Hlavní navigace

Týdenní revize: konec analogového Rádia Wave, ČT 2 a "operace Žižkov"

6. 9. 2008
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: 118483
Česká televize zveřejnila aktualizované termíny vypínání analogového vysílání ČT 2, které je plánováno na letošní rok, a spolu s nimi také termíny spouštění veřejnoprávního multiplexu. České Radiokomunikace připravují výměnu anténních systémů na hlavním pražském vysílači na Žižkově a Český rozhlas ukončil v neděli analogové vysílání ČRo 4 – Rádia Wave ze středočeského vysílače Cukrák.

Česká televize bude s vypínáním analogové ČT 2 pokračovat na konci září

Česká televize (ČT) tento týden uvolnila aktualizovaný harmonogram vypínání analogového vysílání programu ČT 2, které je plánováno na letošní rok, dále také termíny odchodu čtyř stanic veřejnoprávní televize z přechodné digitální sítě A a termíny spouštění veřejnoprávního multiplexu v jednotlivých oblastech České republiky.

O analogové vysílání druhého programu České televize přijdou 30. září diváci, kteří analogový signál přijímají z jihočeského vysílače Kleť a středočeského Cukráku. 24. října pak bude vypínání analogového signálu ČT 2 pokračovat na hlavním pražském vysílači Žižkov a poslední říjnový den bude šíření analogového signálu ukončeno také na Plzeňsku, Sušicku a Chebsku. Na blížící se vypnutí analogového signálu upozorňuje ČT diváky prostřednictvím piktogramu vloženého do vysílání a informační textové lišty. V současnosti je piktogram vkládán do analogového vysílání ČT 2 na středočeském Cukráku a jihočeské Kleti, od konce září je uvidí diváci na Plzeňsku, Chebsku a Sušicku, kteří vysílání ČT 2 nepřijímají v digitální podobě.

Přechod čtyř stanic ČT z přechodného multiplexu A do veřejnoprávní digitální sítě bude zahájen poslední zářijový den letošního roku, a to na Cukráku a Kleti. V letošním roce se multiplexu 1 dočkají ale také diváci v Praze, na Brněnsku, Ostravsku nebo Jáchymovsku. V příštím roce bude provoz veřejnoprávního multiplexu zahájen například na Jihlavsku, v dalších oblastech Brněnska nebo na Trutnovsku. Na rok 2010 je pak spuštění digitální sítě 1 plánováno v sedmi zbývajících oblastech České republiky, které bude signálem DVB-T vysílání pokrývat břeclavský vysílač Děvín, ostravské Hošťálkovice, pardubický vysílač Krásné, Lysá hora u Frýdku-Místku, jesenický Praděd a jako poslední přijde 31. října na řadu vysílač Ploštiny u Valašských Klobouků a zlínská Tlustá hora.
Jan Potůček: Aktuální termíny vypínání ČT 2 a spouštění veřejnoprávního multiplexu

Divákům na Ostravsku ale kvůli zahájení digitálního vysílání České televize na 54. kanále hrozí, že přijdou o možnost přijímat vysílání multiplexu 3 obsahující vysílání Primy, Óčka, zpravodajské Z 1 a lifestylové Public TV. Multiplex 3 je totiž v Ostravě šířen na 54. kanálu a na ten se má poslední říjnový den letošního roku přesunout veřejnoprávní multiplex. ČT v současnosti šíří své programy v digitální síti společně s Novou na 39. kanále. Český telekomunikační úřad je s touto situací seznámen a má připraveny kanály dovolující takové technické řešení, které by umožnilo provoz tří multiplexů najednou. Konkrétní řešení situace ale závisí na dohodě operátorů jednotlivých multiplexů.
Lukáš Polák: Ostrava má problém. Přijde o digitální vysílání Primy?

Výměna anténních systémů čeká žižkovský vysílač v říjnu

České Radiokomunikace (ČRa) provedou výměnu anténních systémů na hlavním pražském televizním a rozhlasovém vysílači Žižkov letos v říjnu, přesný termín ČRa ještě upřesní. Podle televize Nova by se měla tzv. operace Žižkov uskutečnit 6. a 7. října. Nové anténní systémy umožní podle Martina Roztočila, ředitele úseku vysílacích služeb ČRa, až dvacetinásobné zvýšení výkonu digitálního vysílání. Žižkovský vysílač je již na výměnu antén připraven, ČRa nechaly odmontovat vrchní část pláště a místo něj je natažena hustá síť.

Výměna anténních systémů si ale vyžádá totální výluku veškerého vysílání, a tak se v době výměny stane hlavním pražským vysílačem Strahov a zálohou bude středočeský Cukrák. 10. září bude analogové vysílání programů ČT 1, ČT 2, Nova a Prima přepnuto na náhradní anténu a obnoveno bude 24. října. 10. září bude také vypnuto vysílání přechodného zemského digitálního multiplexu A. V době výměny antény bude vysílač Strahov šířit televizní signál stejným výkonem jako vysílač Praha-město a ČRa nepočítají s tím, že by kvůli výměně zvýšily výkon středočeského Cukráku.
Jan Potůček: Nova: Výměna antén na vysílači Žižkov proběhne 6. a 7. října
Jan Potůček: Nové antény na Žižkově umožní zvýšit výkon vysílače až dvacetkrát
Lukáš Polák: Strahov přenese síť A přibližně se stejným výkonem jako Žižkov
Lukáš Polák: Pražský multiplex A se přestěhuje ze Žižkova na Strahov

Český rozhlas ukončil analogové vysílání Rádia Wave z Cukráku

V neděli bylo ukončeno analogové vysílání Českého rozhlasu 4 – Rádia Wave ze středočeského vysílače Cukrák a na frekvenci 100,7 MHz jej nahradila stanice ČRo 2 – Praha. Ukončení analogového vysílání stanice pro mladé posluchače si vyžádala Rada ČRo, podle které byl tímto vysíláním porušován zákon. Přitom ale Rada ČRo v jiném složení analogové vysílání Rádia Wave z Cukráku povolila v lednu 2006 a se šířením souhlasil také Český telekomunikační úřad. Vedení ČRo se domnívá, že vysílání zákon neporušovalo, ale generální ředitel ČRo Václav Kasík by pokračujícím vysíláním riskoval funkci generálního ředitele.
Jan Potůček: ČRo 4 – Rádio Wave ukončil analogové vysílání z Cukráku

Vysílání veřejnoprávního multiplexu z hlavního západočeského vysílače Krašov stále ještě neobsahuje stanice Českého rozhlasu. Podle mluvčího ČRo René Zavorala dodržuje veřejnoprávní rozhlas zákonnou lhůtu pro zahájení vysílání. Veřejnoprávní multiplex bude sedm okruhů ČRo obsahovat až po podpisu smlouvy s ČT, která je operátorem digitální sítě a spravuje i její programovou náplň.
Jan Potůček: Proč ve veřejnoprávním multiplexu stále chybí Český rozhlas?

ČRo tento týden v Praze zahájil zkušební zemské digitální rozhlasové vysílání ve formátu T-DAB, které potrvá až do konce září. Zkušební projekt provozuje příbramská společnost Teleko z vysílače Strahov a šířeno je celkem pět okruhů veřejnoprávního rozhlasu. Signál digitálního vysílání pokrývá 1 285 tisíc obyvatel.
Jan Potůček: Český rozhlas v Praze znovu zkouší T-DAB, včetně Rádia Wave

Olympiáda zvýšila prodej televizorů, ale snížila sledovanost Novy

Letní olympijské hry v Pekingu udělaly radost prodejcům spotřební elektroniky a převážně pak televizorů. Zvýšený zájem zaznamenali obchodníci zejména o moderní LCD a plazmové televizory. Prodej se zvýšil až o několik desítek procent, ale podle obchodních řetězců bylo letošní fotbalové Euro větším lákadlem, kdy někteří prodejci registrovali i stoprocentní nárůst počtu prodaných televizních přijímačů. Olympiáda ale nepotěšila komerční televizi Nova, která se potýkala s nižší sledovaností, kvůli které musela prodlužovat reklamní bloky a jednotlivé reklamy odvysílat víckrát. Podle generálního ředitele TV Nova Petra Dvořáka byl pokles sledovanosti o něco větší, než televize očekávala.

Po skončení olympiády se ale sledovanost Novy výrazně zvýšila, a to téměř na hodnoty, kterých dosahovala před začátkem prázdnin. Minulý týden sledovalo vysílání české komerční jedničky 36,84 % diváků starších patnácti let, což je o 6,36 % více než v předchozím týdnu. Sledovanost v hlavním vysílacím čase od 19 do 23 hodin přesáhla 40% hranici. Po ukončení letních olympijských her se zvýšila také sledovanost Primy a ČT 1. Naopak zájem o vysílání ČT 2 a ČT 4 Sport poklesl.
Lukáš Polák: Díky olympiádě vzrostl prodej televizorů o deset procent
Jan Potůček: Olympiáda přinutila Novu kvůli nízké sledovanosti protahovat reklamu
Jan Potůček: Sledovanost Novy poslední prázdninový týden výrazně poskočila

Kabelový a satelitní sportovní program Galaxie sport, který patří do skupiny televize Nova, se od 1. října přejmenuje na Nova sport. Ředitelem sportovního programu bude současný programový šéf Galaxie sport Marek Kindermay. Nova plánuje užší propojení redakce sportovního kanálu s redakcí mateřské TV Nova.
Jan Potůček: Galaxie sport se má přejmenovat na Novu sport od 1. října

TV Nova se chce v příštím roce zaměřit zejména na nové digitální programy. Zatímco letošní rok patřil internetovým projektům – zpravodajskému portálu tn.cz a také zábavnímu portálu, který odstartuje letos na podzim, příští rok bude ve znamení digitálního vysílání. Petr Dvořák uvedl, že TV Nova si o bonusovou licenci, na kterou má nárok díky odsouhlasení Technického plánu přechodu, zažádá do konce září. Nový program, který by byl buď pozměněnou verzí filmového Nova Cinema nebo zcela novou tematickou stanicí, by měl vysílání odstartovat v první polovině příštího roku. Dvořák se ale nechce spokojit jen se dvěma digitálními stanicemi, optimální počet je podle něj čtyři nebo pět programů.
Jan Potůček: Letos Nova vsadila na internet, příští rok se zaměří na nové televizní kanály

Stručně

V pondělí obnovila českobudějovická regionální televize Gimi, která byla předchůdcem analogového regionálního programu RTA Jižní Čechy, vysílání v kabelových rozvodech společnosti Elsat. Metropolitní TV Gimi má ale s RTA Jižní Čechy společný pouze název a majitele, kterým je Ivo Brabec. Jedná se lokální kulturně-informační televizní stanici zaměřenou na dění v Českých Budějovicích a okolí. TV Gimi mohou sledovat zákazníci Elsatu v Českých Budějovicích, Českém Krumlově, Písku, Vimperku nebo Týnu nad Vltavou.
Jan Potůček: Jihočeská televize Gimi obnovila vysílání v kabelovce Elsat

BRAND24

Digitalizace umožní vstup nových subjektů na český televizní trh a ten se tím podle obchodního ředitele GroupM Davida Menšíka pro reklamní zadavatele zprůchodní a zvýší se počet nabídek. Inzerenti se ale budou muset smířit se ztrátou kvality, kterou je široký zásah televizních stanic a složitějším plánováním reklamních kampaní. Nové stanice ale inzerentům přinesou možnost zacílení na specifické cílové skupiny. Životaschopnost nových projektů pak prověří nejen diváci, ale také zadavatelé reklamy.
Juraj Gerbery: David Menšík: Podíl Novy do pěti let neklesne pod 20 procent

Server Digizone.cz se tento týden vrátil k problematice dálkového příjmu zemského digitálního televizního vysílání a přinesl test čtyř set-top-boxů, na kterých byl dálkový příjem prověřován. Testování se zaměřilo na citlivost a selektivitu digitálních přijímačů a také na schopnost kvalitně a s co nejmenšími výpadky zpracovávat extrémně slabý signál. Vyzkoušeny byly technické schopnosti set-top-boxu Topfield TF4000T, Opticum 3000T, Comag SL-25T a Strong SRT 5016.
Jakub Melín: Test set-top-boxů při dálkovém příjmu digitální televize

Sledujete vysílání ČT 4 Sport i po skončení letních olympijských her?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).