Hlavní navigace

Ústup amerických blockbusterů, postoj placených platforem k přechodu na DVB-T2 a hokejové mistrovství

7. 5. 2016
Doba čtení: 9 minut

Sdílet

 Autor: archiv
TÝDENNÍ REVIZE – Programový ředitel TV Prima Roman Mrázek slibuje posílení vlastní tvorby, UPC věští další oslabení pozemní platformy a Česká televize zbrojí na mistrovství světa v hokeji.

Roman Mrázek: Na americké filmy kouká stále méně diváků, prioritou je vlastní tvorba

Jednotlivé kanály rodiny Prima musí podle programového ředitele Romana Mrázka tvořit dohromady jeden celek a navzájem se doplňovat. Náš hlavní kanál je z principu věci postaven na vlastní tvorbě a i do budoucna na ní chceme stavět ještě více. Primárně akviziční je Prima love, která se dnes profiluje hlavně skrze krimi a detektivní seriály, popisuje Mrázek. Prima love podle Mrázka už dlouho není kanálem pro ženy. Jsme malá země, a když začnete jakýkoli televizní program úzce specializovat, připravíte se o značnou část publika, myslí si Mrázek

V tomto ohledu je specifická Prima Cool. Cool je od začátku koncipován jako mladý, trendový kanál a takovým chceme, aby zůstal i nadále, vysvětluje Mrázek. Třeba Max se podle něj začíná profilovat jasně jako filmový kanál, i když ho Prima spouštěla spíše ve smíšeném režimu a filmy nebyly tím jediným, co tvořilo jeho programovou skladbu. Do budoucna bude ale Max čím dál více filmovější, tento koncept se nám osvědčil a diváci na něj slyší, plánuje Mrázek.

Pokračování rozhovoru čtěte v prémiové sekci DigiZone.cz.


Autor: Karel Choc

Programový ředitel FTV Prima Roman Mrázek

Placené platformy prorokují další oslabení pozemního vysílání

Podle zástupce největšího českého kabelového operátora se diváci v souvislosti s přechodem na DVB-T2 dostanou do situace, kdy budou zvažovat, co jim vlastně přechod může přinést, a budou zároveň zvažovat rozdílné možnosti. V přechodu na DVB-T2 tak tiskový mluvčí českého UPC David Frodl vidí potenciál i pro přechod zákazníků k jejich televizi. Aktuálně je ale podle něj předčasné odhadovat, o jak velkou část se bude jednat.

Co se týká technologie DVB-C2, v tuto chvíli není podle Frodla vůbec důvod o ní uvažovat. Její výhodou je pouze vyšší kompresní poměr, který v tuto chvíli vzhledem k dostatečné kapacitě našich sítí není třeba navyšovat, myslí si Frodl. Aktuálně UPC zvažuje možnosti, které by jeho divákům přinesly obraz ve 4K. Na trhu ale ještě není ani dostatečně vysoká penetrace televizorů s tímto obrazem, ani dostatečný počet kanálů s atraktivními tituly v požadovaném množství. Nicméně o vysílání obsahu ve 4K do budoucna uvažujeme pro videotéku My Prime, dodává Frodl.

UPC se na přechod na DVB-T2 těší, prý jim přiláká další diváky

UPC spouští podporu pro Chromecast a Apple TV a umožní vzdálené nahrávání


Autor: UPC Česká republika

Tiskový mluvčí českého UPC David Frodl

Česká televize představila podobu přenosů z hokejového mistrovství světa

Od pátku 6. května až do neděle 22. května bude program ČT Sport patřit především fanouškům hokeje. Z nadcházejícího mistrovství světa v Rusku nabídne stanice 54 utkání, z nichž 29 bude formou přímého přenosu. Kompletní živé vysílání všech 64 utkání pak najdete na webovém speciálu České televize na HbbTV, a to živě.

Webový speciál na adrese MShokej.cz spouští ČT už popáté. Důraz klade na aktuální zpravodajství, výsledkový servis a živé vysílání. Předností bude i jeho rychlost. Okamžitě po skončení přenosu totiž vydávají redaktoři portálu ČT Sport reportáž ze zápasu a ohlasy hokejistů, realizačního týmu i další novinky. Ty budou dostupné i prostřednictvím profilů na Facebooku, Twitteru, Google+ a nově také na Instagramu. Součástí stránek, které jsou dostupné i formou mobilní verze či skrze aplikaci ČT Sport na Androidu a iOS, budou i blogy expertů a redaktorů ČT.

ČT nabídne hokej na několik způsobů. Kompletně živě, přes web a HbbTV

O2 navyšuje kvůli hokeji rychlost připojení

Během Mistrovství světa v ledním hokeji dochází tradičně k velkému náporu na on-line přenosy. Společnost O2 se proto rozhodla navýšit rychlost připojení své streamovací platformy do národního propojovacího uzlu NIX.CZ. Díky tomu bude moci přenášet mnohem větší objemy dat. Celková kapacita se tak během šampionátu zdvojnásobí z původních 200 Gb/s na plných 400 Gb/s.

Navýšená kapacita mezi společností O2 a NIX.CZ umožní distribuci signálu nejen k našim koncovým zákazníkům, ale i do sítí ostatních českých providerů, a to s dostatečnou rezervou i v okamžicích největší špičky provozu, vysvětluje Tomáš Křešťák, který v O2 zodpovídá za fixní služby. Předpokládáme, že během hokejových zápasů bude překonán rekord z přenosů fotbalových utkání i březnového Mistrovství světa v biatlonu, dodává Křešťák.

O2 kvůli hokeji výrazně posiluje přenosovou kapacitu

RTVS změnila složení veřejnoprávního multiplexu, diváci budou moci sledovat hokejové mistrovství v HD

Slovenští diváci si budou moci užít pozemní vysílání hokejového mistrovství světa v HD kvalitě. Rozhlas a televize Slovenska změnila skladbu veřejnoprávního multiplexu, v DVB-T síti veřejnoprávního vysílatele se objeví i Dvojka v HD rozlišení. Změna skladby veřejnoprávního multiplexu platí od dnešního dne a bude platit natrvalo. DVB-T síť aktuálně pokrývá kolem 97 procent slovenského území, HD vysílání druhého kanálu mohli doteď přijímat pouze předplatitelé satelitní, kabelové a IPTV televize.

RTVS spustilo HD vysílání obou svých kanálů v pozemním multiplexu

Pořadí nejposlouchanějších rozhlasových stanic se nemění

Nejposlouchanější rozhlasovou stanicí zůstává Impuls, který týdně poslouchá 1,907 milionu posluchačů, což znamená oproti poslednímu měření lehký pokles o šest tisíc posluchačů. Na druhém místě se drží Evropa 2 s 1,677 milionu posluchačů, tedy o deset tisíc více než při minulém měření, a na třetím místě Frekvence 1, kterou ladí 1,604 milionu posluchačů týdně, o tři tisíce posluchačů více než v minulém měřeném období.

Český rozhlas Radiožurnál pak vykázal 1,438 milionu posluchačů, což je o 36 tisíc posluchačů méně než v minulém období. V denní poslechovosti si pak nejvíc polepšila Frekvence 1, která narostla o pět tisíc posluchačů, a Radiožurnál, který si polepšil o tři tisíce.

Frekvence dotahuje Evropu, Radiožurnál v týdenní poslechovosti ztrácí

Radioprojekt: Pořadí na prvních místech se nemění, posílení poslechovosti hlásí F1

Aplikace RadioMetrics přináší nově data s aktuální poslechovostí rádií

Jitka Fürst rezignovala z osobních důvodů na post ředitelky Evropy 2


Autor: Lagardere Active

Nový vzhled aplikaace RadioMetrics

Novinky u placených platforem

Jeden z našich čtenářů připravil vyčerpávající srovnání některých IPTV služeb dostupných na českém trhu. T-Mobile TV přidal do své programové nabídky několik nových kanálů, O2 TV spustila masivní kampaň, v rámci které poskytnou zájemcům set-top box na dva měsíce zdarma.

Srovnávací studie televizí IPTV se zaměřením na O2 TV a T-Mobile TV

O2 Sport nabídne živé přenosy ze závodů cestovních vozů DTM


Autor: Wikimedia

Závody silničních vozidel DTM

Předběžné termíny vypnutí SD kanálů na platformě Skylink

Na setkání s prodejci Skylinku představilo jeho vedení předběžný plán vypínání kanálů bežících v MPEG-2. Jak ale upozorňuje šéf Skylinku Jaromír Glisník, finální plán zatím neexistuje a termíny se stále mění. Informace, které citujete, byly představeny na setkání s prodejci Skylinku. Vysvětloval jsem, že se jedná o hrubý předběžný plán a že prodejci nemají nic z toho zveřejňovat, protože zcela jistě dojde ke změnám, uvedl pro DigiZone Glisník.

Kdy Skylink vypne MPEG-2/SD kanály? Termíny zatím nejsou konečné


Autor: DigiZone.cz

Jaromír Glisník, šéf Skylinku

4K vysílání a možnosti příjmu v České republice

Jak jsme vás minulý týden informovali, České Radiokomunikace (ČRa) spustily experimentální vysílání v pozemním DVB-T2 s kódováním H.265/HEVC v rozlišení Ultra HD (4K). Stále se ale také odehrávají i testy zaměřené na vyzkoušení nejrůznějších vysílacích parametrů v běžném HD, což je také vidět z odfocených snímků z OLED televizoru LG Signature G6.

Obsah (v případě 4K, protože jinak jde například i o smyčku České televize a slovenské RTVS) poskytuje společnost SPI International pod značkou „FunBox 4K“ a možná si vzpomínáte, že jsme tento kanál, resp. jeho obsah, vyzkoušeli v podobě streamovaného Ultra HD už v polovině minulého roku na rychlé lince UPC. Nabízí jak resamplované 4K pořady, tak ty, které jsou ve 4K přímo natáčené a zpracovávané.

Experimentální vysílání v DVB-T2/HEVC na LG Signature OLED G6

První dojmy z OLED novinky od LG

Televizor LG OLED65G6V zkoušel náš redaktor Bohumil Herwig během několika hodin přímo u zastoupení LG, a nejde tudíž o tradiční recenzi, nýbrž jen o takový „první pohled“. Je to ale jediné možné, protože přebírat by si ji u sebe doma rozhodně netroufl. A to ani ne tak kvůli ceně, jako spíše kvůli návrhu. I když dorazí kompletně složená, vyjmout ji z balení není nic triviálního a obával by se i přepravy. V každém případě, pokud byste do něčeho takového investovali, nikdy nelitujte peněz a objednávejte zásadně pouze tam, kde vám televizor přivezou, vybalí a nainstalují. A ideálně také kalibrují a předvedou pochopitelně jeho bezchybnou funkci. To vše se zárukou, protože jinak jsou to peníze vyhozené do luftu.

LG Signature OLED aneb LG OLED65G6V aneb První pohled na zázrak

Čínský Hisense zahájil v Plzni výrobu televizorů

Na český trh vstupuje nová značka televizorů, Hisense. Původně už tu měla být před několika měsíci, ale vše pozastavila. Nabídne totiž rovnou kolekci 2016/17. Na adrese Hisense.cz najdete webové stránky výrobce s výrazným oznámením o sponzorství fotbalového Euro 2016. Web sice ještě nepracuje úplně a některé volby, například odběr novinek či tiskové zprávy, jsou nefunkční, ale většina odkazů na prodejce už jede.

Najdete tu tak zmiňovanou síť Expert Elektro, dále pak Alzu a Levné elektro. Je tu ale i zatím nefunkční odkaz na Mall. Všichni tři prvně jmenovaní prodejci už v nabídce televizory značky Hisense mají, a pokud zabrousíte na stránky Mall.cz, uvidíte, že i zde je celá řada výrobků. A protože už jsme s lokálním zastoupením Hisense domluveni na zápůjčkách, snad už se brzy dočkáme.

Čínský Hisense vstoupil na náš trh. Jeho 4K TV startují na 13 tisících

Recenze 4K set-top boxu Evolveo Android Box Q5 4K RX

Zatímco testovaný box Evolveo Android Box Q5 4K je postaven na OS Android 5.1 a díky dodávanému dálkovému ovladači míří především na video, resp. IPTV/VoD, verze Q5 4K RX nabídne v podstatě počítač. Je už bez dálkového ovladače, ale zato s „tlačítkem Start“ à la klasické Windows a také s běžnou pracovní plochou. Právě na ní opět instalujete aplikace, včetně například herních a multimediálních.

Tipy C

Operační systém Android 5.1 vystřídal Remix OS, který je v podstatě jeho nadstavbou a dělá z drobné krabičky o rozměrech 120 × 120 × 20 mm s hmotnosti 220 gramů prý regulérní náhradu PC. Ovšem s multimediálními a herními ambicemi (samostatná grafika) a obvyklým přístupem do tržiště Google Play. A také s možností instalovat nejrůznější on-line videotéky a aplikace pro IPTV, což právě společnost Evolveo zdůrazňuje. Mj. mluví i o HBO GO, O2 TV, Netflixu či aplikacích České televize a třeba i slovenské JOJ.

Evolveo Android Box Q5 4K RX: univerzálně pro 2K/4K video i práci

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od roku 2016 do února 2019 vedl DigiZone.cz. Do redakce přišel z týdeníku Marketing & Media. V minulosti působil jako marketingový manažer Českého rozhlasu, redaktor týdeníku Strategie nebo reportér pořadu Občanské judo.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).