Hlavní navigace

Týdenní revize o setkání anténářů v Praze a rostoucím počtu HDTV programů

24. 1. 2009
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 118483
Týdenní revize bude tentokrát věnována v první řadě setkání anténářů v Praze, které pořádaly České Radiokomunikace. Bylo totiž mimořádně zajímavé na informace. Návštěvníci se např. dozvěděli, že se chystá start televize Barrandov ve vysokém rozlišení v DVB-T nebo, že digitálně začne letos vysílat Děvín a opět také ostravské Hošťálkovice. Server DigiZone vám zároveň přinesl řadu zajímavých aktualit - o prolomení balíku HD kanálů na satelitu, vstupu módního kanálu Fashion TV na český trh nebo o volném vysílání sportovního kanálu Sport 5.

V Praze se uskutečnilo setkání anténářů pořádané Radiokomunikacemi

Ve čtvrtek se konalo v Praze setkání představitelů Českých Radiokomunikací s montážníky. Ty nejzajímavější informace vám právě přinášíme. 1. března začne Česká televize digitálně vysílat v Ostravě ze stanoviště Hošťálkovice svůj multiplex 1 veřejné služby. Doplní tak současný vysílač Hladnov, z něhož bude multiplex 1 vysílat dál a s Hošťálkovicemi vytvoří jednofrekvenční síť na kanále 54 (původně jsme psali, že z Hladnova už ČT digitálně vysílat nebude). Hošťálkovice budou vysílat sníženým výkonem 14 kW, v listopadu přejdou na plný výkon 100 kW. ČT tak urychlí start digitálního vysílání z tohoto vysílače o více než rok. Původně bylo šíření signálu z Hošťálkovic naplánováno až na 31. května 2010 s horizontální polarizací. Tato skutečnost je tak dobrou zprávou pro obyvatele Opavska, kterým s přechodem na novou kótu DVB-T vysílání multiplexu 1 zmizelo. Kromě ostravských Hošťálkovic půjde digitálně také jihomoravský Děvín.

Lukáš Polák: Multiplex 1 začne v březnu vysílat z ostravských Hošťálkovic, doplní Hladnov
Jan Potůček: Kromě Hošťálkovic letos ČT neplánovaně zahájí digitální vysílání z Děvína
Jan Potůček: Do vypnutí analogu v Praze se nestihnou upravit STA, varují anténáři
Jan Potůček: Pracovním termínem pro vypnutí analogu v Praze je 30. duben 2009
Lukáš Polák: Dvořák (ČTÚ): Vždy bude skupina, pro kterou TV vysílání zkolabuje
Lukáš Polák: Měl by být jasný signál, že se bude vypínat, míní Dvořák z ČTÚ

V Česku se bude zvyšovat počet HDTV kanálů

Podle řady provozovatelů by měl být letošní rok v Česku ve znamení televize ve vysokém rozlišení. Ty tam by měly být doby, kdy jsme záviděli množství HDTV kanálů Británii, Polsku nebo dokonce i Albánii. Satelitní platforma Skylink chce v letošním roce rozšířit výrazně nabídku ve vysokém rozlišení. Potvrzena jsou jednání např. o Filmboxu HD. Tou nejočekávanější událostí v oblasti HDTV je ale bezpochyby chystaný start Novy Sport v tomto formátu. Překvapení ale prý chystá pro diváky i nová digitální televize Barrandov. Ta by ráda zahájila vysílání ve vysokém rozlišení pro hlavní město Praha. Serveru DigiZone.cz tuto informaci potvrdil technický ředitel kanálu Michal Kratochvíl. „Dokud však nebudu mít smlouvu na stole, nemůžu vám o tom nic bližšího sdělit,“ konstatoval Kratochvíl. O možném startu Novy Sport ve vysokém rozlišení si server DigiZone.cz povídal s jejím ředitelem Markem Kindernayem již loni v září. „Pokud bychom chtěli zahájit HD vysílání, tak můžeme třeba zítra. To pro nás není problém,“ řekl Kindernay.

Lukáš Polák: Letošní rok bude bohatý na HDTV. Co nás čeká?
Lukáš Polák: TV Barrandov chce vysílat pro Prahu ve vysokém rozlišení

Rozhovor se šéfem společnosti Mattes AD o budoucnosti IPTV

Česká republika je z hlediska budování optických sítí pro datové služby zatím zaostalá, a pokud se dá v nějakém oboru čekat bouřlivý vývoj, bude to právě vznik této infrastruktury. V rozhovoru pro server DigiZone.cz to řekl Petr Pobořil, ředitel a jednatel společnosti Mattes AD, provozovatele placené digitální televize přes pevnou linku 802.tv. IPTV přes metalický drát, jak jej nabízí Telefónica O2, nemá podle Pobořila budoucnost. Pobořil mluvil i o startu Barrandova ve vysokém rozlišení. Televizi se podle jeho slov myšlenka zalíbila, protože celé studio je postavené na HD technologiích a veškerý nový obsah vyrábějí ve vysokém rozlišení. Náklady jsou stejné, i kdyby ho vyráběli jen ve standardním rozlišení. „Technologie je sice o něco dražší, ale v dnešní době se už v podstatě nic v SD neprodává,“ konstatoval šéf společnosti Mattes AD a dodal, že nápad to byl tedy logický a bylo potřeba jenom dotáhnout výstupní cestu s jejich enkodérem.

Jan Potůček: Petr Pobořil: IPTV má budoucnost pouze v optice až do domu

Stručně

Hackerům se v pondělí podařilo prolomit kódování satelitního balíku Euro1080, který vysílá na družici Eutelsat W3A na pozici 7 st. vých. V praxi to znamená, že je nyní možné tuto platformu sledovat prostřednictvím modulu DiabloCAM bez jakýkoliv poplatků, což je ale pochopitelně nelegální. Balík Euro1080 se v tuto chvíli skládá ze dvou kanálů, a to HD 1 a HD 3.

Lukáš Polák: Satelitní piráti prolomili kódování paketu s HD kanály na Eutelsatu

V době, kdy poslanci projednávají návrh digitální novely vysílacího zákona, který se zabývá digitalizací rozhlasového vysílání, se část komerčních rádií, sdružených původně v Asociaci provozovatelů soukromého vysílání (APSV), rozhodla založit vlastní sdružení Národní rozhlasová asociace (NRA). Důvodem odchodu části členů z APSV je právě novela vysílacího zákona.

Jan Potůček: Komerční rádia se rozhádala kvůli diginovele, vznikla nová asociace
Jan Potůček: Projednávání rozhlasové diginovely bylo opět odročeno, kvůli sporům

Televize Prima čeká na spuštění svého druhého kanálu, až se trochu oteplí. Doslova to řekl generální ředitel české komerční dvojky Marek Singer v pořadu Média a svět na zpravodajském kanálu ČT 24. „Spolu s oteplením a jarem přijde i náš druhý program,“ konstatoval Singer. Druhý program by pak neměl být jako reakce na konkurenci, ale jako šance oslovit diváky, kteří nejsou spokojeni se současnou nabídkou.

Lukáš Polák: Druhá Prima by měla oslovit nespokojené diváky

Podle ekonomického deníku E15 jedná Česká televize v současné době se dvěma subjekty, které by vybudovaly síť digitálních dokrývačů multiplexu 1. Konkrétně jde o České Radiokomunikace a společnost Towercom, která je dominantním poskytovatelem vysílacích služeb na Slovensku a provozovatelem satelitní platformy Skylink. Jednání pro list potvrdila tisková mluvčí ČRa Marie Fianová.

Lukáš Polák: E15: Digitální dokrývače ČT by měly zajistit ČRa nebo Towercom

Poslední únorový den se diváci zemské digitální televize v Brně dočkají zlepšení pokrytí multiplexu 3, který aktuálně využívá pouze vysílač Hády. Serveru DigiZone.cz to řekl Jiří Vykydal, vedoucí útvaru investic a rozvoje Českých Radiokomunikací, které pro operátora tohoto multiplexu, společnost Czech Digital Group, zajišťují provoz všech základních vysílačů.

Jan Potůček: Multiplex 3 začne vysílat z brněnského vysílače Barvičova 28. února

Po Praze, Příbrami a Plzni, tedy českých městech, testuje společnost Teleko digitální rozhlas také na Moravě, konkrétně v Brně. Firma o tom informovala prostřednictvím svých webových stránek. Test probíhá od pondělí 19. ledna a skončí ve středu 18. února. Vysílání DAB probíhá na kanálu LE s vyzářeným výkonem 1.5 kW. Pokud jde o obsah, tak jsou šířeny stanice Českého rozhlasu – Wave, Region, Česko, Leonardo a D-dur.

Lukáš Polák: Společnost Teleko testuje digitální rozhlas v Brně

Český motoristický kanál Sport 5 vysílá od 23. ledna do 6. února nekódovaně, ale pouze prostřednictvím satelitu na pozici 23.5 st. vých. Po tuto dobu tedy nebude nutné mít ke sledování kartu společnosti Gital nebo platformy Skylink. Sport 5 chce díky této příležitosti zprostředkovat divákům start jednoho z nejvýznamnějších vytrvalostních závodů v Severní Americe – 24h Daytony.

Lukáš Polák: Od pátku bude vysílat Sport 5 nekódovaně

V současné době vedení Dance rádia připravuje nový projekt Dance TV, který by měl být jakousi nadstavbou k současné rozhlasové stanici. Ten by se měl spustit začátkem února. Půjde o stream na internetu, kdy návštěvník webových stránek bude moci sledovat proud videoklipů, které nebudou přerušovány mluvených slovem, pouze videojingly.

Lukáš Polák: Na návštěvě u… Dance radia, oblíbené stanice z DAB rozhlasu
Lukáš Polák: Dance radio plánuje spustit v únoru internetovou televizi

Módní kanál Fashion TV, který je již lokalizován např. do evropské nebo arabské verze, může začít vysílat také v České republice, a to v regionální mutaci. Stalo se tak na posledním zasedání RRTV díky jejímu kladnému rozhodnutí. Licenci na provozování české verze pomocí kabelu získala společnost Carolinas Corporation, a.s.

Lukáš Polák: Kanál Fashion TV může začít vysílat v české mutaci

BRAND24

Hudební televize Óčko chystá od pondělí 26. ledna největší změny ve svém programu za poslední tři roky. Večerní vysílání chce uzpůsobit starším divákům, a oslovit tak větší masy, kterým nabídne alternativu k hlavním večerním pořadům na plnoformátových televizích. Lidovým novinám to řekla programová ředitelka Óčka Silvie Pecková.

Jan Potůček: Óčko mění půl roku před startem české MTV program, chce být masovější

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).