Hlavní navigace

Události ČT změní od září grafiku

20. 4. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
20. 4. 2009

Hlavní zpravodajská relace České televize Události projde od září grafickou obměnou. Změna přijde přesně po dvou letech od poslední výrazné proměny, která přišla s novou korporátní identitou všech čtyř kanálů ČT. V rozhovoru pro Digizone.cz to potvrdil ředitel zpravodajství ČT Milan Fridrich.

My teď třeba připravujeme úplně novou grafickou výbavu pro Události, která by měla být spuštěna od 1. září,“ uvedl Fridrich a dodal, že nová grafická podoba vychází z průzkumu grafického ztvárnění zpravodajských relací po celém světě. „Udělali jsme si kvůli tomu průzkum dvaceti hlavních zpravodajských relací po celém světě včetně Austrálie a zjistili jsme, že právě australská televize má podobný výhled do newsroomu jako ČT při Událostech.

Na otázku, proč se ČT inspiruje existující grafikou jiných televizí a radši nepřijde s něčím úplně novým Fridrich odpověděl. „Je těžké přijít s něčím revolučním, neotřelým. Televize se velmi, velmi navzájem podobají, a když budete srovnávat grafiku desítek stanic, zjistíte, že moc možností na výběr nemáte, všechny nápady už někdo nějak vymyslel a využil,“ dodal.

BRAND24

Fridrich ale odmítl, že by se ČT inspirovala nebo podobala konkurenční soukromé zpravodajské stanici Z1. Obě televize mají například shodnou podobu kraulu ve spodní části obrazovky, kde běží nejdůležitější události. „My se snažíme být co nejvíc sdělní vůči divákovi a zjistili jsme, že tato podoba kraulu je divácky lepší. Lépe se čte. Nebylo to kvůli tomu, že s ním přišla Z1 a chtěli jsme se jí podobat. Ani náhodou. Myslíme jenom na diváka a inspirujeme se u stovek kolegů. Není to kopírování, je to inspirace, protože se to musí vždycky vyrobit softwarově pro danou televizi,“ dodal Fridrich.

Celý rozhovor s ředitelem zpravodajství Milanem Fridrichem přineseme zítra.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).