Hlavní navigace

V multiplexu 3 odstartuje brzy další celoplošná i regionální televize

17. 12. 2011
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 115393
TÝDENNÍ REVIZE - Digitální plnoformátová televize Pohoda, která bude určena především nejmladším divákům, uskutečnila další krok ke startu svého vysílání. Radu pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) požádala o vydání licence pro pozemní digitální vysílání a ta jí vyhověla. Pohoda by ovšem neměla být jediným kanálem, který se v budoucnu v multiplexu 3 objeví. V některých regionech odstartují i nové televize, která dříve patřily do sítě R1 televize Prima. Došlo také k transformaci kanálu Filmbox Extra na Filmbox Plus.

TV Pohoda získala licenci pro digitální pozemní vysílání

Řádnou licenci pro celoplošné zemské digitální vysílání na 12 let získala od Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) dětská TV Pohoda, na kterou stojí majitel ostravského Rádia Čas Radim Pařízek. Potvrdila to předsedkyně RRTV Kateřina Kalistová. Radní licenci udělili v úterý na svém vůbec posledním zasedání v letošním roce. Oficiálně to potvrdí dnes tiskovou zprávou. TV Pohoda už sice jednu licenci letos na podzim získala, šlo však pouze o kompenzační licenci určenou původním vítězům licenčního řízení z let 2004 až 2006 na prvních šest digitální televizí v Česku, která platila pouze do konce procesu televizní digitalizace. Na základě této licence by tedy TV Pohoda mohla vysílat jen do 11. listopadu letošního roku. Pařízek proto požádal o novou licenci a RRTV mu dokonce vrátila padesátitisícový správní poplatek za vydání předchozí kompenzační licence, kterou nestihl využít.

Jan Potůček: Pařízkova TV Pohoda získala řádnou licenci pro DVB-T vysílání

Filmbox Extra skončil, odstartoval Filmbox Plus

V noci ze čtvrtka na pátek došlo k avizované změně u filmové a produkční společnosti SPI International. Stanice Filmbox Extra skončila a její vysílání nahradil „nový“ program Filmbox Plus. V praxi se toho ale příliš nezměnilo. Nové je pouze logo, které je nyní na obrazovce velice dominantní a svou velikostí je poměrně rušivé. Identifikátor stanice je umístěn do pravého horního rohu. Z České republiky však nezmizel Filmbox Extra úplně. Satelitní služba freeSAT by UPC Direct ho nabízí ve své nabídce ve verzi s jedničkou u loga. Jedná se o odlišný program, než kterým byl klasický Filmbox Extra, přesto čerpá ze stejné videotéky. V České republice jsou tedy v tuto chvíli z portfolia kanálů SPI International dostupné stanice Filmbox, Filmbox Plus, Filmbox Extra 1, Filmbox Family a Filmbox HD. S výjimkou rodinného kanálu vysílají v tuto chvíli všechny z nich širokoúhle.

Filmbox Plus screenshot

Filmbox Extra je minulostí. Odstartoval Filmbox Plus. (Screenshot: Lukáš Polák, DigiZone.cz)

Lukáš Polák: Stanice Filmbox Extra se změnila na Filmbox Plus

Server Novy Voyo přišel s novou cenovou politikou

Internetoví uživatelé, kteří chtějí získat přístup k veškerému obsahu serveru Voyo.cz, mohou nyní zaplatit pouze 189 korun měsíčně a o víc už se starat nemusejí. Za tuto cenu se jim otevře možnost využít databáze českých i zahraničních filmů, seriálů, pořadů TV Nova a sportovních přenosů. Vše bude navíc divákům k dispozici bez jakýchkoliv reklam. O přípravě tohoto balíčku už vás server DigiZone.cz informoval začátkem listopadu. Již nyní knihovna obsahuje více než stovky titulů a každý čtvrtek budou do nabídky přibývat další filmy a seriály. V současnosti spolupracujeme s pěti desítkami nezávislých producentů, lokálních i zahraničních distributorů a jednáme s mnoha studii a televizními stanicemi, abychom v blízké budoucnosti mohli do výběru zahrnout i jejich tituly. Jako dárek jsme navíc pro naše uživatele připravili přístup k vybraným titulům zdarma po dobu jednoho týdne, přiblížil vedoucí internetové sekce televize Nova Pavel Krbec. Důležitou skutečností je také to, že v balíčku jsou obsažena i internetová práva pro hokejové soutěže KHL a NHL.

Voyo.cz - nová podoba 2011

Nová podoba videoserveru Voyo.cz. (Zdroj: TV Nova)

Lukáš Polák: Nova nabízí na Voyo.cz přístup ke kompletnímu obsahu za 189 korun
Jan Potůček: Voyo.cz sleduje přes Viera Connect u televizí Panasonic už 25 tisíc diváků
Jan Potůček: Nové Voyo.cz mělo po spuštění problémy. Nechodily přístupové kódy

Stručně

Pokud se Regionální televizní agentuře (RTA) nepodaří uhájit společné vysílání jejích regionálních studií s televizí Prima i po Novém roce, mohlo by to vést k jejich zániku a o práci by přišlo až 70 zaměstnanců RTA. Podle agentury ČTK to dnes novinářům v Českých Budějovicích řekl výkonný ředitel RTA Pavel Zuna. Firma podle něj trvá na zachování modelu připojování studií RTA do celostátního vysílání Primy, který jim garantují jejich licence.

Jan Potůček: Pavel Zuna: Zánik RTA by stál práci 70 zaměstnanců v šesti krajích
Lukáš Polák: RTA pořáda tiskovky k problematice připojování do vysílání Primy
Lukáš Polák: Prima podává trestní oznámení a civilní žalobu na RTA kvůli regionům
Jan Potůček: RTA: Trestnímu oznámení Primy na nás se musíme jenom smát
Jan Potůček: Nový šéf představenstva RTA pracuje pro majitele PPF Petra Kellnera

Síť regionálních televizí R1, kterou kontroluje společnost Regio Media provázaná s televizí Prima, přichází o dalšího člena. Po severočeské televizi TV Genus z ní odchází také západočeská Zak TV. Informací potvrdil serveru DigiZone.cz výkonný ředitel stejnojmenné společnosti Jindřich Marek. TV Genus a Zak TV odcházejí ze sítě R1 k 1. lednu 2012. Zároveň skončí jejich připojování do Primy love.

Lukáš Polák: Západočeská Zak TV vystupuje ze sítě R1. Bude samostatně v multiplexu 3

Bez povšimnutí médii, jež se věnují digitální televizi, prošla už dva a půl měsíce stará změna, která se udála u satelitní služby Skylink. Od 1. října už ji neřídí výkonný ředitel Jaromír Glisník. Místo toho je Glisník členem představenstva společnosti TradeTec, která rozhoduje o krocích tohoto operátora. Prakticky se ale v podstatě nic nezměnilo, uvedl pro DigiZone.cz Glisník.

Lukáš Polák: Jaromír Glisník už není výkonným ředitelem satelitní služby Skylink

Jaromír Glisník 500

Jaromír Glisník už není výkonným ředitelem Skylinku. Stále je ale jeho vrcholným představitelem. (Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz)

V době, kdy propouští desítky zaměstnanců z redakcí zpravodajství, tiskové agentury Mediafax a internetového portálu tn.cz, vypsala televize Nova konkurz na reportéra živých vstupů pro Televizní noviny. Požaduje po něm návrhy, přípravu a zpracování příspěvků do zpravodajských pořadů, samostatné připravování reportáží, objektivní a nestranný přístup k událostem a ověřování zdrojů informací. Vyplývá to z nabídky zveřejněné na webu Novy.

Jan Potůček: Nova vypsala konkurz na reportéra živých vstupů do zpravodajství

BRAND24

Knihu o zahájení pravidelného televizního vysílání v tehdejším Československu vydává těsně před Vánoci nakladatelství Havran. Autorem více než dvousetstránkového titulu „1. 5. 1953 – Zrození televizního národa“ je Martin Štoll. Kniha nepopisuje jen samotný začátek televizního vysílání v Československu, ale také přípravy, které mu předcházely, včetně prvních plánů z třicátých let minulého století.

Jan Potůček: Vychází kniha o začátku televizního vysílání v Československu

Nejzásadnější událost tohoto týdne byla (je):

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).