Hlavní navigace

V Brně bude nakonec vysílat Regionální síť 13, její výkon je však minimální

12. 3. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Regulátor českého telekomunikačního éteru je v poslední době v oblasti koordinaci pro menší DVB-T multiplexy velice aktivní. Nejzajímavější příděl z poslední doby je ten pro Prahu.

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) nakonec povolil pro Brno regionální síť s číslem 13 a nikoliv 9, jak původně uváděl ve své elektronické databázi. Vyplývá to z aktuálních změn, které v přehledu lokálních multiplexů regulační orgán provedl. Původně měla brněnská regionální síť vysílat na kanálu 37 výkonem 1 kW z lokality Jihlavská. Nyní je síla vysílače nižší. Výkon byl snížen desetinásobně, tedy na pouhých 100 Wattů. Polarizace se nezměnila, zůstává tedy nadále horizontální.

BRAND24

Z ARCHIVU: V Brně by měla začít vysílat Regionální síť 9. Příděly dostaly od ČTÚ i další multiplexy

Kdo se v novém multiplexu objeví, je možné pouze spekulovat. Regulátor se k uděleným oprávněním odmítá vyjádřit. V poslední době je ČTÚ v oblasti koordinací nových lokálních multiplexů poměrně aktivní. Nejen, že jich už 13 přidělil, ale navíc došlo v průběhu posledních týdnů i k několika změnám v multiplexech, které by měly být spuštěny. Nejzajímavějším kmitočtovým přídělem za poslední dobu je ten v Praze, k němuž se přihlásily České Radiokomunikace. Ty chtějí provozovat lokální 5kW multiplex přímo ze Žižkova.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).