Hlavní navigace

Úroveň Událostí se nelíbí ani novým členům Rady České televize. Mluví o úpadku

12. 5. 2014
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Čtyři z šesti nových radních České televize serveru DigiZone.cz řekli, že současná podoba Událostí ČT je tristní a budou požadovat od vedení televize vysvětlení

A o jakých tématech se bude mluvit na Radě ČT?

Generálního ředitele České televize Petra Dvořáka čeká nepříjemná diskuse o hlavní zpravodajské relaci Události. Kritika zpráv, které se za Dvořáka přiblížily úrovni Televizních novin na Nově a Zpráv FTV Prima, se už neomezuje jen na mediální experty a sociální sítě. Události se nelíbí ani většině z šestice nových členů Rady ČT. Server DigiZone.cz v uplynulých týdnech podrobně zpovídal pět z šesti nových radních (rozhovor s šestým proběhne v nejbližších dnech) a hned čtyřem se nynější podoba hlavní zpravodajské relace nelíbí. Mluví o bulvarizaci, marginalizaci zpráv, zjednodušeném pohledu na svět a nesmyslném řazení témat.

Události se kvůli své okázalosti a teatrálnosti stávají stále častěji terčem veřejných vtípků. Naposledy si z nich utahoval moderátor Jan Kraus ve své Show na Primě, když si na červený divan pozval Martina Veselovského. Bývalému moderátorovi Událostí, komentářů se svěřil, že Události nesleduje, protože byl vždycky nervózní za moderátory, zda stihnou projít předem určenou trasu od pultíku k velkoplošné obrazovce. Rada ČT se však úrovní Událostí už dlouho nezabývala, naposledy ještě za předsedy Milana Uhdeho předloni prosadila, aby moderátoři přestali používat slogan „Jasné a spolehlivé“. Nyní se zdá, že hlavní zprávy ČT opět přijdou na přetřes.

Jan Bednář: Pryč s manekýnami a spotřebitelskými tématy

Pojďme se podívat na konkrétní výtky nových radních ČT. Jan Bednář považuje změny, kterými prošly Události od dubna 2012, za vizuální a povrchní. „Podstatou je poskytovat veřejnosti objektivní, seriózní informace,“ upozorňuje. „Mně přijde spíš protivné, když se tam procházejí moderátorky oblečené jako manekýnky na vysokých podpatcích a v kostýmech od mnoha návrhářů. Myslím si, že to do Událostí vůbec nepatří, to je do jiného pořadu. Zpravodajství má být úplné, seriózní, má tam být co nejvíce informací a nemá se orientovat na takové povrchní věci.“ Z konkrétních témat Bednářovi vadí četnější zastoupení spotřebitelských informací, které podle něj patří do úplně jiného pořadu.

„Pokud budu mít tu možnost, chci se zasazovat za větší serióznost a vyšší kvalitu zpravodajství, a nikoli takové „nafukování“. Spotřebitelská tématika samozřejmě lidi zajímá, ale dovedl bych si ji představit dejme tomu jako nějakou přílohu k Událostem nebo jako nějaký jiný samostatný pořad, který se bude zabývat výhradně touto tématikou. Ale nepatří to do hlavních politických zpráv,“ popsal Jan Bednář v rozhovoru pro DigiZone.cz. Vedení ČT podle něj chce, aby se Události zalíbily širšímu diváckému publiku. „Já si myslím, že tudy cesta nevede. Je to otázka pojetí Událostí,“ dodává. Prostřednictvím Rady ČT chce prosadit, aby zpravodajství ČT převzalo některé principy BBC, aby se jeho úroveň zlepšila. Čtěte celý rozhovor s Janem Bednářem.

Luboš Beniak: Události jsou plné zbytečných výplní

O něco shovívavější k úrovni Událostí ČT je další nový radní Luboš Beniak. „Třeba to, že moderátoři stojí místo toho, že by seděli, podle mě ani nestojí za diskusi,“ říká. Stejně jako Janu Bednářovi se mu ale nelíbí míra spotřebitelských témat v hlavní zpravodajské relaci ČT. „Jsou tam několikaminutové reportáže, které by patřily spíše do spotřebitelských magazínů. Ale tohle dělá ČT notoricky, to není novinka posledních dvou let,“ míní. Prodloužením stopáže Událostí se tyto „výplně“ podle Beniaka ještě znásobily: „Co předtím byla devadesátivteřinová zbytečnost, je dnes zbytečnost čtyřminutová.“

Luboši Beniakovi ani tak nevadí, že se Události poměřují s hlavními zprávami komerčních televizí, ani že přebírají jejich formu, spíše se mu nelíbí určitá zahleděnost ČT do sebe. „To, co se na České televizi změnilo nejméně, je její firemní kultura, která samozřejmě prolíná i do pořadů a především do zpravodajství a publicistiky. Mám dojem, že ČT je ve zpravodajství velmi uzavřená a velmi do sebe zahleděná. Až příliš. Takže by bylo prima, kdyby se tam objevili lidi, kteří řeknou, že král je nahý. A že tohle nikoho nezajímá,“ říká. Čtěte celý rozhovor s Lubošem Beniakem.

Vratislav Dostál: Rozdíl Událostí a ČT 24 je do očí bijící

Servítky si naopak nebere radní Vratislav Dostál, vedoucí domácí rubriky internetového Deníku Referendum. Události podle něj naprosto vybočují ze standardu zpravodajství České televize, který nabízí po celý den specializovaný kanál ČT 24. „Faktem je, že když se díváte celý den na zpravodajství ČT 24, najednou přijde sedmá hodina večer a jako kdybyste přepnul na jiný program. Cítím tam úplnou disproporci, ČT najednou ví, že chce konkurovat ostatním hlavním zpravodajským relacím. Zatímco celý den se poměřují s určitým standardem zpravodajských televizí v zahraničí, jakmile přijde sedmá večer, jejích klíčové kritérium je úplně jiné a najednou chtějí konkurovat Nově a Primě,“ říká Dostál v rozhovoru, který DigiZone.cz vydá zítra.

Banalizace zpráv v Událostech je pro Vratislava Dostála nepochopitelná: „Člověk cítí, že tohle by už mělo být v jiném pořadu na jiném kanálu. Na to existuje řada odborných posudků, co by mělo splňovat médium veřejné služby a jak by se ty zprávy měly dělat, co tam patří a co už ne. Spíše bych tedy řekl, že se to nedaří.“ Události podle Dostála často působí komicky, například když zpovídají hosty stojící někde v parku. Milan Uhde to podle mě naprosto vystihl v rozhovoru pro Echo24.cz, kde řekl, že vnější atraktivita Událostí dostává přednost před obsahem. Zatímco po celý den to tak na ČT 24 není, funguje tam logické řazení zpráv…“ dodává.

Michael Hauser: Události vypadají jako projev schizofrenika

Ostré kritice podrobil Události i další televizní radní Michael Hauser. Hlavní zpravodajská relace ČT by podle něj měla nabízet divákům určitou hierarchizaci zpráv na důležité a méně důležité, včetně vytváření souvislostí. „Když se podíváte na Události, tak to vypadá jako projev nějakého schizofrenika. Po reportáži o dění na Ukrajině následuje reportáž o dusíku v potravinách a může následovat reportáž o vodě na Marsu nebo o šití spodního prádla v Malajsii. To nejsou Události, ale Nahodilosti,“ konstatuje Hauser. Česká televize takovým „neřazením“ zpráv podle radního systematicky podceňuje diváky.

„Je tady určitý obraz diváka jako téměř nesvéprávného jedince, který neudrží pozornost déle než dvě minuty. A zpravodajství se pak vytváří na základě tohoto obrazu diváka jako hyperaktivního dítěte. Ale podle mne se to neopírá o žádné významné průzkumy, nýbrž to je pofidérní představa konstruktérů Událostí,“ míní Michael Hauser. „ČT by neměla mít strach z toho, že bude jiná, než jsou komerční televize. Zatím v ní vidím dlouhodobý sklon k přizpůsobování, i když má ekonomické podmínky k tomu, aby se nemusela přizpůsobovat. Tím pádem potřebuje slyšet od Rady ČT, že má mít tuto odvahu,“ dodává. Čtěte celý rozhovor s Michaelem Hauserem.

Ivana Levá: Události vidím jako zlepšení

Jediná z pěti nových radních ČT, které stačil server DigiZone.cz oslovit a považuje současnou podobu Událostí za lepší než dřív, je bývalá komunistická poslankyně Ivana Levá. „Jako divačka si myslím, že Petr Dvořák vnesl lepší vizuální podobu, diváci chválí například oblečení moderátorek, přirozenější pohyb a postoj moderátorů. Vidím to jako zlepšení,“ říká. Levá je obecně velkou zastánkyní změn, které v ČT provádí generální ředitel Petr Dvořák. Zastala se ho i v případě stížnosti 24 redaktorů zpravodajství na zásahy šéfredaktora Petra Mrzeny do vnitropolitických témat na ČT 24. 

BRAND24

„Dovolili by si redaktoři soukromé televize rozvířit mediálně problém mimo svoje pracoviště?“ ptá se. Redaktoři ČT si to podle ní dovolit mohli, protože věděli, že jsou ve veřejnoprávní televizi. „Řešit se to má uvnitř televize, nikoli přes média. Když je problém ve škole nebo v zaměstnání, vyříká se to tam. Někdo má pravdu, někdo se cítí být ukřivděný. S rozpaky jsem celou věc sledovala, bezpochyby ČT v očích veřejnosti utrpěla,“ dodala Levá, která se uplynulých jedenáct let věnovala médiím jako poslankyně KSČM ve stálé sněmovní komisi pro sdělovací prostředky a poté ve volebním výboru, s nímž se komise sloučila. Čtěte celý rozhovor s Ivanou Levou.

Názory posledního z šestice nových radních ČT, profesora Richarda Hindlse, na úroveň Událostí server DigiZone.cz zjišťuje.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).