Hlavní navigace

Týdenní revize ve znamení dvou nových televizí: Prima Cool a Fashion TV

7. 3. 2009
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 118483
Po tomto týdnu je jasné, že Prima Cool odstartuje 1. dubna v 18 hodin a zacílí především na mladé muže, konkrétně ty ve věku 20 - 40 let. Známé už jsou také seriály, které se tu objeví. Půjde např. o Big Bang Theory, Euréku, Heroes nebo animovanou Futuramu. 1. března odstartovala své vysílání česko-slovenská verze kanálu Fashion TV, na jeho představení jsme si však museli počkat o pár dní déle. Server DigiZone.cz přinesl také rozhovor s výkonným ředitelem společnosti TradeTec Jaromírem Glisníkem, která na českém trhu zastupuje satelitní platformu Skylink.

Komerční dvojka představila nový kanál Prima Cool

Televize Prima pořádala ve čtvrtek při příležitosti představení svého nového kanálu Cool TV tiskovou konferenci, kterou asi zažil málokterý novinář, pokud ji vůbec někdo z přítomných pamatoval. Reprezentativní prostory, popř. nějakou restauraci totiž nahradil jeden z bytů v Rybné ulici nedaleko pražského Náměstí republiky. Televize Prima se rozhodla pozvat novináře právě sem, do místností, které mají pokud možno co nejlépe představovat typického diváka Cool TV. Prima Cool by měla být podle vedení komerční dvojky kanálem pro všechny, kteří mají rádi akci, ironii a adrenalin. Půjde především o lidi ve věku 20 – 40 let, kteří bydlí ve městě, ale nejen v něm. Prima k programovému schématu dospěla poměrně logicky – ptala se různých lidí z této cílové skupiny, na co by se chtěli dívat, co si stahují z internetu apod. Televize se jmenuje Cool, protože šlo o vystihnutí podstaty programu. Programový ředitel Primy Gordon Lovitt řekl, že cílem je nabídnout výběr, na čemž se také shodl se šéfem Primy Markem Singerem.

Lukáš Polák: Bude nový kanál Primy opravdu Cool? Podívejte se
Lukáš Polák: Prima Cool odstartuje 1. dubna. Nabídne i anglickou Premier League
Redakce: FOTOGALERIE: Seriály na kanálu Prima Cool od dubna
Redakce: FOTOGALERIE: Jak Prima netradičně představila Cool TV
Jan Potůček: Majitel Primy investuje do Cool TV částku od 2,5 do 3,5 miliardy korun

Big Bang Theory - CBS 2

Seriál Big Bang Theory, který je jedním z hlavních taháků nového kanálu Prima Cool. Foto: archiv CBS

Odstartovala česko-slovenská verze kanálu Fashion TV

Fashion TV je televize o módě a životním stylu, která se propracovala za dvanáct let mezi tři největší kabelové kanály tohoto druhu vůbec. Program pochází z hlavy modelky Naomi Cambell. Vznikla v roce 1997 a byla založena podnikatelem Michelem Adamem. Stala se ve svém oboru největším televizním kanálem. Fashion TV vysílá 24 hodin denně a má zastoupení ve více než 200 zemích světa. Důvodem expanze tohoto kanálu na náš trh je skutečnost, že ho chce provozovatel více přiblížit tuzemským divákům. Televize chtěla nejprve nabídnout dva kanály, zvlášť mutaci pro Českou a Slovenskou republiku, ale z toho nakonec sešlo. „Původně jsme chtěli spustit dvě televize, ale nakonec jsme přišli na to, že tyto národy k sobě mají velmi blízko, a proto jsme se rozhodli spustit kanál pro obě země,“ řekla ředitelka česko-slovenské mutace Zuzana Poláčková. 30 procent programu bude tvořit český a slovenský obsah, tedy vlastní produkce, který bude přimícháván do zbytku mezinárodního vysílání.

Lukáš Polák: Jaká bude česko-slovenská Fashion TV? Na satelitu trvale nekódovaná
Redakce: FOTOGALERIE: Odstartovala česko-slovenská verze Fashion TV

Michael Pelach, Zuzana Poláčková, Petra Pácl, Peter Švahla

Představitelé česko-slovenské verze kanálu Fashion TV. Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz

Satelitní Skylink nabídne v dohledné době další HDTV kanály

Satelitní platforma Skylink vstoupila na český trh v loňském roce a těší se velkému zájmu především proto, že jako jediná nabízí možnost příjmu HDTV kanálů. Výkonný ředitel společnosti TradeTec Jaromír Glisník sice přiznal, že programy si nepředplácí zatím mnoho zákazníků, ale doufá, že jejich penetrace se bude zvyšovat. Vzhledem k tomu, že stále ještě probíhají obchodní jednání o rozšíření nabídky, nemohl jmenovat konkrétní kanály, pozorný čtenář však určitě dokáže vyčíst něco mezi řádky. „Naše firma se chce profilovat jako leader v této oblasti. Nabídku HD programů bychom chtěli výrazně rozšířit, aby byla opravdu atraktivní,“ konstatoval v rozhovoru pro DigiZone.cz Glisník. Zároveň si také postěžoval na právě probíhající digitalizační kampaň. „Přesto, že již více než deset let platí Česká televize z koncesionářských poplatků svou distribuci přes satelit, tak se o tom skoro nikde nemluví ani nepíše,“ konstatoval výkonný ředitel společnosti TradeTec.

Lukáš Polák: Jaromír Glisník: Skylink rozšíří HDTV nabídku do několika týdnů

Stručně

3. března přesně před padesáti lety začal vysílat jeden z nejvýznamnějších vysílačů na Moravě, Kojál. Významné výročí dnes připomínají Vyškovské noviny. O tom, že obyvatelé v širokém okolí považují štíhlou věž ukotvenou silnými lany za dominantu, svědčí slova mnohých z nich.

Lukáš Polák: Moravský vysílač Kojál oslavil významné výročí
Lukáš Polák: Radiokomunikace počítají s digitalizací Kojálu na podzim

TV Nova spustila na internetu sekci věnovanou sportovním přenosům. Ač česká televizní jednička prezentovala, že jde o novou internetovou službu, ve skutečnosti se jedná o další portál provozovaný na doméně tn.cz. Nova také bude svůj portál Nova.cz nabízet na nových televizorech Viera od Panasonicu.

Lukáš Polák: Portál Nova.cz míří do nových televizorů od Panasonicu
Lukáš Polák: Nova spustila na tn.cz videoportál zaměřený na sport

Národní koordinační skupina pro digitalizaci (NKS) zahájila další vlnu digitalizační kampaně. Novou aktivitou se tak nyní stává reklama. Na starosti ji bude mít agentura TBWA. Novinek doznal i samotný státní web Digitálně.tv.

Lukáš Polák: Další částí digitální informační kampaně je reklama
Lukáš Polák: Státní web Digitálně.tv od března s novinkami
Lukáš Polák: NKS se bude dále zabývat úpravami společných antén

Povinnosti platit měsíční koncesionářské poplatky České televizi a Českému rozhlasu se zřejmě zbaví sociálně slabší občané. Návrhem na tuto úpravu zákona se bude příští pondělí zabývat česká vláda. Ve sněmovně s touto úpravou přišli komunističtí poslanci.

Jan Potůček: Sociálně slabí možná nebudou muset platit koncesionářské poplatky

O pět míst v Radě České televize, která se uvolní v květnu letošního roku, se utká 35 zájemců. Právě tolik nominací dorazilo ve stanoveném termínu do Poslanecké sněmovny. A zatímco v ČT by se měli členové volit, z Telefóniky O2 odešel její tiskový mluvčí.

Jan Potůček: Do Rady ČT kandiduje 35 lidí, i bývalá moderátorka Novy Jurinová
Jan Potůček: Další mluvčí Telefóniky O2 odešel. A nahradil ho ten minulý

Dance TV

O měsíc později, než se počítalo, zahájila v pondělí dopoledne vysílání internetová taneční televize Dance TV. Tu provozuje stejně jako rozhlasovou stanici Dance Radio počítačová firma Czech Computer. Jedná se o doplňkovou službu pro posluchače, kteří pokud nebudou chtít jen poslouchat, mohou i sledovat videoklipy.

Lukáš Polák: Odstartovala česká taneční internetová televize Dance TV

Kabelový operátor UPC Česká republika zařadil v pondělí do své služby UPC Digital další kanál. Po TV Barrandov ve vysokém rozlišení se nabídka rozšiřuila o Meteo TV. Doposud byl tento kanál dostupný pouze prostřednictvím analogové sítě. Stanice nabízí vše, co souvisí s počasím.

Lukáš Polák: UPC zařadilo do digitálního kabelu Meteo TV

Slovenský zpravodajský server SME.sk nedávno přinesl zprávu o tom, že komerční televize JOJ se chystá spustit v pořadí již svůj třetí kanál s názvem TV Dobré ráno. Jak se však tento týden ukázalo, informace byla nepravdivá. Faktem však je, že TV JOJ se chce ucházet o pořádání olympiády v letech 2014 a 2016.

Lukáš Polák: TV Dobré ráno nebude televizí, server SME.sk přinesl novinářskou kachnu
Lukáš Polák: Slovenská TV JOJ chce vysílat olympiádu v letech 2014 a 2016

Slovenský Telekomunikační úřad vyhlásil veřejnou diskusi na téma využití digitální dividendy, tedy vysílacích kmitočtů, které se uvolní vypínáním zemské analogové televize a nebudou na nich vysílat nové digitální multiplexy ve standardu DVB-T.

Jan Potůček: Slovensko otevřelo diskusi o digitální dividendě, stejně jako ČTÚ

V Polsku bylo oznámeno zahájení procesu digitalizace pozemního vysílání, konkrétně jde o spuštění prvního multiplexu. To je naplánováno na konec září letošního roku a dostupný by měl být pro obyvatele lokalit Zielona Góra, Varšava, Poznaň, Rzeszow a pravděpodobně také Wisła.

Lukáš Polák: Začal proces budování prvního polského multiplexu

BRAND24

Evropská vysílací unie (EBU) bude šířit olympijské hry z Vancouveru, které budou zahájeny příští rok v únoru, pouze v rozlišení 720p, tedy tom nejmenším, které je možné označit jako HDTV. V rozhovoru pro server DiGITAL fernsehen to uvedl výrobní ředitel ZDF Dr. Andreas Bereczky.

Lukáš Polák: EBU bude šířit olympiádu v rozlišení 720p

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).