Hlavní navigace

V září by měla odstartovat Z1 v nové podobě

15. 8. 2009
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

 Autor: 377758
TÝDENNÍ REVIZE - Ve stejné podobě ale s novou koncepcí by měla od září pokračovat zpravodajsko-publicistická televize Z1. Její nový ředitel Zdeněk Šámal z ní chce udělat televizi o byznysu. S podobnou myšlenkou před časem přišel i server Digizone.cz, teď se možná dočká realizace. Česká televize začíná testovat HD vysílání a Český rozhlas se připravuje na volbu nového ředitele. Podívejme se i na další důležité události tohoto týdne.

Televize Z1 od září jako byznysová televize, Tachecí odchází na Primu

Zpravodajský kanál Z1 by měl projít v nejbližší době restrukturalizací. Ze zpravodajsko-publicistické televize by se měl stát kanál zaměřující se na pole byznysu. Hospodářských novinám to řekl ředitel stanice Zdeněk Šámal, který přišel do televize, aby ji ozdravil pomocí drastických rozpočtových škrtů. Součástí toho je i přechod na upravený formát televize. Z vysílacího schématu mají zmizet náročné pořady a nahradí je například aktuální diskuse. Paradoxně z televize odchází nejvýraznější osobnost, moderátorka Barbora Tachecí, která přestupuje do konkurenční Primy, kde bude mít novou aktuální talkshow Fakta Barbory Tachecí. Její dosavadní relace Interview B.T. by se měla změnit na Interview Z1 a pokračovat s novým vizuálem.

Lukáš Polák: Televize Z1 chystá od září změny v programovém schématu
Lukáš Polák: Tachecí na Primě potvrzena. Bude moderovat Fakta

Sama Tachecí se rozhodla využít nabídku televize Prima, která rovněž šetří. Nová šéfredaktorka zpravodajství Jitka Obzinová prý dostala za úkol snížit náklady ve zpravodajství až o polovinu. I proto se minutáž Zpráv TV Prima zkrátí a část vysílacího času vyplní právě nový pořad Barbory Tachecí. Diváci ji uvidí na obrazovkách Primy každý všední den od 19.15, a to počínaje 1. září. Moderátorka si bude do studia zvát osobnosti z politického a veřejného života a diskutovat s nimi na aktuální téma. Celý zpravodajský projekt bude nyní koncipován hlavně jako předvolební speciál.

Barbora Tachecí

Nejvýraznější tvář televize Z1 Barbora Tachecí přechází na Primu.

Začalo výběrové řízení na nového ředitele Českého rozhlasu

Kontrolní orgán veřejnoprávního rozhlasu, Rada ČRo, ve středu na mimořádném zasedání vyhlásila výběrové řízení na nového generálního ředitele. Uzávěrka přihlášek je do konce srpna. O dva dny později pak otevřou radní obálky kandidátů a jejich první hodnocení přijde na řadu 23. září. Inzerát na nového šéfa rozhlasu se objeví v několika denicích, například MF Dnes a Právu.

Do druhého kola, které bude veřejné a uskuteční se 30. září, postoupí ti kandidáti, kteří splní základní požadavky radních. Mezi těmito požadavky jsou například negativní lustrační osvědčení, vysokoškolské vzdělání, prokázání manažerských schopností, trestní bezúhonnost, znalost světového jazyka či české občanství. Na zvolení ředitele veřejnoprávního rozhlasu má rada čas do 22. října. Do té doby ho povede dočasný šéf Richard Medek, který se však netají tím, že by chtěl ve funkci dále pokračovat.

Lukáš Polák: Výběrové řízení na ředitele ČRo začalo, šéfem rozhlasu chce být i Medek
Lukáš Polák: Podívejte se, jaké požadavky musí splnit kandidát na generálního ředitele ČRo

Richard Medek - 1

Vážným kandidátem na post řádného ředitele Českého rozhlasu bude nepochybně i prozatimní ředitel Richard Medek, který hodlá kandidovat. Foto: Ivana Dvorská, Digizone.cz.

ČT spouští neveřejné testy HD vysílání na satelitu

Příští pondělí by mělo začít neveřejné testovací vysílání prvního programu České televize ve vysokém rozlišení na satelitní pozici 23,5 st. východně. Test má prověřit celý distribuční řetězec – od vysílacího studia, přes kódování satelitního signálu až po šíření programu optickou trasou do německého Usingenu. Program ČT 1 HD bude vysílat na stejné frekvenci, kde kdysi dočasně vysílala i sportovní Trojka Slovenské televize ve vysokém rozlišení. Signál ČT1 HD bude kódován systémem CryptoWorks a od prvního zářiového dne bude dostupný na kartách CS Link a Skylink registrovaných pro Českou republiku. Ve stejný den odstartuje toto vysílání i v nabídce největšího tuzemského kabelového operátora UPC Česká republika.

Juraj Koiš: První neveřejné testy ČT 1 HD na satelitu příští týden
Lukáš Polák: ČT HD bude vysílat pravděpodobně nejprve s nižším rozlišením

Samotná UPC ale nezařadí Českou televizi v HD do své satelitní platformy UPC Direct. První programy v HD kvalitě totiž plánuje nabídnout až v příštím roce. Využije k tomu kapacity, které nabídne její nová satelitní pozice 0,8/1 st. západně. Na stejné pozici může spolupracovat i s dalšími vysílateli, kteří využívají tu samou pozici i pro šíření programů v HD. Jde například o skandinávskou platformu Canal Digital, která šíří například Eurosport HD, Discovery HD, Animal Planet HD, History HD, National Geographic HD nebo Voom HD. UPC tak může díky přestěhování na novou pozici brzy dohnat konkurenční výhodu Skylinku nebo CS Linku. Obě tyto platformy už zahájily vysílání programů v HD.

Juraj Koiš: UPC Direct plánuje HD programy v příštím roce

TV ČT loga všech programů 2007

Co nabídne ČT 1 HD ze satelitu? Kromě kvalitního obrazu i prostorový zvuk

Vysílání České televize ze satelitu přinese divákům nejen kvalitní obraz, ale také zvuk. Veřejnoprávní televize se totiž rozhodla, že svou taneční show Duety, která navazuje volně na podobně laděné StarDance, odvysílá s prostorovým zvukem. ČT chystá prozatím jen několik pořadů ve formátu HDTV, takže vysílání bude ze začátku skromné, na kvantitu se chce zaměřit až v budoucnu. Podrobnější informace přinášíme zde.

Slovenské DVB-T vysílání ovládne jediná firma – Towecom

Slovenský Telekomunikační úřad včera vyhlásil vítěze výběrových řízení na provozování dvou komerčních a jednoho veřejnoprávního multiplexu zemského digitálního vysílání DVB-T. Absolutním vítězem se stal Towercom, který bude provozovat všechny vypsané multiplexy protože nejlépe vyhověl požadavkům tendru. Server Digizone.cz o tom informoval mluvčí slovenského úřadu Roman Vavro.

Regulátor slovenského digitálního éteru tak uzavřel druhý tender na provozovatele DVB-T multiplexů. Ten první koncem minulého roku zrušil a vypsal nové řízení. Záhy se objevily úvahy, že nový tendr je „šitý na míru“ pro jednu společnost, která dokáže nejlépe splnit všechny podmínky. S podobnou rétorikou se ozval i bývalý předseda úřadu Branislav Máčaj, který uvedl, že soutěž má předem jasného vítěze. Že úřad dal váhu formálním kritériím, které nelze objektivně zhodnotit a které umožní zvolit předem určeného zájemce. Zajímavé je, že předpovědi o drtivém vítězství Towercomu se nakonec přece jen vyplnily. Další uchazeči zatím nedostanou nic.

Juraj Koiš: Towercom bude na Slovensku provozovat všechny vypsané multiplexy

Vysílač Velká Javorina celek

Slovenský vysílač Veľká javorina, který slouží i pro potřeby českých televizí. Foto: David Kříž

Stručně

Moderátor Jan Kraus nesouhlasí s tím, jak Česká televize v létě opakuje ním moderovaný pořad Uvolněte se, prosím. Poté, co televize požádala o výměnu reprízy kontroverzního vydání s političkou Kateřinou Jacques měl přijít další zásah. ČT si prý nepřeje ani reprízu pořadu s primátorkou Chomutova Ivanou Řápkovou, která na sebe upozornila tím, že poslala na neplatiče pokut a poplatků exekutory. Ti pak ihned po výplatě sociálních dávek dlužníkům peníze zabavovali. Kraus s tímto postupem nesouhlasí a znovu vyhrožuje, že z televize odejde. Programová ředitelka televize Kateřina Fričová to považuje za umělou kauzu.

Juraj Koiš: Jan Kraus kritizuje ČT za volbu repríz, televize nesouhlasí
Kateřina Fričová: Reakce ředitelky programu České televize Kateřiny Fričové na prohlášení Jana Krause

VIP blogy, prostor pro výměnu názorů osobností z oboru televizního a rozhlasového vysílání, včetně zástupců regulačních orgánů a manažerů projektů digitalizace, spustil ve středu server DigiZone.cz. Čtenáři tuto novinku najdou v pravé navigační liště na hlavní straně DigiZone.cz, případně na vlastní homepage blogů na adrese http://blog.di­gizone.cz.

Redakce: DigiZone.cz spustil zkušební provoz VIP blogů

Budou-li se chtít televize v budoucnosti na trhu prosadit, nutností je vysílání ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV). Pro červencový bulletin společnosti SES Astra to uvedl generální ředitel televize Nova Petr Dvořák. Pokud mluvíme o digitální televizi, pak HD kvalita je jediným možným cílem všech, kteří se na televizním trhu chtějí v budoucnu prosadit, uvedl Dvořák. Televize Nova je přitom v oblasti HDTV v současné době, co se českých stanic týká, leaderem. Prostřednictvím několika distribučních tras šíří svůj hlavní kanál a nedávno se k němu přidala také sportovní stanice Nova Sport.

Lukáš Polák: HDTV bude v budoucnu nutností, myslí si šéf televize Nova

Action Star - Digi TV

Ukázka z vysílání kanálu Action Star. Screenshot: Lukáš Polák

Rumunská multiregionální platforma Digi TV působící také na českém trhu začala v úterý na svém novém transpondéru, který doposud obsahoval pouze testovací obrazce (monoskopy), testovat vysílání prvních kanálů. Objevil se signál tří stanic, jejichž názvy jsou Action Star, Comedy Star a Cine Star.

Lukáš Polák: Satelitní platforma Digi TV testuje nové kanály

Měla by zůstat reklama na obrazovkách veřejnoprávní televize i po roce 2012? Staronový ředitel Jiří Janeček přišel s představou, že by reklama měla televizi zůstat, ale výnosy z ní by šly jinam. Zástupci mediálních agentur podobný nápad vítají, proti jsou televize Nova i Óčko.

Juraj Koiš: Reklama České televizi může i nemusí zůstat, má pro i proti
Jan Potůček: Agentury vítají návrh na zachování reklamy v ČT, proti je Óčko
Lukáš Polák: Proti reklamě na České televizi je také Nova

Ředitel sekce zpravodajství a publicistiky televize Nova Martin Ondráček v úterním rozhovoru serveru Digizone.cz hovořil také o možnostech pořadu Na vlastní oči, jehož vysílání je v současné době pozastaveno, nebo o potenciálu projektu zpravodajské televize Nova news, se kterou se Nova kdysi ucházela o vysílací licenci.

Jan Potůček: Martin Ondráček: Nova by měla dostat metál za to, že přivedla lidi k internetu
Lukáš Polák: Nova News by vysílat mohla, ale ne za současné situace

Britský energetický dodavatel EDF nabízí svým zákazníkům set-top-box pro příjem digitálního vysílání s vestavěným rekordérem. Zvláštností tohoto set-top-boxu je ale funkce, která umožňuje posílat dodavateli informace ohledně spotřeby elektrické energie v domácnosti. Tyto údaje se pak zobrazují každému zákazníkovi v rámci menu set-top-boxu.

Juraj Koiš: Set-top-box jako měřič spotřeby elektrické energie

Prima - Premier League - studio

Pohled na studio, kde se lokalizují přenosy anglické Premier League.

Televize Prima prostřednictvím svého „mužského“ kanálu Prima Cool odstartuje třetí sezonu vysílání fotbalové Premier League. Jedna z nejlepších ligových soutěží v Evropě začíná dnes a na Prime Cool se bude objevovat každý týden v sobotu od 15.40 až do května 2010.

Juraj Koiš: Premier League vstupuje do třetí sezony na Primě

Moderátorka Mirka Čejková, která tvořila s bývalým šéfredaktorem zpravodajství televize Prima Pavlem Zunou dvojici ve večerní relaci komerční dvojky, ve zpravodajství končí. Prima redukuje počet dvojic ve svých hlavních zprávách ze tří na dvě. Pavel Zuna zas odmítl post mluvčího Českomoravského fotbalového svazu. Nová funkce prý nešla sladit s jeho dalšími povinnostmi a závazky.

Lukáš Polák: Po Pavlu Zunovi končí ve zpravodajství na Primě i Mirka Čejková
Juraj Koiš: Pavel Zuna odmítl post mluvčího fotbalového svazu

BRAND24

Německu by měl brzo odstartovat kanál, který bude zaměřený na pořady z historie tamní fotbalové Bundesligy. Jeho provozovatelem by byla Německá fotbalová liga, která chce vytvořit stanici obsahující archiv 36 profesionálních klubů. Kanál už má také svůj název – Bundesliga History Channel.

Lukáš Polák: V Německu odstartuje kanál věnovaný historii Bundesligy
Juraj Koiš: Ze slovenské STV Trojky se stává archivní kanál

Jaká je podle vás nejzásadnější událost tohoto týdne?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor byl šéfredaktorem severu Digitálně.tv, oficiálního státního informačního webu k přechodu na digitální televizní vysílání. V minulosti vedl internetové deníky RadioTV.cz a RadioTV.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).