval kredit zpravodajské ČT 24 a České televize jako celku. Mrzí mě to hlavně za redaktory, kteří dnes a denně při své práci oslovují elity české společnosti a takováto vyjádření jejich postavení znevažují, řekl šéfredaktor ČT 24 serveru DigiZone.cz.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).