Hlavní navigace

V multiplexu B se objevila Nova HD

17. 10. 2007
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 322915
17. 10. 2007

Televize Nova se ve vysokém obrazovém rozlišení (HD) dostala do zemského digitálního vysílání v Česku. Novu HD ve svém multiplexu B ode dneška nabízí společnost Czech Digital Group (CDG). Server Parabola.cz o tom informoval Jiří Rajdus, manažer projektu firmy CDG. Na DigiZone.cz jsme si toto sdělení ověřili, diváci v Praze a okolních středních Čechách naladí v multiplexu B (kanál 46) nově pozici Nova HD-test.

Testovací vysílání TV Nova v MPEG-4/HD bylo spuštěno mezi 10. a 11. hodinou, řekl Rajdus pro Parabolu.cz. Vysvětlil zároveň, jak se společnosti, která už přes pět let testuje digitální vysílání bez výměny technologie, podařilo zpracovat modernější formát MPEG-4: Vysíláme zatím zkušebně ze zapůjčených kodérů na MPEG-4. V současné době má TV Nova v HD kapacitu 10,5 Mbit/s v­četně zvuku.

BRAND24

Novu HD mohou přijímat všichni majitelé set-top-boxů a digitálních televizorů, kteří žijí v oblastech pokrytých signálem multiplexu B. Pokud ale nemají přijímače vybavené na HDTV a MPEG-4, uslyší pouze zvukovou stopu. První televizor se zabudovanou podporou MPEG-4 uvedla do volného prodeje v srpnu letošního roku společnost Sony, set-top-boxy pro stejný účel se prodávají od letošního září. Zatím jde o dva modely od firem Homecast a Topfield. Příjem MPEG-4 umožňují ale také kombinované IPTV/DVB-T digitální přijímače iCan, které svým zákazníkům služby O2 TV dodává Telefónica O2.

Jako první nabídla Novu HD ve svém IPTV společnost Mattes AD, a to už v neděli 14. října. Jejích služeb mohou ale využít jen zákazníci z Frýdku-Místku, Frenštátu pod Radhoštěm, Frýdlantu nad Ostravicí a z pražského sídliště Nové Butovice.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).