Hlavní navigace

Satelitní služba UPC Direct nabídne od května první HD programy

15. 4. 2010
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
15. 4. 2010

Zákazníci satelitní služby UPC Direct se dočkají prvních programů ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV). Operátor je nabídne od 1. května, ale pouze na nové vysílací pozici 1 stupeň západně z družic Thor 5 a 6. Právě na tuto pozici se UPC Direct letos přesouvá z původní družice Astra na pozici 19,2 stupně východně. HD programy mají zákazníci motivovat k rychlejšímu přechodu na příjem služby z nové pozice.

K TÉMATU: Kolem přesunu UPC Direct na novou pozici je mnoho otazníků

Podle nepotvrzených informací by se v nabídce UPC Direct měly objevit programy ČT HD, Nova HD, Nova Sport HD, History HD, Nat Geo HD a Rush HD. V případě České televize nebo Novy si bude muset UPC zajistit vlastní distribuci signálu, protože například ČT šíří na vlastní náklady satelitní signál pouze na pozici 23,5 stupně východně, kterou využívají konkurenční satelitní služby Skylink a CS Link.

ČTĚTE TAKÉ: Satelitní UPC Direct údajně opustí družice Astra dříve, už v červenci

BRAND24

Podle Magnuse Ternsjö, obchodního ředitele satelitních služeb UPC v lucemburské centrále této firmy, přibude na nové vysílací pozici UPC Direct celkem 10 až 20 nových programů, včetně stanic ve standardním rozlišení obrazu. Nové kanály se ale budou lišit podle země, pro niž služba vysílá. Změna se kromě České republiky dotkne i Slovenska, Maďarska a částečně Rumunska.

Místo osmi transpondérů, které nyní UPC Direct využívá na družicích Astra, bude nově vysílat na deseti transpondérech konkurenčních satelitů Thor. Využije také možnosti simulcryptu některých programů s holandskou satelitní službou Canaal Digital. Podle serveru Broadbandtvnew­s.com operátor předpokládá, že 90 procent zákazníků UPC Direct přejde na příjem signálu z nové pozice do dvou měsíců. Přechod má být dokončen letos v září.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).